Nečekané razie pokračují: Kuba a Bendl v maléru?

Praha - Policisté Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) v pondělí večer provedli prohlídku domu právníka Tomáše Jindry v Hrusicích u Prahy. Akce souvisí s případem šéfky kabinetu premiéra Jany Nagyové a vlivných lobbistů blízkých ODS. Píše to dnešní Mladá fronta Dnes (MfD).

Podle listu je Jindra nejlépe placeným poradcem ministra zemědělství Petra Bendla a zároveň poradcem ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby (oba ODS).

MfD uvádí, že prohlídka u Jindry zřejmě souvisí s hlavním směrem vyšetřování ÚOOZ, kterým je podezření z manipulací veřejných zakázek a praním špinavých peněz kolem podnikatelů a lobbistů Iva Rittiga a Romana Janouška. Podle MfD je právník Jindra již několik let považován za Rittigova spojence a zajišťoval podnikateli řadu politicko-obchodních jednání poté, co se lobbista stáhl do svého oficiálního bydliště v Monaku.

Jindrovo jméno se objevilo v médiích už před rokem. Tehdy musel ministr Bendl na nátlak premiéra stáhnout Jindru z dozorčí rady národního podniku Budějovický Budvar. A to proto, aby ministr odvrátil spekulace, že hodlá odvolat úspěšného šéfa pivovaru Jiřího Bočka. Jindrovo jméno se objevilo ve státní správě už v éře vlády Mirka Topolánka, kdy byl ministrem dopravy další z Rittigových blízkých, právě Petr Bendl. Jindra se tehdy stal Bendlovým poradcem, píše iDnes.cz.

Kuba je přitom považován za jednoho z adeptů na předsedu vlády i ODS. Přinášíme vám přehled pro a proti kandidátů na tento post:

Martin Kuba

Pro něj: Je 1. místopředsedou, tedy jakýmsi přirozeným nástupcem Nečase. Řekl, že je na funkci premiéra připraven.

Proti němu: Je zatížen spojením s jihočeským bossem Pavlem Dlouhým. Nechce jej šéf TOP 09.

Jiří Pospíšil

Pro něj: Je to nejpopulárnější politik ODS, má pověst slušného muže.

Proti němu: Mezi kolegy v ODS je neoblíbený a také tvrdí, že o premiérské křeslo nestojí.

Zbyněk Stanjura

Pro něj: Rozvážný politik nezatížený spojením s kmotry. Prosazuje jej Nečas. Mohl by být přijatelný i pro koaliční partnery.

Proti němu: Není to právě typ charizmatického lídra.

Miroslava Němcová

Pro ni: Žena v čele vlády by mohla mnoha voličům vyhovovat.

Proti ní: Už jednou couvla, když odmítla kandidaturu na prezidentku, což ODS poškodilo.

Pavel Blažek

Pro něj: Jako ministr spravedlnosti po úvodních obavách obstál. Ačkoliv tak nepůsobí, je to schopný stratég.

Proti němu: Kamarád spoluautora amnestie Zdeňka Koudelky.

(Zdroj: iDnes.cz)

Související

Více souvisejících

Martin Kuba Petr Bendl kauza Nagygate (od 13.6.2013)

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 39 minutami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy