ODS se v názorech tříští, Kuba nic jasné nemá

Praha - Nástupcem odcházejícího Petra Nečase ve funkci premiéra by se podle hlasů z většiny krajských sdružení ODS měl stát první místopředseda strany Martin Kuba. Mluví se ale i o dalších členech vedení ODS Jiřím Pospíšilovi, Tomáši Chalupovi, Pavlu Blažkovi a nebo ministru dopravy Zbyňku Stanjurovi. Někteří nevylučují předčasné volby.

Podle krajského předsedy ODS v Karlovarském kraji Jiřího Vaněčka by bylo logické, pokud by Nečase v čele strany a stejně tak ve vládě nahradil Kuba. "Je prvním místopředsedou a tím statutárním zástupcem předsedy strany. Má tak jako jediný mandát zastoupit předsedu strany," řekl dnes Vaněček, který však nevyloučil ani možnost předčasných voleb.

"Máme statutárního prvního předsedu ODS, takže pokud Martin Kuba dostane důvěru strany, pak by to měl být logicky on," je přesvědčen i předseda pardubického regionálního sdružení vládní strany Radim Jirout. Dalšími kandidáty by mohli být i ostatní místopředsedové ODS, říká Jirout, který již dříve hovořil například o Pospíšilovi.

Stejnou dvojici kandidátů zmiňuje také šéf královéhradecké krajské ODS Martin Puš. "Oba jsou lidmi s vysokým kreditem a manažerskými schopnostmi," uvedl. Místopředseda ODS na Vysočině Tomáš Dufek se staví za Kubu, primátor Jihlavy Jaroslav Vymazal by volil mezi Zbyňkem Stanjurou nebo Jiřím Pospíšilem, ale podle hierarchie by prý měl převzít funkci první místopředseda.

Hlava jihomoravské ODS, která je největší krajskou organizací strany, Jiří Kadrnka si na premiérském postu dokáže představit Kubu, Blažka i Stanjuru. Blažka, který vede jedno z brněnských oblastních sdružení, si v čele vlády umí představit i další stranící na jihu Moravy, včetně šéfa ODS ve zdejším zastupitelstvu Jiřího Crhy nebo brněnského radního Libor Šťástky.

Podle olomouckého primátora Martina Novotného (ODS) je zatím předčasné řešit personální otázku případné nové vlády. Možná jména nechtěl komentovat ani předseda regionálního sdružení ODS ve Zlínském kraji Libor Lukáš. Uvedl však, že by příští vláda měla být politická, nikoliv úřednická.

Přemysl Sobotka, člen výkonné rady ODS, místopředseda Senátu a předseda regionálního sdružení ODS v Libereckém kraji k situaci řekl:

„Nyní, po odchodu Petra Nečase, nastupuje první místopředseda, což je standardní ve všech demokratických stranách. Martin Kuba bude tedy bude funkčně úřadující předseda do volebního kongresu, který bude na podzim.

Teď řešíme drama, které jsme včera posunuli, protože pan předseda si uvědomil svoji politickou zodpovědnost. Teď máme jiné starosti, než řešit předsedu, který vzejde z kongresu, teď o tom nechci spekulovat.

Dnes bude jednat grémium strany a budeme generovat člověka, kterého ODS navrhne na post premiéra. Pak se dostáváme do trojúhelníku prezident, koaliční partneři a my. Kuba jasně deklaroval, že by se té role ujal, takže on bude jedno ze jmen, o kterých budeme diskutovat. Kdo má stranu vést a eventuálně se stát premiérem, musí mít představu, že to chce dělat. Neměl by to být někdo vytažený z karet, kdo možná ve skrytu chce nebo nechce zastávat takovou funkci.

Nemáme moc velký prostor na diskuzi. Vytvoříme dnes vyjednávací tým, vygenerujeme návrh, se kterým půjdeme za prezidentem. Osobně si myslím, že první místopředseda, ode dneška úřadující předseda, musí být lídr a nic víc a nic míň."

(Zdroj: Hospodářské noviny)

Související

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

Novotný je na odchodu z ODS. Vyloučit ho může výkonná rada

Nedávné výroky starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného (ODS) jsou lidsky nepřijatelné a neslučitelné se členstvím ve straně, konstatovalo předsednictvo ODS v úterý. Novotný ale členem strany pro tuto chvíli zůstává. Předsednictvo jej totiž vyloučit nemůže, tuto pravomoc má výkonná rada. 
Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Více souvisejících

ODS Martin Kuba vládní krize

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy