Parkanová byla vydána sněmovnou k trestnímu stíhání. Následně rezignovala

Praha - Poslanci ve středu vydali místopředsedkyni sněmovny Vlastu Parkanovou (TOP 09) k trestnímu stíhání, pro vydání jich hlasovalo 117, proti 45. Policie podezírá Parkanovou ze zneužití pravomoci veřejného činitele a porušení povinností při správě veřejného majetku při nákupu letadel CASA.

Proti vydání Parkanové se postavilo 30 poslanců TOP 09, 14 poslanců ODS a nezařazený Jaroslav Škárka. Zdrželo se 14 poslanců a pro vydání hlasovalo 117 přítomných. Celkem se hlasování zúčastnilo 176 členů dolní komory parlamentu.

Parkanová se bezprostředně po svém vydání přihlásila o slovo. "Vážené dámy, vážení pánové. S ohledem na výsledek hlasování rezignuji na funkci místopředsedkyně Poslanecké sněmovny," prohlásila. Pravá část jednacího sálu poté Parkanovou vyprovodila potleskem.

Jednání o vydání trvalo téměř pět hodin, Parkanová před plénem sněmovny mluvila zhruba 50 minut. Ve své řeči rozporovala jednotlivé výňatky z žádosti policie, jejíž tvrzení opakovaně označila jako lživá či nesmyslná.

Podle místopředsedkyně sněmovny se jedná o jednoduchý spor, který spočívá v tom, zda mělo ministerstvo obrany pod jejím vedením povinnost zadat při nákupu letounů CASA posudek na cenu, či nikoliv. "Právní posudky, které mám v ruce, tvrdí, že jsem podobnou povinnost neměla," uvedla Parkanová.

Parkanová ve svém projevu také odmítla, že mohla odhadnout cenu letounů a prohlásila, že společnost, která vypracovala posudek na cenu pro policii, nemá například bezpečnostní prověrku, a proto nemohla mít detailní informace o ceně.

"Z výše uvedeného je zřejmé, že odmítám jakékoliv nařčení z trestného činu. Já nevím, co stojí za tímto obviněním. Spíš mám zatím dojem, že účelem je stíhání samotné. Stíhání totiž v politice znamená hektolitry špíny," podotkla Parkanová.

Velkou oporu nalezla Parkanová podle očekávání ve svém stranickém kolegovi, ministru financí Miroslavu Kalouskovi (TOP 09), který nejen ji, ale i její postup ve středu opakovaně hájil.

Vlasta Parkanová není v tomto funkčním období první, koho sněmovna vydala. Poslanci již rozhodli o vydání Víta Bárty (VV) a Jaroslava Škárky (nez.), Davida Ratha (nez.) a Otto Chaloupky (VV).

Již v úterý doporučil poslancům vydat místopředsedkyni sněmovny mandátový a imunitní výbor. Z jeho 15 členů hlasovalo pro vydání 10, čtyři se zdrželi a jeden byl proti. Pro doporučení vydat Parkanovou tak hlasovali i dva zástupci koalice.

Policie podezírá Parkanovou ze zneužití pravomoci veřejného činitele a porušení povinností při správě veřejného majetku při nákupu letadel CASA v době, kdy šéfovala ministerstvu obrany. Parkanová totiž k nákupu letadel nenechala vypracovat znalecký posudek o ceně a způsobila tak údajně státu škodu 658 milionů korun. Svá provinění však popírá a shodně s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09) tvrdí, že takovou povinnost vůbec neměla.

Kalousek dokonce žádost policie označil za "bezprecedentní policejní útok na demokratické rozhodovací mechanismy státu". Do celé kauzy se zapletl ještě víc poté, co telefonoval hlavnímu vyšetřovateli případu CASA Jiřímu Mazánkovi, který telefonát považoval za nátlak. Případ tím Kalousek ještě víc rozvířil. Opozice ho kvůli hovoru s Mazánkem vyzvala k rezignaci, jeho odchod žádají i osobnosti veřejného života bojující proti korupci.

Nákup čtyř letounů CASA za 3,5 miliardy korun a pěti letadel L-159 schválila v roce 2009 vláda Mirka Topolánka (ODS). Letadla CASA však měla od začátku minulého roku problémy s avionikou a nefungoval ani pasivní systém ochrany proti raketám. Letouny, které měly být už loni nasazené v Afghánistánu, tak dokonce část roku vůbec nesměly do vzduchu. Španělé jako kompenzaci technických problémů přislíbili vrátit jeden letoun L-159, jehož výměna byla součástí kupní smlouvy.

Související

Nečas: Vydání Parkanové byl jediný možný krok

Nečas: Vydání Parkanové byl jediný možný krok

Praha - Rozhodnutí Poslanecké sněmovny, která ve středu zbavila imunity poslankyni Vlastu Parkanovou (TOP 09) pro porušení povinností při správě veřejného majetku při nákupu letadel CASA, bylo podle premiéra Petra Nečase (ODS) jediným možným řešením. Podle mne je to logické, řekl Nečas.
Kalousek se rozzuřil ve sněmovně: Za čest Parkanové shořím!

Kalousek se rozzuřil ve sněmovně: Za čest Parkanové shořím!

Praha - Emotivní projev na obranu místopředsedkyně sněmovny Vlasty Parkanové (TOP 09), podezřelé ze zavinění předraženého nákupu letadel CASA, si ve středu neodpustil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Za její nevinu a čest by prý dal obě ruce do ohně.

Více souvisejících

kauza: parkanová Vlasta Parkanová Kauza: Letouny CASA

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy