Töpfer o rozhodnutí lidí: Levičákům kauzy nevadí, pravičákům ano

Praha - Senátor Tomáš Töpfer (ODS), který se v sobotu dostal do druhého kola senátních voleb na Praze 4, by v roce 1989 nevěřil, že v Praze mohou uspět v senátních volbách komunisté. Výsledky voleb přisuzuje i nespokojenosti voličů se současnými kauzami.

"Jsou to zřejmě ty hlasy, které tradičně k volbám chodí. Lidé, kteří mají pocit, že nemusí demokracii znovu pěstovat, bránit a hájit, tak odjedou na chatu. To jsou, bohužel, nemoci naší mladé demokracie," zhodnotil Töpfer vítězství levice v krajských volbách.

V Praze se ve třech ze čtyř senátních obvodů dostal do druhého kola člověk, kterého nominovala ODS. Töpfer ale před šesti lety postupoval z prvního místa, nyní ho předběhla Eva Syková (ČSSD). "Možná, že se na tom podepsala i nespokojenost občanů se situací, která tady je. Podívejte se, kolik věcí se stalo. Kupodivu levicovým voličům jejich kauzy jejich přestavitelů nevadí, pravicovým ano," dodal. Velké akce, které by mu přinesly větší oblibu mezi občany Prahy 4 ve druhém kole voleb, neplánuje. "To se nedělá za týden, za týden neuděláte nic. To je zbytečný, to je falešný, to není pravda. Na poslední chvíli se snažit o nějakou propagaci," odpověděl Mediafaxu.

Oslavy po svém postupu neplánuje, údajně neslavil nikdy. "Svou participaci na politice nepovažuji za vrchol své životní kariéry. Udržuji si stále svou profesi, aktivně," uzavřel herec a režisér. V Praze 4 se dostali do druhého kola voleb Tomáš Töpfer (nestraník za ODS) se ziskem 23,67 procenta hlasů a lékařka Eva Syková (nestraník za ČSSD) s 24,72 procenta hlasů.

V Praze 8 se poprvé dostal do boje o senátní křesla člen KSČM - z prvního místa startuje do druhého kola voleb Jiří Dolejš.

Související

Jaroslav Kubera

V Rudolfinu proběhla pieta za Kuberu (†72), dorazil i exprezident Klaus

Politici i představitelé veřejného života se dnes odpoledne v pražském Rudolfinu rozloučili se zesnulým předsedou Senátu Jaroslavem Kuberou (ODS), který v lednu náhle zemřel ve věku 72 let. Jeho památku přišli uctít ústavní činitelé včetně předsedy vlády Andreje Babiše (ANO), bývalý prezident Václav Klaus, představitelé justice v čele s předsedou Ústavního soudu Pavlem Rychetským, zástupci církví, diplomaté nebo rektoři veřejných vysokých škol.
Tomáš Töpfer

Mafra prohrála. Herec Töpfer má nárok na odškodné za článek, potvrdil ÚS

Ústavní soud (ÚS) definitivně potvrdil rozsudek přiznávající herci Tomáši Töpferovi 150.000 korun za článek v Mladé frontě Dnes. Názorový text "Jak vydělávat na holokaustu" vyšel v roce 2015 a jmenoval Töpfera mezi "figurami proslulými hlavně čichem na dobrý kšeft". Ústavní soudci stížnost na rozsudek označili za zjevně neopodstatněnou.

Více souvisejících

Tomáš Töpfer

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 5 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

Předpověď počasí na státní svátek: Středa bude nejchladnějším dnem týdne

I příští týden si lidé kromě víkendu užijí volno také ve středu, kdy je druhý z květnových státních svátků. Podle předpovědi by měl být Den vítězství nejchladnějším dnem nadcházejícího týdne. Maxima dosáhnou 17 stupňů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy