Nestandardní Hulinského příspěvky pro postižené sportovce

Praha - Zastupitel hlavního města a poslanec za ČSSD Petr Hulinský, který zároveň působí jako předseda v dozorčí radě Pražské energetiky a byl bývalým předsedou představenstva Pražské teplárenské, už několik let finančně přispívá tělesně postiženým sportovcům. Podle Reportérů ČT ale peníze nejdou přímo postiženým sportovcům.

Postižené sportovce s ochablým svalstvem sdružuje občanská společnost Česká federace Spastic Handicap, o.s. Na její činnost finančně přispívá také magistrát hlavního města Prahy, Pražská energetická, a.s. a Pražská teplárenská. Firmy sice své příspěvky posílají, ty ale nejdou přímo do občanské společnosti Spastic Handicap, o.s., ale do dvou soukromých firem s příznačně podobnými názvy – Spastic Handicap, a.s., Spastic Handicap agency, s.r.o.

Neprůhledné společnosti„Informace o finančních prostředcích firem nelze zjistit,“ uvedl v pořadu Pavel Richter, pražský zastupitel za TOP 09. Obě společnosti, ať Spastic Handicap, a.s., tak Spastic Handicap Agency, s.r.o., mají zajišťovat marketing a reklamu tělesně postiženým sportovcům. Finanční struktura obou společností je ale neprůhledná. Spekuluje se tedy nad tím, že příspěvky z městských firem mohly být zneužity. V obou firmách figurují osoby blízké Petru Hulinskému. Společnost Spastic Handicap, a.s. měl založit bývalý federální premiér a Hulinského právník Marian Čalfa. Ve společnosti Spastic Handicap Agency, s.r.o. je naopak jednatelkou Hulinského poslanecká asistentka Vladimíra Višková.

Podivuhodné je, že se k finančním tokům nechtěli vyjadřovat ani představitelé občanského sdružení Spastic Handicap, o.s., jemuž byly peníze primárně určeny. František Janouch reportérům položil mobil, Roman Suda nejprve rozhovor přislíbil, v zápětí poslal zprávu s tím, že interview ruší.Podobně se zachoval i samotný politik. Petr Hulinský s rozhovorem, ve kterém by objasnil nejasnosti kolem finančních příspěvků postiženým sportovcům, nejprve souhlasil, pár hodin před jeho uskutečněním ale poslal jen email se svým vyjádřením:„Jsem účastníkem absurdního představení. Za poslední tři roky jsem tělesně postiženým sportovcům ze svých příjmů poskytl nejméně minimální částku 2 500 000 korun. Přesto bylo ve sdělovacích prostředcích uvedeno bez jakéhokoliv důkazu nesmyslné podezření, že tělesně postižené sportovce poškozuji. Nepochybuji o tom, že policie dospěje k závěru, že jsem se ničeho nedopustil. Do té doby se nebudu více vyjadřovat.“Obě společnosti v minulých letech vykázaly zisk. V současnosti marketingovou propagaci zajišťuje firma Spastic Handicap, a.s, a to od roku 2010. Předchozí roky (2008, 2009) byla za marketing placena společnost Spastic Handicap Agency, s.r.o.Když se reportérka snažila sehnat firmy na adrese sídla společnosti, narazila. Jednatelku první ze jmenovaných společností Moniku Čermínovou dostihla až v jejím soukromém bytě. Byt Moniky Čermínová se nachází ve čtvrti, v níž měla do nedávna i své sídlo druhá společnost a zároveň zde působí i relaxační centrum s bowlingem provozované Petrem Hulinským.

Příjem firem převyšuje i ziskovost ČEZuRoční příjem firmy Spastic Handicap Agency, s.r.o. byl podle výsledkových listin přes čtyři miliony korun. Dohromady za roky 2009 a 2010 činil zisk necelých devět milionů korun. Společnost Spastic Handicap, a.s. v roce 2010 získala finanční prostředky ve výši 6 000 000 korun. Po zdanění a zaplacení minimálních výdajů zůstalo firmě 4 250 000 korun, z nichž už dále neodešla ani koruna.„Společnost Spastic Handicap, a.s. vydělala čtyři a čtvrt milionu korun, což vzhledem k příjmům šest milionů korun je velmi vysoká marže a řekl bych, že naprosto nevídaná. Takovou ziskovostí se nemůže pochlubit ani gigant, jako je Microsoft nebo ČEZ,“ uvedl v pořadu Jiří Zendulka, analytik společnosti Conectium.

Finanční prostředky nelze dohledatSpolečnosti, které poskytují finanční prostředky postiženým sportovcům, odmítají zveřejnit jejich částku, přestože o to byly požádány magistrátem hlavního města Prahy. Pavel Richter z TOP 09 uvedl, že od některých firem nedostal magistrát žádnou odpověď, jiné naopak odmítly částky zveřejnit, přestože Pražská energetika i Pražská teplárenská jsou firmy s městskou účastí.Mluvčí firem argumentují, že peníze byly poskytnuty na základě smlouvy, která váže firmy k mlčenlivosti, není proto možné, jejich výši sdělit. Petr Holubec, mluvčí Pražské energetiky, při dotazu, zdali bude firma jednat o zveřejnění částky, odpověděl: „A proč bychom to dělali?“Národní fond proti korupci podal na Petra Hulinského trestní oznámení na možný střet zájmů. „My jsme si to zanalyzovali, zjistili jsme, kdo vlastní ty příslušné firmy, které přijaly peníze státních firem, nad kterými měl kontrolu pan Hulinský, ty společnosti jsou neprůhledné, není tam vůbec žádná garance, že ty prostředky nebyly zneužity. Naopak ty prostředky zřejmě byly zneužity, protože firmy vykazují zisky a přitom nedělají vůbec nic pro postižené,“ uvedl předseda Nadačního fondu proti korupci Karel Janeček na stránkách České televize.Na nestandardní praktiky ohledně příspěvků na tělesně postižené sportovce upozornila už v listopadu Mladá fronta Dnes. I tehdy Hulinský prohlásil, že ve svém jednání nevidí žádný střet zájmů. Podle studie občanského sdružení Oživení, kterou zveřejnila na počátku tohoto týdne, se Petr Hulinský proti zákonu o střetu zájmů provinil, čímž se zařadil mezi 48 poslanců, kteří zákon nedodrželi.

Související

Více souvisejících

Korupce Petr Hulinský

Aktuálně se děje

před 52 minutami

před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy