Töpfer dostal tykadla! Za Smetanu malovali dokumentaristé, ponesou následky?

Praha - Dokumentaristé Vít Klusák a Filip Remunda na volebním billboardu ODS přimalovali tykadla senátnímu kandidátovi strany Tomáši Töpferovi. Happeningem na pražské Pankráci chtěli podpořit olomouckého řidiče autobusu Romana Smetanu. Ten měl v pondělí nastoupit do vězení za to, že před sněmovními volbami v roce 2010 pokreslil volební plakáty. Klusák a Remunda natáčejí se Smetanou dokument, který by měl mít premiéru na konci října.

"Právě v době, kdy se má Roman vrátit do vězení, nám došlo, že už nechceme jen postávat za kamerou, ale rozhodli jsme se zpoza ní vystoupit a dle našeho soudu vyjádřit mu podporu tím nejdůvěryhodnějším způsobem - následovat jeho čin, veřejně a s vědomím následků," uvedli Klusák s Remundou. Smetanu prý nepovažují za vandala nebo "společnosti škodlivé individuum". "Měli jsme možnost ho osobně poznat na vlastní oči a naprosto rozumíme jeho potřebě dozdobit nevkusné politické reklamy, se kterými byl nucen korzovat ve svém autobusu po městě. Roman prostě a jednoduše nechtěl být pojízdným billboardem s tváří Ivana Langera, jehož prý nejvlivnější mafiáni polistopadové éry v odposleších zmiňují jako svého kámoše ve vládě," uvedli dokumentaristé. Billboard ODS si prý pro svůj veřejný protest vybrali pro to, že ODS jako jediná po Smetanovi požadovala finanční náhradu za pokreslené billboardy. Töpferovu tvář zvolili náhodně, "ozdobit" tykadly chtějí ještě plakát s premiérem Petrem Nečasem (ODS). Rozpoutat prý chtějí společenskou debatu o tom, zda by mělo být trestné, když občan doplní svým vzkazem politickou reklamu ve veřejném prostoru. Smetanovi v pondělí vypršel termín pro nástup do vězení. Podle Klusáka se ale trestu vyhýbat nebude a do věznice nastoupí. "Máme náznaky, že by se chtěl brzy objevit na veřejnosti a tu energii, že se musí opět vrátit na 60 dnů do vězení, chce zúročit tak, aby u toho spousta kamer a fotoaparátů byla, i když se šíleně stydí," řekl Klusák. Na dotaz, zda Smetana vystoupí během nynějších krajských a senátních voleb, odpověděl, že je to velmi pravděpodobné. Znechucení z české politikySmetana ještě jako řidič olomouckého dopravního podniku pokreslil na protest proti politickým elitám nejméně 30 reklam na autobusech, jež si před volbami v roce 2010 zaplatily politické strany. Kromě nápisů politikům přikresloval tykadla. Tvrdil, že pomalováním reklam chtěl vyjádřit své znechucení z politické scény a korupčních kauz. Nejvíc Smetanových kreseb patřilo občanským demokratům, kteří se u soudu domáhali toho, aby řidič uhradil škodu 15.667 korun. Škodu uhradil, odmítl však vykonat veřejně prospěšné práce. Soudkyně Markéta Langerová, manželka politika ODS Langera, mu proto trest změnila na 100 dní vězení. Smetanovi zbývá odpykat si za mřížemi ještě 67 dní. Trest mu byl předčasně v květnu přerušen kvůli stížnosti bývalého ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS).

Související

Jaroslav Kubera

V Rudolfinu proběhla pieta za Kuberu (†72), dorazil i exprezident Klaus

Politici i představitelé veřejného života se dnes odpoledne v pražském Rudolfinu rozloučili se zesnulým předsedou Senátu Jaroslavem Kuberou (ODS), který v lednu náhle zemřel ve věku 72 let. Jeho památku přišli uctít ústavní činitelé včetně předsedy vlády Andreje Babiše (ANO), bývalý prezident Václav Klaus, představitelé justice v čele s předsedou Ústavního soudu Pavlem Rychetským, zástupci církví, diplomaté nebo rektoři veřejných vysokých škol.
Tomáš Töpfer

Mafra prohrála. Herec Töpfer má nárok na odškodné za článek, potvrdil ÚS

Ústavní soud (ÚS) definitivně potvrdil rozsudek přiznávající herci Tomáši Töpferovi 150.000 korun za článek v Mladé frontě Dnes. Názorový text "Jak vydělávat na holokaustu" vyšel v roce 2015 a jmenoval Töpfera mezi "figurami proslulými hlavně čichem na dobrý kšeft". Ústavní soudci stížnost na rozsudek označili za zjevně neopodstatněnou.

Více souvisejících

Tomáš Töpfer

Aktuálně se děje

před 58 minutami

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno před 1 hodinou

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 2 hodinami

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

před 2 hodinami

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

před 3 hodinami

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 12 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Australská policie zastřelila 16letého chlapce. Pobodal muže v Perthu

Podle policie a premiéra Západní Austrálie byl šestnáctiletý radikalizovaný chlapec zastřelen policií poté, co v neděli na veřejnosti zaútočil nožem na jednu osobu. Tuto událost informovaly agentury AFP a Reuters.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy