Pochodeň mohla zapálit celý byt, uvedl soudní znalec v kauze útoku proti Býchorským Romům

Praha - Krajský soud v Praze ve čtvrtek vyslechl znalce k případu čtyř mladíků, kteří vloni v Býchorech na Kladensku vhodili zapálenou pochodeň do bytu romské rodiny. Podle znalců mohla vhozená louče způsobit požár celého bytu a způsobit jeho obyvatelům těžké popáleniny

Ve čtvrtečním líčení vypovídal soudní znalec z oboru požárnictví Libor Pospíšil. Ten měl za úkol zpracovat posudek, zabývající se možnými účinky zapálené pochodně, kterou do bytu romské rodiny vhodil Vojtěch Vyhnánek. Podle jeho výpovědi se oheň nerozšířil, protože louče proletěla oknem, kde se pouze krátce dotkla záclon a dopadla na plovoucí podlahu, kterou zapálit nemohla. "Louč není za stávajících podmínek schopna iniciovat požár podlahy," uvedl znalec Pospíšil s tím, že záclony by ovšem v případě delšího kontaktu vzplály. K požáru by pak došlo i v případě, že by vhozená pochodeň dopadla na hořlavé předměty v pokoji, načež by se oheň pravděpodobně rozšířil do celého bytu. K požáru dalších bytů nebo okolních domů by podle něj s největší pravděpodobností nedošlo.

Jako další vypovídal Petre Tomášek, znalec z oboru soudního lékařství, který se zabýval možnými účinky ohně na obyvatele bytu. Těm totiž v případě zapálení bytu hrozila otrava zplodinami, dušení a popáleniny. Riziko zranění pak bylo vyšší, protože část obyvatel spala a proto by nemuseli zareagovat na oheň včas. Popáleniny hrozily i v případě, že by hozená pochodeň zasáhla někoho z napadených Romů. "Louče by při kontaktu s lidským tělem způsobila popáleniny prvního až čtvrtého stupně," řekl soudu znalec Tomášek.

Krajský soud začal obžalobu čtyř mladíků projednávat v úterý. Vojtěchu Vyhnánkovi, který do bytu vhodil zapálenou pochodeň, hrozí za pokus o těžké ublížení na zdraví až 12 let vězení. Před soud předstoupili všichni čtyři obžalovaní ve věku 20 až 25 let. Vojtěch Vyhnánek, Jan Říha, Jiří Drahovzal a Michal Řehák podle obžaloby jednali na popud Říhy, který jim rozdal pochodně se slovy "půjdeme postrašit cikány".

Na žádost obhajoby i zmocněnkyně poškozených předvolá soud několik dalších Býchorských obyvatel jako svědky. Ti by se měli vyjádřit ke vztahům k místním Romům. Obhajoba také požaduje doplnění znaleckého posudku z oboru požárnictví. Znalec Pospíšil totiž nezkoumal, zda je věrohodná výpověď jednoho z obyvatel napadeného bytu, který tvrdí, že pochodeň uhasil půllitrem vody. Jednání proto bude pokračovat 20. až 26. září

Související

policie

Maskovaný žhář zapálil pizzerii v Příbrami, policie po něm pátrá

Pizzerii v Pražské ulici v Příbrami, kde před dvěma týdny hořelo, někdo zapálil. Kriminalisté dnes zveřejnili video se záběry maskovaného žháře a žádají veřejnost o pomoc při pátrání. Případ vyšetřují jako obecné ohrožení a poškození cizí věci, informovala ČTK mluvčí příbramské policie Monika Schindlová. Při události nebyl nikdo zraněn, škoda byla vyčíslena na 1,5 milionu korun.

Více souvisejících

žhářství kauzy

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy