PŘEHLEDNĚ - Pád vlády? Zde jsou potenciální příčiny koaliční krize

Praha - Pokud někdo očekává vládní krizi, které současný kabinet Petra Nečase provázejí neustále, tak má momentálně hned několik želízek v ohni. Zde se podívejte, co že to může způsobit rozkol v koalici.

Úlehlův plán ulehčit solárníkům

Tento čin bývalého rebela Tomáše Úlehly /ODS/ způsobil poprask. Chtěl ušetřit solárním baronům další miliony tím, že by neručili za ekologickou likvidaci dosloužilých solárních panelů. Tato povinnost by přešla na výrobce. Ti jsou ale často těžko dohledatelní, případně jsou v Asii, takže pravděpodobně by celá likvidace přešla na stát. Tento čin nakonec ve vládní krizi nepřešel. Od Úlehly totiž dali ruce pryč i jeho spolustraníci z ODS. Úlehla se hájil pravicovými myšlenkami na ochranu podnikání.

Suchánkovo tažení za záchranou anonymních akcií

Další potenciální krizi, tentokrát reálně, může způsobit snaha poslance Pavla Suchánka /ODS/ zachránit listinné akcie na doručitele pro jejich současné majitele. Pro nově vzniklé společnosti by sice již platilo, že anonymní akcie jsou zakázány, pro ty současné ale nikoli. To by zachránilo obrovské množství firem, které se přiživují na státních zakázkách, před rozkrytím jejich majetkové struktury. V podstatě by tak korupce a tunelování státního rozpočtu kvetlo vesele dál. Za Suchánka se postavila taková jména jako pražský občanský demokrat Boris Šťastný nebo exministr Pavel Drobil /ODS/. Naopak Pavel Blažek /ODS/ Suchánkův návrh odmítá a chce zrušení anonymních akcií jako celku. Proti anonymním akciím je i celá TOP09.

Ministr obrany

Ministerstvo obrany již od konce minulého roku spravuje premiér Nečas /ODS/. Ten se toho ujal po vyhazovu pro neschopnost jepičí ministryně obrany Karolíny Peake /LIDEM/. Již tento čin zavdal příčinu epizodní vládní krizi, kdy se LIDEM na chvilku vzbouřilo proti vyhazovu své předsedkyně. Pak ale tuto porážku se vší potupou strana přijala. Dnes se jedná hlavně o tom, komu ministerstvo, kterému se kvůli neprůhledným zakázkám přezdívá černá díra, připadne. Zároveň nepanuje shoda ani v tom, jestli má obraně šéfovat voják nebo civilista. Nečas podle všeho prosazuje generála Picka. Toho Peake vyrazila z postu prvního náměstka a Nečas ho následně vrátil do funkce.

Neschopně schopná Alena Hanáková

Pod ministryní kultury Alenou Hanákovou se již dlouho kymácí židle. Její neschopnost vysvětlovat své kroky ohledně církevních restitucí, Národního divadla nebo živé kultury ji pasovala do role nejslabšího článku vládního kabinetu. Přestože je ale její odchod pomalu veřejným tajemstvím, za svou ministryní, alespoň naoko, stále stojí předseda TOP09 Karel Schwarzenberg a strana Aleny Hanáková Starostové a nezávislí.

Do Evropy nebo zpět?

TOP09 při začátku vyjednávání o nové koaliční smlouvě vytáhla těžký kalibr nepřípustný především pro euroskeptickou ODS. Strana Karla Schwarzenberga chce prosadit připojení ČR k evropskému fiskálnímu paktu. Je to podmínka, bez které prý koaliční smlouva nebude. Na toto ultimátum ODS odmítla přistoupit a LIDEM přišlo s tím, že když může klást tvrdé podmínky TOP09, tak oni mohou také.

Související

Rumunsko, ilustrační foto

Další vládní krize na obzoru. Rumunsku hrozí předčasné volby

Vývoj událostí posledních dní ukazuje, že nejsme jedinou evropskou zemí, která se potýká s vládní krizí. Zatímco u nás se pouze řešilo, kdo převezme vedení resortu kultury, Rakousko, Itálie a nově i Rumunsko čelí hrozbě předčasných voleb. Rumunská premiérka Viorica Dancialová bude muset po odchodu koaličního partnera hledat podporu u jiných politických stran. Informoval o tom server Politico.eu.

Více souvisejících

vládní krize ODS top 09

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy