Koalici zbylo 99 hlasů. Fiala utekl z ODS, míní Nečas

Praha - Poslanec Radim Fiala ukončil své členství v Občanské demokratické straně. Agentuře Mediafax to potvrdil ve středu prostřednictvím SMS zprávy. Koalici tak zbylo 99 hlasů.

Fialův krok dosvědčili také mluvčí ODS Tomáš Bartovský a předseda oblastního sdružení strany Martin Novotný z Olomouce. "Co vím, dnes pan Fiala doručil své vystoupení z řad ODS písemně do Olomouce. K důvodům nemohu nic říci, protože jsem ten formulář neviděl. Reakce strany bude otázkou dalších dní, a především jednání poslaneckého klubu, který se sejde v úterý," uvedl ve středu Bartovský.

Martin Novotný ve čtrnáct hodin ještě podrobnosti Fialova ukončení působení v ODS neznal. "Zatím jsem dostal jen SMS s touto informací, a to ani ne od Radima Fialy. Budu mu volat, aby se o důvodech dozvěděl," zmínil primátor Olomouce a předseda oblastního sdružení strany.

Fiala na odpoledním tiskovém brífinku vyjmenoval důvody, které ho k opuštění mateřské strany vedly. "Jsou to dlouhodobé neshody, které teď vyvrcholily zvyšováním daní. Pak to, že jsem nezaznamenal žádný náznak sebereflexe u vedení ODS na výsledky krajských a senátních voleb. A za třetí je to politika směrem k Evropské unii, já jsem pro Lisabonskou smlouvu nehlasoval a jsem celkově proti měnové a bankovní unii," vypočítal Fiala.

Své rozhodnutí nejprve konzultoval s premiérem a předsedou ODS Petrem Nečasem, dodal. "To bylo v úterý po jednání sněmovny. Pak jsem to oznámil předsedovi oblastního sdružení strany, pak Petru Tluchořovi a nakonec médiím," vyjmenoval.

Další z nespokojené šestice, poslanec Tomáš Úlehla, pro Mediafax uvedl, že Fialovo rozhodnutí chápe. "Já osobně o takovém kroku rozhodně neuvažuji, ale vnímám s pochopením důvody kolegy Radima Fialy. Zůstáváme ovšem nadále v poslanecké šestici," řekl ve středu Úlehla. To znamená, že Fiala nadále zůstane členem dolní parlamentní komory, pouze bez stranické příslušnosti."Rozhodnutí pana poslance Fialy opustit řady ODS beru na vědomí. Jakkoli na ně má plné právo, v současné situaci ho nelze považovat za nic jiného než útěk od vlastní politické odpovědnosti. Věřím však, že i jako nezařazený poslanec bude nadále podporovat program vládní koalice, pro který hlasoval v roce 2010," věří nicméně premiér Petr Nečas.

Radim Fiala je jeden ze šesti nespokojených poslanců ODS, kteří odmítají hlasovat pro konsolidační balíček a ohrožují tak koaliční dohody. Premiér Petr Nečas (ODS) jim nabízel kompromisní řešení, ale rebelující šestka na něj nepřistoupila. Sněmovna měla balíček projednávat ve středu, ale v úterý poslanci na návrh ODS přerušili zasedání do příštího úterý. Občanští demokraté chtějí totiž o balíčku hlasovat až po svém víkendovém volebním kongresu, kde bude Nečas obhajovat post předsedy strany.

Související

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.
Sjezd ODS v Ostravě

Fiala získal srdce členů ODS, český volič ho ale odmítá. Musí přeskočit zeď a dostat se k lidem

Současný premiér Petr Fiala v sobotu obhájil post předsedy Občanské demokratické strany, ministr financí Zbyněk Stanjura zůstává prvním místopředsedou. Fiala se ale nachází ve složité situaci. Musí překonat vysokou zeď, která ho odděluje od běžného českého voliče. Ten před jménem totiž nemá zkratku prof. a situace na Ukrajině je pro něj velice abstraktním tématem. Sdílení informací s veřejností je klíčem k úspěchu. Pokud Fiala chce obhájit i premiérský post, potřebuje běžného českého voliče. 

Více souvisejících

ODS Radim Fiala /ODS/

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Vracet uprchlíky na Ukrajinu? Polsko je pro, Maďarsko to dělat nehodlá

Maďarsko nevydá uprchlíky Ukrajině a nezkoumá ani to, zda se jich týká branná povinnost, uvedl pro komerční televizi ATV maďarský vicepremiér Zsolt Semjén.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy