Totalitní manýry v ODS? Ještě zbývá zavést politruky!

Praha - Mocenský boj tandemu premiér a pražský primátor proti názorovým odpůrcům, tak hodnotí zrušené buňky ODS rozhodnutí Výkonné rady. Podle dlouholetého předsedy Kunratic, části zrušené Prahy 4, Zdeňka Šmída chce tak primátor Svoboda dosadit do čelních funkcí svoje lidi.

Regionální rada pražské ODS včera večer rozhodla, že obnovou zrušených oblastních sdružení se budou zabývat pražský místopředseda Zdeněk Zajíček a senátor Tomáš Grulich. Zajíček se má postarat o Prahu 4 a Grulich o Prahu 12. Oba patří do skupiny kolem primátora Bohuslava Svobody, ten zase patří k posledním zbytkům podporovatelů premiéra a lídra občanské demokracie Petra Nečase. A podle Zdeňka Šmída, ex-předsedy zrušené Prahy 4, se jedná o jádro celého problému. Celé je to podle něj odveta za kritiku Nečasovy vlády: zvýšení daní nebo církevních restitucí.

Šmíd totiž nechápe, proč sáhla Výkonná rada po zrušení celé buňky na Praze 4. Ta měla totiž několik místních sdružení a problémy s velrybářskými praktikami se objevily v Nuslích. Ale vedení ODS vyneslo rozsudek smrti šmahem i nad všemi zbylými místními sdruženími, včetně Šmídových Kunratic.

"Byli jsme kolektivně potrestáni za možné chyby jiného místního sdružení. Celá oblast Praha 4. Jestli - a o tom se ve zdůvodnění odebrání licence mluví - je nábor černých duší v místním sdružení Nusle pravdou, mělo se řešit sdružení, kde tento problém připadne vznikl. Ale i tam dát možnost situaci vysvětlit. Ale toto řešení a hlavně jeho zdůvodnění je lživé a účelově použité," poukázal na facebookovém profilu Šmíd na kolektivní logiku trestu.

Původně se měl obnovou zrušených buněk zabývat šéf modrých poslanců Marek Benda, ten také zasedal v komisi, která podezření na náborové praktiky prošetřovala. Benda a Svoboda kritizovali, že členové buněk přecházeli mezi sdruženími, bez ohledu na to, kde tito lidé bydlí a pracují, tudíž tak vytvářeli mocenské bloky. Díky tomu pak mohli do čela kandidátek a vedení radnic dosazovat hlasováním svoje černé koně. Šmíd naznačil, proč se možná nakonec Benda úkolu neujal.

"Další krok v mocenském boji by bylo udělení licencí pod připadnou kuratelou Marka Bendy, znamenalo by návrat lidí, kteří byli z vedení ODS Praha 4 odvoláni. Benda, který byl v roce 2009 přesunut z Nuslí do Lhotky a bez námitek tam přešel, by byl skvělé řešení, lepší výběr z hlediska zásadovosti není možný," rozhorlil se ex-předseda s ironií.

Primátor Svoboda včera večer po jednání regionální rady uvedl, že zrušení buněk bylo jediným způsobem, jak utnout nábor žoldáků. "Domníváme se, že musí platit, že členy buněk mohou být jednom lidé, kteří mají v oblasti bydliště. To je jediná cesta očištění od nedemokratických postupů a nutný krok," řekl novinářům.

Obecně teď mají občanští demokraté ze zrušených buněk dvě možnosti: přihlásí se do jiné oblasti nebo počkají, až se obnoví ta zaniklá. Jenomže v logice primátora Svobody mají možnost jedinou: kdyby totiž chtěli přejít například na Prahu 5, bude se tato oblast vystavovat podezření z velrybářství. Nabrala by totiž lidi, kteří bydlí na Praze 4.

Sesazený šéf Prahy 4 Pavel Falde už minulý týden zmínil, že zrušení buněk je „pomstou neúspěšných" a likvidací názorových oponentů. Ve zmíněných oblastech totiž ODS vede radnice a ve volbách získává většinu. Přesto nechce opustit modrou zástavu. "Chtěli bychom v ODS pokračovat, ovšem je otázka kdo a za jakých okolností bude lustrován," podotkl včera.

Zdeněk Šmíd vidí situaci dost podobně. "Nikdy u nás (v místním sdružení Kunratice, pozn. red.) nebyly nábory žoldnéřů nebo přestupy z jiných sdružení. Členská základna je stabilizovaná, drtivá většina členů je ve sdružení 10 let, někteří i více. Počet těchto členů je léta stejný s nepatrnými výkyvy . To vše je prokazatelné, doložitelné. Teď je toto sdružení zrušené, lidi otrávení, vedení radnice před veřejností a opozicí zařazeno mezi podvodníky, jejichž licence byla zrušena. To je skvělý začátek do volebního roku 2014," zhodnotil Šmíd hořce a dodal, že už zbývá jen zavést oblastní politruky.

Kromě Prahy 4 a 12 byla nařízením Výkonné rady ODS zrušena ještě buňka na Praze-západ. Její šéf Petr Makovský ovšem odmítá uposlechnout a ukončit existenci oblasti. Hodlá se bránit právní cestou. Ani jemu se nelíbí, že na jednání nebyli členové zrušených buněk pozváni, nedostali šanci se obhájit a klatba padla na všechna místní sdružení bez rozdílu.

Miroslava Němcová, místopředsedkyně strany, i primátor Svoboda před jednáním opakovali, že odstranění velrybářských buněk je jediná cesta k očistě ODS, která potřebuje na veřejnosti rehabilitovat své jméno. Březen, kdy se platí členské příspěvky, počtem odevzdaných peněz pomůže ukázat, jestli bude mít strana koho voličům nabídnout, nebo zjistí, že její řady jsou prořídlé jako sněmovní lavice o interpelacích.

Související

Petr Fiala

Fiala prozradil, jak si představuje úspěch ODS v zářijových volbách

Premiér Petr Fiala (ODS) bude považovat za úspěch, pokud jeho strana v blížících se krajských a senátních volbách obhájí nynější mandáty a bude se podílet na vládě v co největším počtu krajů. Strana je podle něj v dobré kondici. Řekl to v pořadu Partie na stanici CNN Prima News.

Více souvisejících

ODS Bohuslav Svoboda Marek Benda

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Manchester City

Komise si posvítí na Manchester City. Velkoklub podezřívá z porušení finančních pravidel

Možná je to začátek konce úspěšného období anglického velkoklubu Manchesteru City pod majiteli ze Spojených arabských emirátů. Ten je totiž podezřelý z porušení hned 115 finančních pravidel, a pokud se po prošetření nezávislé komise některá či dokonce všechna prokážou, hrozí manchesterskému celku nejen odpočet bodů, ale vše může klidně skončit vyloučením z Premier League.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Válka v Izraeli

Válka v Gaze má přes 34 tisíc obětí, tvrdí Palestinci. OSN řekla, jak s jejich údaji pracuje

Konflikt mezi Izraelem a hnutím Hamás si podle palestinského ministerstva zdravotnictví vyžádal již 34 344 palestinských obětí. Zveřejněný seznam obsahuje údaje o většině zabitých, včetně jmen, věku a pohlaví. Mnoho obětí jsou děti, přičemž seznam zahrnuje i 169 novorozenců a stovky dalších mladších deseti let. Izrael oficiální čísla zpochybňuje, zatímco OSN potvrzuje, že palestinské údaje bývají přesné.

včera

Čech měl spolu s Američany a Španěly zavraždit Madura. Počet zadržených roste

Venezuelské úřady v úterý oznámily zadržení čtvrtého Američana, který je podezřelý z údajného spiknutí proti prezidentovi Nicolásu Madurovi.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy