Budoucnost České republiky směřuje doleva!

Praha – Člen poslaneckého klubu sociální demokracie František Bublan se zamýšlí na serveru ČSSD nad budoucností České republiky. Přesněji řečeno o tom, jak bude ČR vypadat v roce 2020. „Jaký bude svět, jaká bude naše republika, bude-li ještě, jací budeme my, budeme-li ještě v roce 2020,“ tyto otázky si pokládá Bublan. Jde o jedno ze série zamyšlení nad budoucností, a tak je budeme vídat od politiků ČSSD častěji.

Dle něj příliš myslíme na přítomnost a ohledně budoucnosti čekáme, co přijde. Bublan vychází z filosofa Teiharda de Chardina a jeho myšlenky „přítomnost je možno poznat a prožívat jen ve světle budoucnosti a stejně tak, že minulost správně pochopíme, máme-li představu, jak by měla vypadat naše budoucnost.“ Je sice dobré znát svoji minulost, ale ne tak, jako vědět, kam směřujeme. Nakonec představa o budoucnosti dává pochopit minulost.

Bublan věří, že dnešní svět je lepší než včerejší, dle něj proto směřujeme k dokonalému stavu, nikoli k zániku. „Zlo, nenávist, bolest a smrt jsou morální slabostí svobody, a i když je to nespravedlivé (alespoň v našich očích), jsou nutnou obětí v tvůrčím růstu světa,“ uvádí Bublan s tím, že bez obětí, jakými jsou války, by svět nemohl vyspět. 

„Současné politické a společenské problémy, téměř totální ztráta důvěry ve vládnoucí politickou reprezentaci, volání po nepolitické politice typu „holešovská výzva“ apod., ohlížení se po starých časech totalitního, ale určité jistoty zajišťujícího režimu povedou v příštích letech ke změnám,“ je přesvědčen Bublan. K takové společenské „vzpouře“ vede fakt, že kapitalismus volného trhu selhal, neboť jen zajistil větší bohatství už tak dost bohatým, ohrožení střední třídy a neustále se rozrůstá počet občanů, kteří jsou postradatelní a jistým způsobem nepohodlní tím, že zatěžují ekonomický vývoj. 

Bublan tvrdí, že politický vývoj půjde určitě směrem doleva k podobě demokratického socialismu ruku v ruce se změnou myšlení. Odborníci si více a více uvědomují, že kapitalismus a svoboda nemusí být nutně dohromady. „To povede k větší solidaritě, logicky k větší skromnosti, ale také větší jednotě a vytváření vzájemných pout, která nesvazují, ale obohacují,“ dodává Bublan.

Související

ústr

Rada ÚSTR zatím doplněna nebude, nominanti nezískali dost hlasů

Rada Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) zatím doplněna nebude. Někdejší ministr vnitra František Bublan (za ČSSD), spisovatel Jiří Padevět (za STAN) ani historik Mikuláš Pešta (za Piráty) dnes od poslanců ve finále tajné volby dostatek hlasů pro nominaci nezískali. Poslanecké kluby tak budou muset najít nové kandidáty, uvedl předseda sněmovní volební komise Martin Kolovratník (ANO).

Více souvisejících

František Bublan kapitalismus

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy