Wagnerovou naštval výklad imunity, žádá Ústavní soud o pomoc

Praha - Senátorka Eliška Wagnerová by chtěla, aby se senátoři obrátili na Ústavní soud s návrhem na zrušení ustanovení trestního řádu, který se týká imunity poslanců a senátorů. Podle Wagnerové je příliš obecný a umožňuje široký výklad. Wagnerová dnes v České televizi řekla, že podání bude v horní komoře iniciovat, musí ho ale podpořit 17 senátorů. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová by to uvítala.

"Já bych byla ráda," řekla ministryně k debatě, která vyvstala po diskutovaném verdiktu Nejvyššího soudu k trojici bývalých poslanců ODS a kolem ostře sledované kauzy kolem spolupracovnice bývalého premiéra ODS Petra Nečase Jany Nagyové. Wagnerová uvedla, že současné ustanovení umožňuje příliš široký výklad.

V zákoně stojí, že "z pravomoci orgánů činných v trestním řízení podle tohoto zákona jsou vyňaty osoby požívající výsad a imunit podle zákona nebo mezinárodního práva". To by se podle Wagnerové mohlo změnit například tak, že by byli vyňati zákonodárci pro své hlasování v plénu parlamentu, výboru, komisích.

Státní zástupce Ivo Ištvan má za takřka jisté, že Nejvyšší státní zastupitelství po rozhodnutí Nejvyššího soudu zruší stíhání tří exposlanců ODS pro korupci. Kauza se dostane zpět do stadia prověřování.

Zásadní pro další postup nebude, zda se jednání bývalých poslanců odehrávalo ve Sněmovně či mimo ni, ale to, co přesně Nejvyšší soud považuje za jednání kryté imunitou, říká olomoucký státní zástupce. "Jestli bude setrvávat na stanovisku, že v podstatě jakékoliv domluvy poslanců v jejich kancelářích v Poslanecké sněmovně jsou projevem, na který se vztahuje ta nestíhatelnost," podotkl Ištvan.

V kauze údajného podplácení poslanců skončilo před měsícem ve vazbě pět lidí - vedle Šnajdra, Fuksy a Tluchoře to byla nejbližší Nečasova spolupracovnice Jana Nagyová a Roman Boček, který s ní údajně úplatek zprostředkoval.

Související

Nejvyšší soud České republiky

Politizace Nejvyššího soudu? Jmenování Angyalossyho vyvolává kontroverze

Bývalá předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová považuje za politováníhodné, že soud nepovede první místopředseda Mezinárodního trestního soudu v Haagu (ICC) Robert Fremr. Prezident Miloš Zeman do funkce dnes jmenoval Petra Angyalossyho. Brožová České televizi řekla, že Fremr byl evidentně nejlepším kandidátem a jakákoliv jiná volba působí jako politizace funkce. Angyalossy se proti obavám své předchůdkyně ohradil.
Eliška Wagnerová

Wagnerová vystoupila v ČT. Vyzvala lidi, aby vyšli do ulic

Okolnostmi zastavení trestního stíhání v kauze Čapí hnízdo se zabýval nedělní pořad ČT Otázky Václava Moravce. Na téma diskutovali předseda Vrchního soudu v Praze Jaroslav Bureš, prezident Unie státních zástupců Jan Lata a bývalá soudkyně Ústavního soudu a senátorka Eliška Wagnerová.

Více souvisejících

Eliška Wagnerová Ústavní soud ČR poslanecká imunita

Aktuálně se děje

před 19 minutami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 43 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

Miliardy pro Kyjev. EU schválila vyzbrojení a obnovu Ukrajiny z výnosů ze zmrazených ruských aktiv v hodnotě 210 miliard eur

Státy Evropské unie dosáhly předběžné průlomové dohody, aby Ukrajině poskytly další miliardy finančních prostředků na zbraně a střelivo pocházející ze zisků získaných ze zmrazených aktiv ruské centrální banky držených v bloku.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy