Töpfer pro lidi nic nedělal. Jméno senátorky Evy Sykové si zapamatujte! Proč?

Praha - Za Prahu 4 bude senátorkou Eva Syková (ČSSD), která porazila dosavadního senátora Tomáše Töpfera (ODS). Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) na www.volby.cz. V druhém kole senátních voleb v obvodu přišlo k urnám 25,31 procenta voličů.

Syková dostala 12.243 hlasů, o 1167 hlasů víc než Töpfer. Volilo ji 52,50 procenta voličů, Töpfera volilo 47,49 procenta voličů.Töpfera jsem porazila právem, nic pro lidi nedělal"Já si myslím, že jsem ho porazila právem. A dokonce jsem si myslela, že ho porazím s větším rozdílem," řekla Syková novinářům o svém vítězství. Töpfer podle ní pro občany Prahy 4 příliš mnoho neudělal. Ona sama se prý senátorské práci bude "mnohem víc" věnovat a také bude víc hovořit s občany.Neúspěšný Töpfer vzkázal voličům své protikandidátky, že bude zvědavě sledovat, zda se jim splní předvolební sliby, které dostali. "Těm, kteří nevolili, bych rád řekl, nejenže se vzdali svého práva na rozhodování, ale ztratili rovněž právo si v budoucnu stěžovat na stav naší politiky," řekl Töpfer ČTK.Senátorka Synková chce pomoct důchodcům a školstvíSyková se chce v Senátu vymezovat proti zákonům, které by ztěžovaly život například důchodcům. "Jsou tam různé zdravotnické problémy, o kterých bych chtěla hovořit. Zabývat bych se chtěla i školstvím a vědou, které u nás nejsou dobře provozovány. Tam je potřeba zlepšení," uvedla.Nestranička Syková (68), která kandidovala za ČSSD, je mimo jiné profesorkou a ředitelkou Ústavu experimentální medicíny Akademie věd ČR (od roku 2001). Svou práci s výkonem senátorského mandátu prý skloubit dokáže. "Jsem zvyklá pracovat na 200 procent. Samozřejmě opustím některé funkce v různých radách a mezinárodních konsorciích. Ale chtěla bych si ponechat vedení ústavu, to mi bude pomáhat i v práci senátorky," řekla.Absolvovala Fakultu všeobecného lékařství Univerzity Karlovy v Praze (1970). Specializuje se na výzkum mozku a kmenových buněk. V roce 2008 se neúspěšně ucházela o místo předsedkyně Akademie věd ČR. Je autorkou řady knih a spoluautorkou patentů. Byla vyhlášena manažerkou roku 2011.Neúspěšný protikandidát Töpfer (61; nestraník za ODS) byl senátorem od roku 2006.

Související

Jaroslav Kubera

V Rudolfinu proběhla pieta za Kuberu (†72), dorazil i exprezident Klaus

Politici i představitelé veřejného života se dnes odpoledne v pražském Rudolfinu rozloučili se zesnulým předsedou Senátu Jaroslavem Kuberou (ODS), který v lednu náhle zemřel ve věku 72 let. Jeho památku přišli uctít ústavní činitelé včetně předsedy vlády Andreje Babiše (ANO), bývalý prezident Václav Klaus, představitelé justice v čele s předsedou Ústavního soudu Pavlem Rychetským, zástupci církví, diplomaté nebo rektoři veřejných vysokých škol.
Tomáš Töpfer

Mafra prohrála. Herec Töpfer má nárok na odškodné za článek, potvrdil ÚS

Ústavní soud (ÚS) definitivně potvrdil rozsudek přiznávající herci Tomáši Töpferovi 150.000 korun za článek v Mladé frontě Dnes. Názorový text "Jak vydělávat na holokaustu" vyšel v roce 2015 a jmenoval Töpfera mezi "figurami proslulými hlavně čichem na dobrý kšeft". Ústavní soudci stížnost na rozsudek označili za zjevně neopodstatněnou.

Více souvisejících

Tomáš Töpfer Senát ČR Volby 2012

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy