ŠOK! Nemocnici na Homolce tunelovali stejně jako Dopravní podnik!

Praha – Nadační fond proti korupci (NFPK) dnes na tiskové konferenci zveřejnil závažné skutečnosti týkající se Nemocnice na Homolce (NNH) za působení bývalého ředitele Vladimíra Dbalého. Podle analýz NFPK byla nemocnice dlouhodobě tunelovaná stejně jako Dopravní podnik hlavního města Prahy a dokonce i stejnými lidmi.

Za jeho působení NNH dala vydělat soukromé společnosti ALSEDA, která je napojená na advokátní kancelář ŠACHTA & PARTNERS (dnes MSB Legal), respektive na Iva Rittiga, který je považován za jednoho z kmotrů ODS.

Odhalení se týká pronájmu skladů zdravotnického materiálu NNH, které zaručují plynulé zásobování nemocnice. Dodavatelé zdravotnických potřeb dodávají materiál do skladů, odkud si jej nemocnice v případě potřeby odebírá. Do července roku 2009 byla provozovatelem skladů NNH dceřiná společnost nemocnice a to HOLTE MEDICAL, která mimo jiné patřila mezi dodavatele materiálu.

Počátkem června zmíněného roku se však situace mění na základě uzavřených smluv tehdejším ředitelem nemocnice Vladimírem Dbalým. Nemocnice se tímto krokem vzdala toho, že skrze svoji firmu HOLTE MEDICAL bude provozovat sklady. Místo ní nastupuje společnost ALSEDA na základě smlouvy na 8 let a platí za pronájem skladů 140 tisíc korun NNH.

ALSEDA následně uzavřela s každým z dodavatelů zdravotnického materiálu smlouvu a inkasuje za uskladnění zboží a vedení skladu od každého dodavatele odměnu dle množství uskladněného materiálu za každý měsíc. Inkasuje samozřejmě i od společnosti Nemocnice na Homolce HOLTE MEDICAL.

Tyto odměny dělají dohromady dle analýz NFPK přes 8 milionů korun za měsíc pro společnost ALSEDA. Za každý rok tak dle organizace připravila společnost ALSEDA Nemocnici na Homolce o neuvěřitelných 100 milionů korun. Společnost HOLTE MEDICAL vyplácela novému provozovateli skladů až 2 miliony za každý měsíc. Došlo tak k velkému poškození Nemocnice na Homolce.

Co má společného s NNH s Dopravním podnikem?

Za společnost ALSEDA vyřizovala smlouvy s dodavateli advokátní kancelář ŠACHTA & PARTNERS (Š&P), která hraje velkou roli v průšvihu kolem tunelů v Dopravním podniku Prahy za generálního ředitele Martina Dvořáka. To však není jediná role v této kauze kanceláře.

Š&P zároveň poskytovala právní služby Nemocnici na Homolce pouze na základě vnitřního výběrového řízení a nikoli v souladu se zákonem o veřejných zakázkách a Š&P inkasovala za období duben až prosinec 2009 10 milionů korun, za období leden 2010 až duben 2011 dokonce 18 milionů. NNH kvůli porušení zákona o veřejných zakázkách dostala pokutu od Úřadu na ochranu hospodářské soutěže směšných 30 tisíc korun, které zaplatil ze své kapsy tehdejší ředitel Vladimír Dbalý.

Dceřiná společnost NNH HOLTE MEDICAL navíc dala společnosti ALSEDA plnou moc na zastupování ve svých záležitostech týkajících se vydávání materiálu ze skladů atd. V dozorčí radě jiné dceřiné společnosti NNH Homolka Premium Care byl právník Š&P David Michal.

Propletence pochybných firem kolem Š&P a Vladimíra Dbalého

V březnu roku 2009 byla založena společnost ACOL, jejímž vlastníkem se stala společnost CHEERLADE HOLDINGS LIMITED se sídlem na Kypru, která je vrcholnou společností advokátní kanceláře Š&P a je spojena s řadou pochybných zakázek v DPP.

ACOL v dubnu 2009 kupovala nemovitosti a jednala za ní Š&P. Společnost ACOL pro nákup nemovitostí vzala překlenovací úvěr ve výši 6 milionů korun od společnosti ALSEDA.

V květnu 2009 převedla společnost CHEERLADE svůj podíl ve společnosti ACOL na Denton Estates LLC (Delaware, USA) za 259 tisíc korun. Denton je přitom společnost, která bělala založena o rok dříve a vlastníkem byla společnost Gold Leaf LLC, benefičními vlastníky pak byli David Michal a Karolína Babáková z Š&P. V prosinci 2009 došlo k převodu 100% majetkového podílu na benefičního vlastníka Vladimíra Dbalého (otce ředitele NNH).

V březnu 2010 se stává společnost Denton 100% vlastníkem společnosti D +D consult, která byla dříve ve vlastnictví otce a syna Dbalých. D + D consult kupuje později za 5 milionů korun nemovitosti. V červnu roku 2010 je Š&P vytvořen projekt fúze, kdy dojde ke splynutí společností ACOL a D +D consult, přičemž zůstává ACOL a D + D consult zaniká.

NFPK se domnívá, že Vladimír Dbalý starší mohl získat majetek ve výši 11 milionů korun tak, že faktickým příjemcem není on, ale jeho syn. Nadační fond se domnívá, že nemovitý majetek mohl být odměnou řediteli NNH za vstřícnost vůči některým obchodním partnerům NNH, jako je například pronájem skladů společnosti ALSEDA.

Bývalý ředitel NNH Vladimír Dbalý v tuto chvíli kandiduje do Senátu za stranu Jiřího Paroubka NS-LEV21. Lidé z Nadačního fondu se domnívají, že mu jde především o zisk imunity, která by mohla docela pomoci.

NFPK má informace o dalších osobách, ale v tuto chvíli se zaměřil právě na Vladimíra Dbalého a jeho činnost. NFPK podá trestní oznámení ve věci tunelování Nemocnice na Homolce do čtrnácti dnů. V tuto chvíli totiž řeší záležitost kolem korupce na Ministerstvu práce a sociálních věcí, neboť k zatýkání došlo i na základě analýz Nadačního fondu.

Související

Korupce

Ochrana whistleblowerů v Čechách? Nadační fond proti korupci představil návrh nového zákona

Nadační fond proti korupci (NFPK) dnes představil svůj návrh zákona o ochraně oznamovatelů trestných činů. Takzvané whistleblowery má chránit před neoprávněným postihem ze strany zaměstnavatele, například před výpovědí nebo přeřazením na jinou pracovní činnost. Návrh zástupci fondu uvedli během diskusního fóra v Centru současného umění DOX v pražských Holešovicích.

Více souvisejících

NFPK ak šachta & partners nemocnice

Aktuálně se děje

před 51 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 2 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 3 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy