Víte, jaké IQ má Kubiceho Ministerstvo vnitra?

Praha – Kolem prováděcího zákona přímé volby prezidenta se objevují dost zásadní problémy. Největší z nich spočívá v tom, že si Ministerstvo vnitra zvolilo prapodivný způsob, jak určit kolik podpisů pod peticemi je nutné vyškrtnout kvůli chybovosti. A tak se nám první přímá volba hlavy státu pomalu mění ve frašku.

Viníkem pokažené přímé volby je podle poslance Věcí veřejných Víta Bárty Ministerstvo vnitra, které vede Jan Kubice. Hrozí, že volba neproběhne v řádném termínu, tedy na začátku ledna. Před tímto rizikem varoval předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.

„Tak trochu mi současná situace přijde jako anabáze z pohádky Byl jednou jeden král, kdy v legendární scéně připravoval Vlasta Burian spolu s Janem Werichem těsto na lívance. „Rozbij jedno nebo dvě vejce. Počkej, co to děláš?" No, jedno nebo dvě vejce jsou dohromady tři vejce," odpověděl Burian. V zásadě podobnou logiku nabídlo MV ČR," píše Bárta.

V zákonu o přímé volbě prezidenta České republiky se píše: zjistí-li Ministerstvo vnitra, že druhý kontrolní vzorek vykazuje chybovost u 3 % nebo více než 3 % občanů podepsaných na petici, odečte od celkového počtu občanů podepsaných na petici počet občanů, který procentuálně odpovídá chybovosti v obou kontrolních vzorcích.

Ministerstvo vnitra si nejasně formulovaný postup vyložilo tak, že je třeba sečíst chybovost z obou vzorků a nikoli vyprůměrovat. Na základě tohoto rozhodnutí byli někteří kandidáti vyřazeni z boje o Hrad.

Bárta uvádí, že Ministerstvo vnitra se stává terčem posměchu kvůli svému hloupému rozhodnutí. Jeden z populárních vtipů zní: Víte, že úředníci na ministerstvu vnitra mají průměrné IQ 160? Samozřejmě! Polovina 70 a polovina 90.

Související

Vít Bárta

Exministr Bárta definitivně osvobozen. Šéf žalobců nepodal dovolání

Osvobození bývalého předsedy Věcí veřejných Víta Bárty a někdejšího zpravodajce Jana Petržílka v kauze vynesení odposlechů z Bezpečnostní informační služby (BIS) je definitivní. Nejvyšší státní zástupce nepodal dovolání k Nejvyššímu soudu, sdělil ČTK mluvčí zastupitelství Petr Malý. V medializovaných odposleších se tehdejší pražský primátor Pavel Bém (ODS) a lobbista Roman Janoušek oslovovali "Mazánku" a "Kolibříku".

Více souvisejících

Vít Bárta Ministerstvo vnitra Jan Kubice

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy