Suverenita podala několik trestních oznámení v souvislosti s kauzou VV. Puč za odměnu?

Praha - Suverenita v pondělí podala sérii trestních oznámení na ministra financí Miroslava Kalouska z TOP 09, poslance Petra Tluchoře z ODS, poslankyni Kristýnu Kočí a další lidi. Novináře o tom za stranu informovala její předsedkyně Jana Bobošíková.

Trestní oznámení dostala do rukou Služba pro odhalování korupce a finanční kriminality Policie ČR. Suverenita podezírá všechny jmenované osoby z podplácení, přijímání úplatků a krácení daně."Trestní oznámení vychází z rozsudku nad poslanci Vítem Bártou a Jaroslavem Škárkou, který vynesl soudce Obvodního soudu pro Prahu 5 Jan Šott v pátek. Soudce při zdůvodnění rozsudku doložil přípravu zaplaceného puče ve vládní straně Věci Veřejné z tzv. 'protikorupční' koalice Petra Nečase. Z nahrávek, které byly soudem uznány jako relevantní důkazy, vyplývá, že puč mohl být zvenčí objednán u poslankyně Kočí ministrem Kalouskem z TOP 09 a poslancem Tluchořem z ODS. Ze soudem uznaných nahrávek dále vyplývá, že za provedení puče byla slíbena odměna ve výši stovek milionů korun," popsala důvody Bobošíková.Dodala, že věří, že se policie nenechá odbýt výroky o bájné lhavosti na adresu poslankyně Kočí, kterými se ministr financí Kalousek snaží zlehčovat podezření z korupce, a že celou věc důkladně prošetří."Pokud budou orgány činné v trestním řízení důsledné, je tu jistá naděje, že se dozvíme, kdo manipuluje jednotlivými politickými stranami, kdo manipuluje veřejným míněním a kam tečou miliardy z předražených státních zakázek," dodala.Fakta, zveřejněná u soudu, podle ní vyvolávají obavy z ohrožení demokracie v Česku. "Zavdávají důvod si myslet, že politický systém je u nás budován na korupci a zločinech, nikoliv na volné soutěži politických stran, respektujících základní demokratické principy. Pokud by se takové skutečnosti prokázaly, je na místě uvažovat o zrušení současných koaličních politických stran," doplnila Bobošíková.Strana chce, aby orgány činné v trestním řízení vyšetřily, kdo chystal puč ve straně Věci Veřejné, kdo poskytl zmiňované stamiliony korun, odkud tyto peníze pocházely, zda byly získány v souladu se zákonem a zda byly řádně přiznány a zdaněny.

Související

Evropská Unie

KOMENTÁŘ: Směřujeme k federální EU?

S federálním uspořádáním států se v současné době můžeme setkat na všech kontinentech světa, nikde bychom však nenarazili na dvě zcela totožné federace. I z toho důvodu je velice obtížné federaci jako politické uspořádání státu obecně definovat a přesně vymezit. Nemožnost přesné definice poté způsobuje rozpory mezi jednotlivými teoretiky – každý z nich totiž federaci přisuzuje odlišné charakteristiky. Napříč různícími se definicemi nakonec přeci jen nacházíme několik shodných prvků, které jsou pro federace typické. Splňuje současná Evropská unie tyto prvky a je ji tedy možné za federaci také označit?

Více souvisejících

Suverenita

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy