Ministerstvo financí odtajnilo odměny poradců. Kolik vydělal exministr Kočárník?

Praha - Většina úřadů a státních institucí odměny, které vyplácí zaměstnancům nebo poradcům úzkostlivě tají. Ministerstvo financí ovšem toto tabu prolomilo a odměny, které poradcům a advokátům v 1. pololetí letošního roku vyplácelo, zveřejnilo.

Být poradcem ministra financí může být dobrý vedlejšák! Pobírají totiž desetitisícové odměny. Například Jiří Volf si za ekonomické poradenství přijde na 51 tisíc korun měsíčně. Podle dokumentu, jež zveřejnilo ministerstvo financí, vyplývá, že s resortem spolupracuje už od září 2008.

A ani ostatní poradci nevycházejí naprázdno, jsou mezi nimi i bývalí ministři financí Ivan Kočárník a Jan Klak. Oba spolupracují s ministerstvem financí od dubna 2007 a jejich odměny činí 10 tisíc korun měsíčně.

Jedním z poradců je i bývalý tiskový mluvčí vlády Michal Schuster, ten pomáhá ministerstvu s mediálním poradenstvím, konkrétně s komunikačními dovednostmi. Za to dostává odměnu 10 tisíc korun měsíčně. Ministerstvo s ním začalo spolupracovat letos v červnu.

Ve zveřejněném seznamu poradních orgánů, poradců, advokátů a advokátních kanceláří jsou uvedeny i odměny advokátům a advokátních kanceláří nebo auditorům. Například společnost KPMG Advisory provedla externí audit na vybrané projekty Regionálního operačního programu Střední Čechy za téměř 5 milionů korun.

"Zveřejnění seznamu těchto orgánů, včetně jejich personálního obsazení má nápomoci k větší důvěře veřejnosti k státní správě a její transparentnosti. Seznam se bude aktualizovat vždy k 1. červenci a k 1. lednu kalendářního roku," uvádí k dokumentu ministerstvo financí.

Související

důchody

Bude na důchody? Nová zpráva ukázala, jak stát hospodaří s penězi důchodců

Loni skončil systém důchodového pojištění se schodkem ve výši 72,8 miliardy korun, což je dosud největší propad. Celkové výdaje na penze a správu dosáhly přes 692,3 miliardy korun. Na starobní, invalidní a pozůstalostní důchody bylo vyplaceno o 97,2 miliardy korun více než v roce 2022, čímž se penzijní výdaje zvýšily téměř o 17 procent. 

Více souvisejících

Ministerstvo financí odměna

Aktuálně se děje

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

Facebook a Instagram bude vyšetřován EU

Facebook a Instagram budou podrobeny vyšetřování Evropské unie kvůli možnému porušení pravidel pro moderování obsahu, sdělili čtyři lidé deníku Politico.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy