Peake hrotí, chce položit vládu! Říká: "klidně"

Praha - Předsedkyně nejmenší koaliční strany LIDEM Karolína Peake vzkázala v pátek premiéru Petru Nečasovi, že liberální demokraté klidně kvůli jednomu jménu vládu opustí. Její náměstek Robert Vacek nikdy pro žádnou bezpečnostní agenturu nepracoval, napsala ve vyjádření Mediafaxu Peake.

Pokračuje tak slovní přestřelka mezi předsedou vlády a vicepremiérkou, kterou odstartovalo konstatování Nečase, že Robert Vacek se ministrem dopravy po odcházejícím ministrovi Pavlu Dobešovi (LIDEM) nestane. "Bývalý bezpečnostní ředitel Víta Bárty prostě v mé vládě sedět nebude. Tečka," řekl v pátek při uvedení nové ministryně Ludmily Müllerové (TOP 09) do funkce premiér, který dostal na Vacka negativní reference.

"Pokud někdo chce kvůli jednomu jménu destabilizovat tuto vládu, destabilizovat tuto zemi, destabilizovat veřejné rozpočty, případně přivést zemi k předčasným volbám kvůli jednomu jménu, tak mu v tomto politicky sebevražedném konání zabránit nemůžu," dodal premiér. Sám nezpochybňuje možnost LIDEM navrhnout kandidáta na ministerstvo dopravy, ale nikdo nesmí zpochybnit jeho právo rozhodnout o tom, zda si kandidát doopravdy na ministerský post sedne.

"Pokud pan premiér říká, že kvůli jednomu jménu nepadne vláda, pak já říkám, že kvůli jednomu jménu klidně strana LIDEM - liberální demokraté opustí vládu. Nejde o Roberta Vacka, jde o princip dodržování dohod," napsala Peake, podle které má Vacek prověrku na stupeň přísně tajné. "Pokud není nebezpečím pro stát, nechápu, čím je nebezpečný panu premiérovi," říká vicepremiérka. Vacek podle ní nikdy pro žádnou bezpečnostní agenturu nepracoval.

Sám odstupující ministr Dobeš se nechal slyšet, že v čele dopravy by mohl stát jeden z poslanců strany LIDEM. Podle jeho slov by to uklidnilo situaci ve vládní koalici. "S ohledem na stojedničkovou koalici by bylo asi vhodnější vybrat některého z poslanců, aby se stabilizovala vládní koalice, ale to je samozřejmě můj osobní názor," sdělil Dobeš ve 20 minutách Radiožurnálu s tím, že vše je samozřejmě na předsednictvu strany.

Předseda největší opoziční strany ČSSD Bohuslav Sobotka spor o ministerstvo dopravy uvnitř vlády komentoval se slovy, že místopředsedkyně Nečasova kabinetu Karolína Peake by si neměla dělat z občanů naší země legraci a vyhrožovat odchodem z vlády. "Nikdo jí to totiž neuvěří. Podpora vlády Petra Nečase a zastávání ministerských postů bylo a je jediným smyslem existence kuriózní strany LIDEM. Strany, kterou nikdo nikdy nevolil, která nekandidovala v žádných volbách a která se přesto tváří jako legitimní vládní strana. Jde přitom jen o skupinu přeběhlíků z VV, které pro svoji podporu zorganizovali Miroslav Kalousek a Petr Nečas," doplnil předseda ČSSD Sobotka.

Petr Nečas a Karolína Peake by podle něho měli ukončit špatně hranou komedii a vyřešit vedení ministerstva dopravy. "Čtvrtý ministr dopravy během dvou let dostatečně vypovídá o způsobu, jakým je Nečasova vláda vedena," zakončil Sobotka.

Pavel Dobeš skončí ve funkci 3. prosince, k opuštění ministerstva ho vyzvalo vedení LIDEM, mimo jiné kvůli špatně fungujícímu centrálnímu registru vozidel.

Související

Rumunsko, ilustrační foto

Další vládní krize na obzoru. Rumunsku hrozí předčasné volby

Vývoj událostí posledních dní ukazuje, že nejsme jedinou evropskou zemí, která se potýká s vládní krizí. Zatímco u nás se pouze řešilo, kdo převezme vedení resortu kultury, Rakousko, Itálie a nově i Rumunsko čelí hrozbě předčasných voleb. Rumunská premiérka Viorica Dancialová bude muset po odchodu koaličního partnera hledat podporu u jiných politických stran. Informoval o tom server Politico.eu.

Více souvisejících

vládní krize Petr Nečas Karolína Peake

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy