Chvála Václava Klause: Skvělý prognostik, měl pravdu!

Praha - Mgr. Dalibor Mlejnský, starosta Prahy 11 chce po odchodu Václava Klause z pozice prezidenta lidem otevřít oči. Vždyť Václav Klaus měl prakticky ve všem pravdu!

Po týdnech vášnivých debat a diskusí o tom, zda Václav Klaus byl dobrým prezidentem, zda zradil svou vlast, zda vyhlášení amnestie byl promyšlený zločin, lajdáctví, nebo snaha někoho popudit si myslím, že je správná chvíle projevit mu uznání. Opět se ukázalo, jak dobrý je prognostik, jak velmi je na místě jeho euroskepse a jak prozíravé bylo jeho bránění tomu, aby Česká republika přistoupila k evropské měně.

To co se stalo na Kypru, je otřesným vyústěním socialistické politiky Evropské unie. Třetí největší středozemní ostrov možná v březnu 2013 pochopil, co zažilo Československo v únoru 1948. Pro většinu Čechů i Slováků je to stále jeden z nejtemnějších okamžiků v novodobé historii obou států - znárodnění. Vyvlastnění. Krádež. Je možná trochu krkolomné srovnávat to, co se stalo u nás v roce 1948 a co se o šedesát pět let později stalo na  Kypru. Ve svém důsledku je ale princip podobný: aniž by se mne kdokoli na cokoli ptal, aniž bych to byl já, kdo hospodářskou krizi způsobil, zaplatím za ni bezmála 10% svých úspor. Vklady střadatelů do 100 tisíc eur (zhruba 2,6 milionu korun) by měly být ochráněny. Vklady nad tuto hranici by však naopak čekala vyšší daň, protože na podmínce, že Kypr musí z daně získat 5,8 miliardy eur, se nic nemění. Mám-li to štěstí a nemám-li tolik peněz, bude můj vklad zdaněn "jen" 6,7%. Pokud banky jednorázově vklady nezdaní, smůla. Eurozóna pomoc, kterou Kypr nutně potřebuje, neposkytne a jedna z nejoblíbenějších evropských turistických destinací bude muset vyhlásit platební neschopnost. Není divu, že je Kypr popuzen, žádná jiná země, která požila pomoci eurozóny, tak drastické podmínky nedostala. A není tedy ani divu, že obyvatelé Kypru se vydali, a nejspíš ještě vydají, do ulic.

Kyperský prezident hraje o čas a posouvá rozhodnutí parlamentu o alespoň 24 hodin, poslanci parlamentu, kteří mají toto rozhodnutí posvětit, se k tomu vůbec nemají. Banky zavřely až do čtvrtka, aby zabránily lidem vyzvednout si ze záložen své peníze a odnést je do většího bezpečí, což poněkud pikantně představuje snad i matrace, nebo reservoár u záchodu. A více než pikantní je pak fakt, že si Kypřané nechrání své peníze před zloději či podvodníky, ale před Evropskou unií. Před tou unií, která má chránit zájmy svých členských států. Zdá se ale, že není člen, jako člen.

Související

Andrej Babiš Glosa

Události Petra Nutila: Novoroční boj o euro, oddávající Babiš a Rajchl lanaří Vémolu

Naše planeta Země úspěšně oběhla další elipsu kolem Slunce, v pořadí už dvoutisící dvacátou čtvrtou, počítaje v nejpopulárnějším letopočtu současnosti. Pozemšťané toto oběhnutí oslavili jako vždy kolektivním opíjením, plašením zvířat a trháním si vlastních končetin skrze odpalování množství zábavní pyrotechniky. Hezky to dokazuje, že nemáme duševně daleko k racionalitě původních vynálezců ohňostrojů ve staré Číně, kteří je používali hlavně k zahánění zlých duchů. No nic. 

Více souvisejících

Václav Klaus Dalibor Mlejnský

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy