U Jílkové dostali šmejdi na frak! Řvaní ve studiu jim neprošlo!

Praha – Na dubnovém festivalu Jeden svět představila Silvie Dymáková dokumentární film „Šmejdi“, který popisuje zrůdné praktiky některých prodejců na předváděcích akcích, kam se nechají nalákat především senioři. Ti jsou pak mnohdy pod psychickým nátlakem donuceni koupit si předražené výrobky, ačkoli na ně ani nemají dostatečné finance. A právě tyto praktiky se staly hlavním tématem posledního vydání pořadu Michaely Jílkové „Máte slovo“.

Pozvání do pořadu přijal ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba, ústřední ředitel České obchodní inspekce Vladimír Velčovský, společník firmy Beck Europe s.r.o. Josef Bárta či přímý prodejce Roman Zavadil z Top Moravie.

Ačkoli dokument zachycuje okamžiky, ve kterých jsou důchodci nátlakem donuceni k nákupu, Bárta něco takového popírá. Podle něj nikdo k ničemu nucený není a jedná se jen o klasickou ekonomickou situaci nabídky a poptávky, kdy mají důchodci o výrobky jednoduše zájem a to prý dobrovolně. Podle Kuby to tak ale není, jestliže by měl senior zájem o výrobek, šel a koupil by si ho klasicky v obchodě.

Bárta také vyvrací tvrzení, že by docházelo k okrádání seniorů. Nebere tak nikterak v potaz, že bylo kolikrát ukázáno, jakou „speciální" kvalitu výrobky na předváděcích akcích vlastně vykazují (viz video z Pekla na talíři).

Podle ministra je dalším klamáním seniorů to, že jsou nalákáni skrze letáky, na kterých se uvádí, že zažijí úžasný výlet. Na uvedená místa se pak kolikrát ani nepodívají a místo toho je zavřou do haly, kde se uskuteční předváděcí akce, o které jsou z letáku informováni jen minimálně. Na těchto akcích podle Kuby jsou senioři vystaveni praktikám, kterým neumí čelit.

Bárta jako společník firmy Beck, která právě na předváděcí akce vozí seniory, neudržel v pořadu nervy na uzdě a začal se rozčilovat. Tato společnost totiž žádnou za jednání pokutu nedostala a podle Bárty jsou jejich prodejci slušní a ničeho takového se nedopouštějí a nelíbí se mu proto, že ho někdo označuje za „šmejda" na základě názvu uvedeného dokumentu.

Ukázkové házení do jednoho pytle předvedl senior v publiku, který si začal stěžovat, že koupil hrnce na předváděcí akci, a že je nechce. V dalších větách urážel kompletně všechny přímé prodejce, ačkoli si pořídil výrobky na předváděcí akci zcela jiné firmy, kvůli čemuž na něj začal Bárta řvát. Tím ovšem moc nedokázal, že se seniory jedná v rukavičkách.

Seniorka, která se zúčastnila takového zájezdu, popsala praktiky na předváděcí akci, kde po zjištění, že jde o lacinou snahu něco prodat, chtěla opustit sál. Na místo toho byla seřvána, aby se vrátila zpět na místo. Podle ní je problematická naivita mnoha důchodců, kteří uvěří prodejcům naprosto vše.

Rétoriku prodejců předváděcích akcí si v pořadu přisvojila moderátorka Jílková, která mluvila se zástupci firem, které tyto akce pořádají, stejně, jako oni mluví se seniory. Svojí rázností se jí podařilo téměř vyrazit dech zmíněným pánům, kteří najednou neměli, co by Jílkové odpověděli na otázku: „jaký máte pocit, když prodáte něco draze chudému seniorovi? Já to s vámi myslím dobře!"

Související

Více souvisejících

Michaela Jílková

Aktuálně se děje

před 4 minutami

Robert Fico

Ficův stav je stále vážný. Co bude dál ukáží až příští dny

Robert Fico dnes podstoupil CT vyšetření a lékaři odstranili tkáň odumřelou v důsledku střelného poranění. Na briefingu to oznámila Miriam Lapuníková, ředitelka nemocnice v Banské Bystrici, kde byl slovenský premiér po středečním atentátu hospitalizován. Dodala, že pacient je při vědomí a jeho stav je stabilizovaný, ale stále vážný.

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini: S Ficem jsem hovořil. Jeho stav je vážný, to nejtěžší má před sebou

Zdravotní stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) po středečním útoku je nadále velmi vážný. Uvedl to zvolený prezident Peter Pellegrini po návštěvě předsedy vlády v báňskobystrické nemocnici. Krátce spolu podle jeho slov komunikovali.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy