Paroubek: Demonstrace státních zaměstnanců je oprávněná

Praha - Demonstrace policistů, hasičů a státních zaměstnanců je oprávněná, prohlásil ve středu předseda ČSSD Jiří Paroubek. Mají nárok na to, aby jejich platy neklesaly, míní šéf sociální demokracie.

"Veřejní zaměstnanci se domáhají oprávněně toho, aby jim byly dorovnány mzdy na úroveň roku 2008. A potřeba je zmínit i aspekt propouštění, který je právem znervózňuje," řekl Paroubek s tím, že projev nespokojenosti prostřednictvím demonstrací je naprosto správný a demokratický projev.

Předseda ČSSD upozornil na to, že demonstrací vyslali státní zaměstnanci signál i ostatním zaměstnancům a jejich zaměstnavatelům. "Je to sdělení, že zaměstnavatelé mají držet určitou úroveň mezd. Týká se to také středního podnikatelského sektoru, jehož oslabením by se podřízla koupěschopnost širokých vrstev lidí," dodal.

Platy státních zaměstnanců na rok 2010 snižuje úsporný balíček ministra financí Eduarda Janoty, a to o čtyři procenta. ČSSD navrhuje v rámci rozpočtu pro letošní rok přesunout v první fázi pro státní zaměstnance navýšení prostředků na jejich platy o 3,7 miliardy korun pro státní zaměstnance a 3,1 miliardy korun pro učitele. Celkově by ovšem ČSSD chtěla pro státní sféru až 7,8 miliardy korun.

Demonstranti se sešli nedaleko Poslanecké sněmovny, později se přesunuli před budovu dolní parlamentní komory, kde je podpořili i někteří poslanci, například za ČSSD. Později se protestující vydali Letenskou ulicí kolem sídla ministerstva financí na Klárov a přes Mánesův most na Palachovo náměstí, kde protest oficiálně začal. Nespokojení hasiči a policisté nesli různé nápisy, například 'Chcete-li nám platy zprasit, zkuste s námi hasit', 'My chráníme domy chaty, kdo ochrání naše platy' a podobně.

Související

Miloš Zeman

Zeman na protivládní demonstraci v Praze. Zmínil ho i Paroubek

Tisíce lidí dorazily na sobotní protivládní demonstraci na Václavském náměstí v Praze a vyslechly si i exprezidenta Miloše Zemana. Jeho hlas zazněl, ačkoliv bývalý prezident je momentálně hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol. Zemana zmínil i jeden z řečníků, konkrétně bývalý premiér Jiří Paroubek. 
Jiří Paroubek

Jiří Paroubek byl zvolen předsedou nové ČSSD

Předsedou strany Česká suverenita sociální demokracie, která používá značku dřívějších sociálních demokratů ČSSD, se dnes stal někdejší premiér a předseda bývalé ČSSD, nyní známé jako SOCDEM, Jiří Paroubek. Zvolili ho delegáti mimořádného stranického sjezdu v Praze.

Více souvisejících

Jiří Paroubek státní firmy mzdy / platy

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy