Okamurovi utekl spojenec ve sněmovně. Zachrání tuto vládu?

Praha - Primář jihlavské porodnice Aleš Roztočil zvolený do Poslanecké sněmovny za TOP 09 oznámil, že nebude v příštích volbách kandidovat za Úsvit Tomia Okamury, jak dřív plánoval. Své důvody chce podrobněji vysvětlit příští týden poté, co se vrátí ze světového porodnického sjezdu v Moskvě.

Roztočil nevyloučil, že by mohl znovu kandidovat za TOP 09. V příloze pro Vysočinu o tom informuje dnešní Mladá fronta Dnes (MfD). Bude hlasovat pro zachování stávající vládní koalice, tedy v rozporu s hnutím.

"Je stále více zřejmé, že není jiná legitimní cesta než nové volby do sněmovny, v nichž by občané zvolili nové a důstojnější zastupitele, kteří mají jediný cíl. Tím nejsou pohodlná koryta, ale přímá zodpovědnost za práci občanům naší země," napsal Okamura ve svém tiskovém prohlášení.

Vládní koalice potřebuje pro pokračování s novým premiérem, kterého v současné době hledá ve svých řadách ODS jako nástupce Petra Nečase, každý hlas ve sněmovně. Počet koaličních poslanců se totiž rovná přesně stovce, potřebný počet "k přežití" je však alespoň 101. Protože poslanec Aleš Roztočil před několika měsíci oznámil, že sice setrvá v poslaneckém klubu TOP 09, ale programově se našel v hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury, mnoho jeho kolegů ve sněmovně se domnívalo, že by Roztočil mohl říci současné vládě dost. Ale spletli se.

"Od čtvrtka se situace mění každou hodinu. Kdybych teď měl hlasovat, tak bych pravděpodobně hlasoval pro novou vládu na půdorysu koalice, která nyní existuje," řekl Roztočil on-line deníku TÝDEN.CZ. Jinými slovy, vláda ODS, TOP 09 a LIDEM by měla podle jeho mínění běžet dál.

Proč poslanec nebude ve sněmovně hlasovat v souladu s postojem Okamurova hnutí Úsvit? "To, co jsem si kdysi domlouval s Tomiem... Já jsem mu zcela jasně řekl, že mi voliči dali mandát na čtyři roky. Čili na trvání této koalice," vysvětlil poslanec. Hlasovat prý bude v souladu se stanoviskem klubu TOP 09, ať bude pro budoucnost vlády jakékoliv, informuje tyden.cz.

Okamura Roztočilovi jeho rozhodnutí nezazlívá. "Jsem mu vděčný, že navzdory tomu, že mu u nás nekynou žádné výhody a posty, tak naše hnutí a mne navzdory silnému tlaku ze strany vedení strany TOP 09 veřejně podpořil. Rozumím jeho pocitu, že nechce být v roli přeběhlíka, který opouští stranu v čase krize," uvedl Okamura.

Krajský předseda TOP 09 Jiří Blažek se nechtěl o Roztočilovi příliš bavit. "Já nevím, jak je to dnes s panem Roztočilem. Až budeme mít po naší společné schůzce, tak vám řeknu. Komunikujeme spolu," sdělil Blažek MfD.

Související

Jan Bartošek

Bartošek zvažuje žalobu na Okamuru za slova o Hitlerovi

Místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) uvažuje o podání žaloby v souvislosti s výroky, kterými byl minulý týden na sněmovní schůzi terčem ze strany předsedy SPD Tomia Okamury. Okamura na řečnickém pultíku Bartoška označil za "novodobého Hitlera".
Tomio Okamura

Okamura zůstavá nadále předsedou opozičního hnutí SPD

Tomio Okamura zůstane nadále předsedou opozičního hnutí SPD poté, co na celostátní konferenci získal 195 hlasů z 216 odevzdaných hlasů. Neměl žádného protikandidáta. Tuto informaci oznámil šéf volební komise Tomáš Doležal na konferenci. Delegáti budou ještě volit zbývající čtyři členy předsednictva, a výsledky budou oznámeny před 17:00.

Více souvisejících

Tomio Okamura vládní krize top 09

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy