Odborářští bossové? Ti se nevzdají svých koryt od zavedených stran

Komentář - Již dlouho se mluví o vzniku nové levicové strany, která by měla být alternativou pro voliče zhnusené skandály ČSSD a odmítající KSČM, která se stále nezbavila bývalých estébáků ve svých řadách. Proč taková strana neuspěje?

Levicové strany, pokud jsou opravdu levicového ražení ve smyslu sociálního státu založeného na solidaritě, jsou stranami bez sponzoringu velkých firem. Tím pádem žijí především z členských příspěvků. Je tak nutné, aby taková strana měla opravdu silnou členskou základnu.

Současná ČSSD, například ta pražská, je propojena se soukromými podnikateli a lobbisty, kteří straně pomáhají finančně. Rozhodně stranu nepodporují proto, že by se jim líbila myšlenka vysokých daní, z nichž se financuje sociální stát. Spíš jim jde o napojení na rozpočtové kohoutky. O stranách jako NS-LEV21 a SPOZ nemluvím, jelikož se jedná o ČSSD v bleděmodrém, menším vydání.

Kdyby ale vznikla nová levicová strana, která by odmítla napojení na bohaté podnikatele, měla by obrovský problém. V Česku není populární být členem strany. Tím pádem by strana trpěla nedostatkem financí na prezentaci. A jsme v začarovaném kruhu. Bez prezentace nejsou členi a hlavně voliči. Bez nich zase nejsou peníze...

Výsledek voleb by byl pro takovou stranu předem jistý. Nula od nuly pojde a strana by skončila dřív, než by pořádně začala. Pouze jedna věc by stranu mohla zachránit.

Musela by sehnat známé osobnosti a dobré rétory, kteří upoutají dav na demonstracích. A hlavně. Tato strana by se musela napojit na odbory, které jsou ústřední součástí protestů proti vládě. Z nich by se dala rekrutovat velmi početná a aktivní členská základna i s kvalitními rétory, kteří mají zkušenosti.

Problém je, že české odbory jsou personálně spjaté s KSČM a ČSSD. A vysvětlete odborovým bossům, ať se odpoutají od zavedených stran, které jim zaručovali odměny typu poslaneckých a senátorských mandátů, a skočí do neprobádaných vod založení nové, opravdu levicové masové strany.

Související

Josef Středula

Středula nečekaně končí jako šéf odborů

Josef Středula už není předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS), přišel o pravomoci šéfa odborové centrály. Příčinou jsou pochybnosti o jeho členství kvůli neplacení příspěvků. Situace uvnitř odborů by se měla vyřešit ještě během tohoto měsíce.
Lidé se v Praze sešli na protivládním protestu pořádaném odbory. (27.11.2023) Prohlédněte si galerii

OBRAZEM: Stávka v Praze. Centrem prošli demonstranti a studenti, stávkovaly školy i odbory

V Česku dnes proběhla probíhá série protivládních stávek. Celý den se stávkovalo na základních, středních a mateřských školách, podle odhadu odborů se v různé míře měly zapojit více než dvě třetiny zařízení. Protestní akce na dnešní den připravily také odbory, jimž vadí vládní úsporný balíček či chystaná důchodová reforma. 

Více souvisejících

Odbory proalt

Aktuálně se děje

před 42 minutami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 51 minutami

před 1 hodinou

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

Trumpova ex-asistentka Hope Hicksová vypovídá. Měla popřít aféru Stormy Daniels

Trumpova bývalá hlavní asistentka Hope Hicksová v pátek vypověděla, že jí v posledních dnech prezidentských voleb v roce 2016 sdělil, aby popřela, že by měl sexuální vztah s pornohvězdou Stormy Danielsovou.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy