Romové: Uspěli jsme u Nečase!

Praha - Předseda vlády Petr Nečas (ODS) vnímá pozitivně návrh, aby jeho kabinet zřídil nový post zmocněnce pro romskou problematiku. Po pondělním setkání s Nečasem to uvedli zástupci Celostátní asociace Romů ČR.

"Pan premiér byl vstřícný a projevil zájem. Samozřejmě chce zřídit nějaký miniúřad, kde bude stanovený organizační řád, který by naplnil to poslání, jakými problémy by se měl zabývat," řekl novinářům po jednání předseda asociace Vladimír Galbavý. "Neměl by to být řadový pracovník, který by neměl žádné pravomoci," vysvětlil svůj pohled 2. místopředseda asociace Stanislav Daniel. Jméno možného kandidáta nechtěli představitelé asociace ještě oznamovat."Informoval jsem zástupce Celostátní asociace Romů, že ministr není cesta, kterou bychom šli, ale bavit se o někom, kdo v sobě bude komplexně zahrnovat romskou problematiku, je věc, která je hodná zamyšlení," sdělil premiér prostřednictvím tiskové zprávy.Zmocněnec by měl například dohlížet na plnění vládních strategií, které se v současné době nedodržují. Příkladem je podle místopředsedy například Strategie boje proti sociálnímu vyloučení.Romskou problematiku má na Úřadě vlády na starosti zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková. Věnuje se jí také Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách, kterou vede Martin Šimáček. "Jedním z našich návrhů je přání, že by agentura mohla spadat právě pod zmocněnce," dodal Daniel.Existuje i Rada vlády pro záležitosti romské menšiny, ta se letos už jednou sešla, další dvě jednání ji ještě čekají.Podle Nečase je třeba najít pozitivní vzory úspěšných Romů, kteří se plně integrovali. "Má to být nejenom vzor pro romskou komunitu, ale také zpráva majoritní společnosti, že máme posuzovat lidi podle toho, jací skutečně jsou," myslí si předseda vlády.

Související

Petr Nečas u soudu v kauze Nagygate

Nečas, Nagyová a Boček jsou vinní v kauze trafik pro poslance ODS, rozhodl soud

Soud dnes v rámci kauzy tzv. trafik pro poslance ODS vynesl verdikt týkající se bývalého premiéra Petra Nečase (ODS). Nečasovi udělil podmíněný trest v délce 2,5 roku a peněžitý trest ve výši milionu korun. Jeho manželka Jana (dříve Nagyová) a spoluobžalovaný bývalý náměstek ministra zemědělství Roman Boček byli odsouzeni k dvouletým podmíněným trestům a pokutě ve výši 300 000 korun. Verdikt není pravomocný.

Více souvisejících

Petr Nečas Romové

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Íránské rakety dopadají na Izrael

Írán vypálil na Izrael stovky raket. V Tel Avivu došlo k teroristickému útoku

Írán vypálil více na Izrael stovky, informovaly Izraelské obranné síly. Jejich počte se liší, některá média uvádějí 200 raket, jiná hovoří až o 500. Varovné sirény zazněly nejen v Tel Avivu, ale také v Jeruzalémě a na jihu země. Uvedl to server Times of Israel. Zemí také hýbou teroristické útoky, které si vyžádaly nejméně 8 mrtvých.

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael stahuje obyvatele do bombových krytů

Izraelské Velitelství domácí fronty vydalo v úterý večer nové pokyny pro obyvatele centrální části Izraele, vyzývající k pobytu v blízkosti bombových krytů nebo jiných chráněných objektů, dokud nebude situace vyřešena. 

včera

včera

včera

Ivan Bartoš

Piráti dávají vládě sbohem. Chtějí být konstruktivní opozicí

Piráti oznámili, že i po svém odchodu z vlády hodlají být konstruktivní opozicí, která bude podporovat smysluplné kroky vlády a prosazovat témata, která sami nastolovali. Na tiskové konferenci to uvedl jejich poslanecký klub před mimořádným jednáním Poslanecké sněmovny.

včera

včera

včera

Mark Rutte, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Mark Rutte: Kdo je novým generálním tajemníkem NATO a jaké ho čekají výzvy?

Mark Rutte, bývalý premiér Nizozemska, se dnes stal generálním tajemníkem Severoatlantické aliance (NATO), čímž nahradil svého předchůdce, Nora Jense Stoltenberga, který tuto pozici zastával po deset let. Rutteho příchod do čela NATO je významným momentem nejen pro samotnou Alianci, ale i pro celou evropskou a globální bezpečnostní politiku. Kdo je Mark Rutte a proč byl zvolen právě on do této klíčové role?

včera

Izraelská armáda

Válka v Libanonu se vyostřuje. Íránu se podle Bacika zapojení nevyplatí

Izrael spustil pozemní invazi do Libanonu a podle svých slov likviduje pozice militantů z Hizballáhu. Expert na Blízký východ Gokhan Bacik exkluzivně pro EuroZprávy.cz popsal, co izraelské akce udělají se situací v regionu. Írán podle něj může zvažovat ozbrojenou podporu Hizballáhu, ale příliš se mu to nevyplatí.

včera

včera

včera

Ulice Tel Avivu

Libanon vypálil rakety na izraelský Tel Aviv

V izraelském Tel Avivu se v úterý rozezněly sirény varující před leteckým útokem poté, co hranici s Izraelem proletěly střely vypálené z Libanonu, oznámila izraelská armáda.

včera

Libanon zažívá jedno z nejtěžších období historie. Izraelská armáda čistí bašty Hizballáhu

Izraelská pozemní ofenzíva na jihu Libanonu se zaměří na bašty hnutí Hizballáh v blízkosti společné hranice, které představují hrozbu pro Izrael. Oznámila to izraelská armáda v úterý.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy