Pozve Kubice mimozemšťany? Spolupráce s nikým jiným prý problémy nevyřeší!

Praha – Podmínky pro fungování státní správy by chtělo vylepšit, zatím se k tomuto odvážnému kroku, který by vedl i k omezení korupčního jednání, nikdo nemá. Externí spolupracovnice Nadačního fondu proti korupci Michaela Suchardová se proto ptá: „úplné odpolitizování státní správy – zajistí naši volení zástupci nebo pouze vesmírná loď?“

Ačkoli Česká republika v rámci přístupových jednání do Evropské unie přijala v roce 2002 zákon zavádějící profesionální službu státních zaměstnanců odpovídající evropským demokratickým standardům, účinnost tohoto zákona je ale stále opakovaně odkládána. Politici uvádí, že z důvodu nákladnosti, Suchardová se však obává, že za odkladem účinnosti bude něco zcela jiného.

„Postupem času si naši političtí reprezentanti uvědomili, že profesionální a nezávislí úředníci by se jim nemuseli tak úplně hodit do krámu, neboť nebudou pracovat a rozhodovat tak, jak si budou politické strany přát. A pokud budou dostatečně finančně ohodnoceni a budou mít služební poměr ukončitelný pouze v zákonem daných případech, nebude lehké si je koupit, manipulovat jimi či v případě jejich neposlušnosti se s nimi rozloučit. Začalo jim docházet, že nový ministr, kterého si dosadí, by již nemohl zreorganizovat svůj úřad dle libosti, dosadit své favority a těm dát bohatou odměnu," uvádí Suchardová.

Z Bruselu nám kvůli korupci doporučují přijmout zákon o státní službě. Což se dle Suchardové snaží politici splnit, ale pouze zdánlivě, neboť ve skutečnosti nový zákon o úřednících zlegalizuje a tím zakonzervuje stávající nefunkční stav. Tento zákon zruší původní kvalitní služební zákon.

„A když se ještě budeme tvářit, že tento zákon je již předem Evropskou komisí posvěcený a že pokud ho nepřijmeme, tak k nám přestanou proudit evropské peníze, tak máme všechna esa v rukávu. Maličkost, že v doporučení Evropské komise stojí, že ČR by měla přijmout tento zákon, nikoliv že musí jako podmínku pro výplatu fondů, můžeme zamlčet a všechny přesvědčit, že je to něco jako kategorický imperativ. Nikde také raději nebudeme říkat to, že Evropské komisi nejde o jakýkoliv zákon, nýbrž o zákon služební, který zaručí stabilní, transparentnější a profesionální veřejnou správu a že bude zkoumat hlavně to, zdali zákonná úprava veřejné správy tyto cíle naplňuje," dodává.

Ale odpolitizování státní správy podle ministra vnitra Jana Kubice zaručí jedině vesmírná loď. A to přitom jeho ministerstvo zákon připravuje. A Suchardová rýpavě dodává: „očividně ale mimozemšťané již navštívili i takové země jako je Kambodža či Albánie, které mají dle analýzy Světového ekonomického fóra kvalitu veřejných institucí na lepší úrovni než ČR, která se umístila v efektivitě a transparentnosti veřejných institucí na 84. místě, v oblasti klientelismu státní správy dokonce na místě 123. ze 142 hodnocených zemích. Že bychom je měli tedy pozvat i k nám?"

Související

Korupce

Ochrana whistleblowerů v Čechách? Nadační fond proti korupci představil návrh nového zákona

Nadační fond proti korupci (NFPK) dnes představil svůj návrh zákona o ochraně oznamovatelů trestných činů. Takzvané whistleblowery má chránit před neoprávněným postihem ze strany zaměstnavatele, například před výpovědí nebo přeřazením na jinou pracovní činnost. Návrh zástupci fondu uvedli během diskusního fóra v Centru současného umění DOX v pražských Holešovicích.

Více souvisejících

NFPK Jan Kubice

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 5 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 6 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy