Skandál! Političtí trafikanti berou 50 tisíc za pár hodin práce. A nic se na tom nezmění

Praha - Ve stejném podniku si dva lidé za stejnou práci přijdou jeden na nic a druhý na padesát tisíc korun. Jak je to možné? První je totiž státní zaměstnanec a druhý post je politicky obsazený.

Takovou praxi popsal MF DNES náměstek ministra financí Zdeněk Zajíček (ODS). Zasedá v dozorčí radě státního podniku Český aeroholding, měsíčně mu to zabere asi čtyři hodiny. Dvě hodiny na přípravu a dvě na samotné jednání. Zajíček za to ovšem coby státní zaměstnanec nebere ani korunu.

Do Českého aeroholdingu teď zamířil i nejnovější trafikářský přírůstek, bývalý ministr obrany a exsenátor Alexandr Vondra (ODS). Za stejné čtyři hodiny si přijde na padesát tisíc korun. A podle Vondry, který propadl v senátních volbách a na obraně se s ním táhla kauza ProMoPro, je taková výše odměny naprosto odpovídající.

Jeho mzda je aspoň známá, jinak ovšem stát honoráře pro manažery státních firem odmítá zveřejňovat. Ministerstvo financí má přitom k dispozici analýzu, která určuje, jaké tyto odměny mají být. Přestože si loni v červnu MF DNES o materiál zažádalo na základě zákona o svobodném přístupu k informacím, prosba zůstala nevyslyšená. Podle resortu se jedná o velmi citlivé údaje, které mají zůstat neveřejné.

Aby se platy manažerů pohybovaly ve stanovených mantinelech, mají hlídat právě členové dozorčích rad. Jenomže těm to moc nejde, jak se ukázalo před třemi a půl lety, když rada Českých aerolinek neohlídala hospodaření firmy a státní kasa do ní musela nalít 2,5 miliardy korun. Brzy po tom si management ještě řekl o bonus ve výši sta milionů, to už se tehdejší úřadnická vláda Jana Fischera ozvala, že dozorovat by měli odborníci, nikoli političtí trafikanti.

Jenomže hra pokračuje, jak ukazuje nejen případ Vondry, ale i dvou bývalých rebelujících poslanců z ODS. Ivan Fuksa zamířil také do Českého aeroholdingu, kde má dohlížet na privatizaci podniku za plat v řádu statisíců korun. A vedení firmy už mu připravuje teplou židli, aby mohl zůstat i poté, co prodej zařídí.

Druhý z rebelů, Marek Šnajdr zase usedl v dozorčí radě Čepro, kde oproti Fuksově výdělku inkasuje pouhých třicet tisíc měsíčně. Václava Baštýře poslala domovská ODS zase do Státního fondu dopravní infrastruktury.

Související

důchody

Bude na důchody? Nová zpráva ukázala, jak stát hospodaří s penězi důchodců

Loni skončil systém důchodového pojištění se schodkem ve výši 72,8 miliardy korun, což je dosud největší propad. Celkové výdaje na penze a správu dosáhly přes 692,3 miliardy korun. Na starobní, invalidní a pozůstalostní důchody bylo vyplaceno o 97,2 miliardy korun více než v roce 2022, čímž se penzijní výdaje zvýšily téměř o 17 procent. 

Více souvisejících

Ministerstvo financí Alexandr Vondra mzdy / platy

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Michael Schumacher

Novinka ze života Michaela Schumachera. Legendární pilot provdal dceru

Po dlouhých letech mimo veřejné dění se měl legendární sedminásobný mistr světa Formule 1 Michael Schumacher údajně objevit na svatbě své dcery Giny-Marii. Podle informací, které zveřejnily weby jako Marca či Sky News, se měla slavnost odehrát na rodinném panství na Mallorce. Pokud jsou tyto zprávy pravdivé, šlo by o první veřejné vystoupení Schumacherova po jeho vážné nehodě na lyžích před téměř 11 lety.

včera

Vláda Petra Fialy

Česko dá rekordní peníze na investice v dopravě. Vláda řešila i pomoc po povodních

Vláda spustí program pomoci podnikatelům a firmám, kteří museli kvůli zářijovým povodním přerušit výrobu a zaměstnance nechat doma na překážkách v práci. Pomůže také lidem, kteří kvůli povodním přišli o svůj příbytek. Schválila na středečním zasedání. Projednala také návrhy novel školského zákona, zákona o elektronizaci zdravotnictví a zákona o silniční dopravě a odsouhlasila také návrh rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury, který na příští rok počítá s rekordní výší investic.

včera

Ministerstvo obrany

Česká armáda oznámila další důležitou investici. Získá dva speciální letouny

Ministerstvo obrany pořídí dva transportní letouny Embraer C-390 Millennium. Armáda ČR díky nim získá nové schopnosti při přepravě lidí nebo materiálu, při hašení rozsáhlých požárů, evakuaci zraněných nebo při tankování paliva. O zakázce dnes ministryně obrany Jana Černochová (ODS) informovala vládu. Smlouva s brazilským výrobcem by měla být uzavřena do několika týdnů a první stroj budou mít vojáci k dispozici už příští rok.

včera

včera

Marian Jurečka

Jurečka utnul spekulace. Řekl, kdy půjdeme do důchodu

Věková hranice pro odchod do důchodu by měla být stanovena na 67 let pro osoby narozené v roce 1989 a později. Tento návrh představil ve středu ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) poslancům. Jde o druhou změnu v důchodové reformě po jejím odeslání z vlády do Sněmovny.

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Další vyjádření Íránu k útoku na Izrael: Jednali jsme v sebeobraně. Přijdou další útoky?

Írán jednal v sebeobraně proti Izraeli a neplánuje další útoky, pokud jej izraelský režim nepřiměje k dalším odvetným krokům. Prohlásil to ve středu íránský ministr zahraničí Abbás Arákčí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy