Kalousek: Maminky, peníze na mateřskou bereme vašim dětem

Praha - Schválení návrhu na zvýšení mateřské znamená říct českým maminkám, že zadlužujeme jejich děti, prohlásil ve středu Miroslav Kalousek, místopředseda TOP 09. Těmito slovy komentoval projednávání návrhu zákona na vrácení mateřské na úroveň roku 2009.

"Každý z nás, kteří tu sedíme, se samozřejmě domnívá, že maminky potřebují pomoc. Ale my ty 1,5 miliardy korun prostě nemáme, museli bychom si je půjčit na úkor budoucnosti," řekl Kalousek. "Musíme pak ale říci: Milé maminky, my ty peníze, které vám teď půjčujeme, bereme vašim dětem. Naše generace si půjčuje od svých dětí, aniž by přemýšlela, jak ty dluhy jednou budou splácet," dodal.

Podle Kalouska bude za 20 let z každé tisícikoruny, kterou matky dostanou navíc na svou aktuální spotřebu, zhruba pět tisíc korun dluhu. Kalouskovi je také jasné, jak hlasování dopadne: "Přesto, že ten zákon jistě bude přijat, nebude pro něj TOP 09 hlasovat."

Kalousek také novinářům řekl, že TOP 09 nebyla pro rušení karenční doby ošetřovného, tedy neproplácení prvních tří dnů ošetřovného. "Karenční doba prokázala dobrý efekt, je to sociálně únosná spoluúčast. Nemůžeme chtít mít všechno zadarmo. Jinak se může stát, že na to už vůbec nebudeme mít," zdůraznil.

Mezi poslanci se nad zákonem rozhořela živá diskuse. Zatímco levice navýšení mateřské podporovala, ODS a TOP 09 se snažily přesvědčit poslance o zamítnutí návrhu.

"Není možné brát si matky jako rukojmí a brát své slovo zpět. Každému muselo být při hlasování o Janotově balíčku jasné, co činí a jaké úspory jsou navrhovány. Proto se levice musím zeptat, kde chce vzít ty dvě miliardy korun, které mají být vyplaceny navíc? Jen se tak navýší dluh České republiky," podpořil Kalouska poslanec ODS Michal Doktor.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek se snažil hlasování sociálních demokratů o Janotově balíčku obhájit. "Poté, co Ústavní soud zrušil předčasné volby, byl sněmovně předložen Janotův balíček, se kterým vláda spojila své další působení. My jsme se museli rozhodnout pro menší zlo, proto jsme balíček podpořili. Ale věděli jsme, že je možné ho korigovat a to také děláme," uvedl Paroubek.

Související

Hnutí ANO

ANO chce prosadit změny v čerpání mateřské. I kvůli nižší porodnosti

Místo peněžité pomoci v mateřství hnutí ANO navrhuje zavést mateřský příspěvek, který nahradí plnohodnotný výdělek z období těhotenství a mateřství. Výdaje státního rozpočtu se ale podle návrhu zákona nezmění, protože MPSV může přesunout peníze alokované na rodičovský příspěvek. Dětí se totiž rodí méně, navíc nepříjemné problémy zažívají matky coby OSVČ, které na mateřskou nedosáhly. 
Olga Richterová (Piráti)

Piráti připravili balík opatření ohledně koronaviru, vláda má víc motivovat zdravotnice na mateřské

Vláda by podle Pirátů měla vést evidenci průměrné doby trasování kontaktů. Apelují také na důsledné dodržování takzvaného home office ve státní správě. Kabinet by podle opoziční strany měl také motivovat zdravotníky a zdravotnice na mateřské nebo rodičovské dovolené, kteří by se zapojili do zvládání koronavirové epidemie. Piráti navrhují 15.000 až 20.000 korun měsíčně při alespoň tříčtvrtečním úvazku.

Více souvisejících

mateřská Miroslav Kalousek

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Na úvod fotbalového ME domácí Němci deklasovali Skoty 5:1

Lepší začátek evropského šampionátu si domácí německá fotbalová reprezentace nemohla přát. V úvodním zápase turnaje si poradila s neškodnými Skoty, kterým nepomohla ani mohutná fanouškovská podpora v Mnichově. Do karet Němcům hrál i fakt, že od konce prvního poločasu hráli Skotové o deseti lidech. Po prvním poločase už prohrávali 0:3, přičemž ve druhém poločase inkasovali další dvě branky. Ostrované si udělali radost jedinou brankou, která byla navíc ještě vlastní, když se nešťastně trefil Rüdiger. Byla to však jediná kaňka na bezchybném německém výkonu.

včera

Paul Rusesabagina

Hrdina Hotelu Rwanda slaví sedmdesátiny. Poslední roky ale protrpěl

Rwandou před třiceti lety zmítalo násilí, které připravilo o život stovky tisíc lidí. Kulaté sedmdesáté narozeniny slaví v sobotu 15. června muž, který během genocidy zachránil 1 268 lidských životů. Paul Rusesabagina je bývalý hotelový manažer, jehož činy byly mezinárodně oceněny. V posledních letech se však v rodné zemi stal terčem vládnoucích struktur. 

včera

včera

včera

včera

včera

Peter Pellegrini je novým slovenským prezidentem.

Slovensko má nového prezidenta. Pellegrini složil slib a ujal se funkce

Slovensko má nového prezidenta. Peter Pellegrini v sobotu po poledni během slavnostní schůze parlamentu v budově Slovenské filharmonie v Bratislavě složil slib do rukou předsedy ústavního soudu a ujal se funkce, ve které nahradil končící prezidentku Zuzanu Čaputovou. Program inaugurace bude pokračovat v odpoledních hodinách. 

včera

Čaputová jako první slovenská prezidentka provedla zemi velkými krizemi

Slovensko dnes zažívá střídání stráží v prezidentském paláci. Po pěti letech končí na pozici hlavy státu Zuzana Čaputová, která byla první prezidentkou v historii země. Provedla ji velkými krizemi, mandát se rozhodla neobhajovat. Ve funkci ji nahradí Peter Pellegrini. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy