Paroubek burcuje: Teď je správný čas na svrhnutí vlády!

Praha - Předseda národních socialistů Jiří Paroubek přivítal rozhodnutí svých bývalých spolustraníků v oranžových barvách, kteří chtějí vyvolat parlamentní hlasování o nedůvěře vlády. Nečasův kabinet by měl padnout nejenom za amnestii, ale i za výměny na ministerstvu obranu, sdělil ve čtvrtek Paroubek.

"Nečasova vláda zažívá další z nesčetných krizí a nyní je podle našeho názoru ten správný čas, kdy je možné trápení vlády ukončit," říká předseda NS-LEV 21, v jehož očích by měl premiér Petr Nečas (ODS) odejít z postu ústavního činitele nejenom kvůli tomu, že kontrasignoval amnestii vyhlášenou prezidentem Václavem Klausem, ale i za "osmidenní" nasazení předsedkyně liberálních demokratů Karolíny Peake na ministerstvu obrany.

"Nečasova vláda si důvěru nezaslouží ani za výsledky svého hospodaření, když trvale brzdí růst a rozvoj české ekonomiky," poznamenal národní socialista, jehož strana vyslovení nedůvěry kabinetu ODS, LIDEM a TOP 09 podpoří.

Klausova amnestie podpořená premiérem Nečasem je podle sociálních demokratů nepřijatelná, nespravedlivá a pobuřující. Oranžoví chtějí kvůli ní vyvolat hlasování o nedůvěře vlády.

Amnestie se podle předsedy nejsilnější opoziční strany ČSSD Bohuslava Sobotky nemělo týkat zejména závažné hospodářské kriminality, jako je rozkrádání státních fondů, tunelovaní a daňové podvody. "Krok prezidenta republiky zároveň znechutí policisty, soudce, státní zástupce a další, kteří nyní mohou ztratit motivaci zabývat se závažnou trestnou činností, když poté vidí takovýto výsledek, kdy kauzy končí osvobozením velkých podvodníků," myslí si Sobotka.

Ten také nechápe, jak mohl Petr Nečas návrh amnestie podepsat bez jediné výhrady. Tím se podle Sobotky premiér stává spoluodpovědným za veškeré škody, které amnestie přinese.

Z těchto důvodů má podle předsedy ČSSD jeho strana jedinou možnost, kterou je svolání klubu a zahájení sbírání podpisů potřebných na vyvolání hlasování o nedůvěře vládě. Sobotka zároveň dodává, že pokud se TOP 09 nechala slyšet, že s amnestií nesouhlasí, pak má nyní jedinečnou možnost z vlády odejít, případně hlasovat spolu s levicí.

"Existuje také podezření, že byla celá amnestie připravena tak, aby propuštění vězňů, kteří se dopustili drobných zločinů, zakrylo osvobození několika tunelářů," tvrdí zástupci ČSSD s tím, že v kauzách, jako je například Union bank, by prezident udělení osamocené milosti nijak neobhájil, ale plošná amnestie, to je něco jiného.

Sobotka prezidentovi doporučil, aby už do konce svého volebního období raději žádné milosti neuděloval.

Prezident Klaus vyhlásil obecnou amnestii, která se týká cca 7500 lidí, začátkem letošního roku. Stalo se tak vůbec poprvé po 10 letech jeho působení v nejvyšším úřadu.

Související

Miloš Zeman

Zeman na protivládní demonstraci v Praze. Zmínil ho i Paroubek

Tisíce lidí dorazily na sobotní protivládní demonstraci na Václavském náměstí v Praze a vyslechly si i exprezidenta Miloše Zemana. Jeho hlas zazněl, ačkoliv bývalý prezident je momentálně hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol. Zemana zmínil i jeden z řečníků, konkrétně bývalý premiér Jiří Paroubek. 
Jiří Paroubek

Jiří Paroubek byl zvolen předsedou nové ČSSD

Předsedou strany Česká suverenita sociální demokracie, která používá značku dřívějších sociálních demokratů ČSSD, se dnes stal někdejší premiér a předseda bývalé ČSSD, nyní známé jako SOCDEM, Jiří Paroubek. Zvolili ho delegáti mimořádného stranického sjezdu v Praze.

Více souvisejících

Jiří Paroubek Vláda ČR ns - lev 21

Aktuálně se děje

před 12 minutami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 42 minutami

před 42 minutami

před 43 minutami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

U Masarykova nádraží nejezdí tramvaje. Úpravy vedení linek budou platit až do léta

Až téměř do letních prázdnin ovlivní hromadnou dopravu v Praze výluka kvůli rekonstrukci klíčové tramvajové trati v centru hlavního města. Řada tramvajových linek má upravené trasy, několik nových linek vzniklo. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy