Políček Česku! Euro si vyřeště sami, řekl šéf EU Van Rompuy na tiskovce s Nečasem

Praha - Česká republika nyní nesplňuje všechny podmínky k přijetí eura, připomněl dnes v Praze stálý předseda Evropské rady Herman Van Rompuy po jednání s českým premiérem Petrem Nečasem (ODS). Debata o vstupu ČR do eurozóny, který bude podle něj výsostně českým rozhodnutím, tak prý není "problémem dnešního dne".

Van Rompuy na tiskové konferenci připomněl, že dříve či později přijmout euro se ČR zavázala při vstupu do unie. ČR nyní všechna potřebná kritéria nesplňuje. "Ale i když je splníte, tak musí Česká republika sama přijmout to rozhodnutí podle svého ústavního pořádku. My se do toho nebudeme vměšovat," uvedl předseda Evropské rady.

Český prezident Miloš Zeman nedávno prohlásil, že Česko by mohlo společnou evropskou měnu přijmout za pět let. Nečas na to dnes podotkl, že za ekonomickou politiku země je odpovědná vláda a ne prezident.

"Je vědomou politikou mé vlády nestanovovat pevný termín přistoupení k eurozóně," řekl Nečas. Podle českého premiéra se navíc od českého vstupu do EU situace a podmínky členství v eurozóně změnily natolik dramaticky a výrazně, že o přistoupení bude muset rozhodnout referendum. Zaznamenal prý, že prezident Zeman má v této věci stejný názor.

Přijetí eura nyní znamená mimo jiné přistoupení k evropskému stabilizačnímu mechanismu, k fiskálnímu kompaktu, a dalším právním závazkům, které v roce 2003, kdy se rozhodovalo o vstupu do EU ještě neexistovaly, připomněl Nečas. 

Rompuy uvedl, že v "hospodářských záležitostech závisíme jeden na druhém" a že navzdory snaze zkrotit ekonomiky zadlužených státu hospodářská krize v Evropě stále trvá.

Po jednání v sídle české vlády odjel Rompuy do Sněmovny, kde vystoupil na Národním fóru k budoucnosti EU. Mezi pozvanými řečníky byli také český eurokomisař Štefan Füle, ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) a někdejší ministr pro evropské záležitosti Alexandr Vondra (ODS).

Už v poledne Rompuy zasedl k bíle prostřenému stolu s prezidentem Milošem Zemanem. Ten se mu nezapomněl pochlubit vlajkou EU přímo v jednacím salónku a připomenout, že to byl právě on, kdo ji nechal vyvěsit nad Pražským hradem, píše idnes.cz.

Herman Van Rompuy (*1947) je belgický vlámský politik a člen Křesťanskodemokratické vlámské strany. Od 1. prosince 2009 je stálým předsedou Evropské rady (neoficiálně "prezident EU"). Předtím zastával post belgického předsedy vlády. V minulosti působil také v několika ministerských funkcích, například ministra financí.

Související

Herman Van Rompuy, prezident EU

Prezident EU důrazně: Pryč s populismem, přistěhovalectví je znakem...

Berlín - Prezident Evropské unie Herman Van Rompuy ve svém dnešním projevu k situaci v Evropě podle agentury DPA obhajoval volnost pohybu osob, kritizoval strach z přistěhovalectví a varoval před rostoucím populismem v členských státech Evropské unie. Sílící nedůvěře vůči Evropě se podle něj dá čelit jen konkrétními politickými úspěchy.

Více souvisejících

Herman Van Rompuy EUR Petr Nečas

Aktuálně se děje

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

včera

včera

Turecko podpořilo Rutteho do pozice šéfa NATO. Chybí mu podpora tří zemí

Turecko potvrdilo, že podpoří do čela Severoatlantické aliance dosluhujícího nizozemského premiéra Marka Rutteho. Podle agentury Reuters to oznámil vysoce postavený turecký činitel.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy