Předčasné volby v ohrožení: Skokan podal ústavní stížnost. Chce opakovat hlasování o důvěře Rusnokovi

Praha - Poslanec Věcí veřejných Petr Skokan podal ústavní stížnosti na způsob svolání a průběh schůze Sněmovny, která 7. srpna jednala o žádosti úřednické vlády Jiřího Rusnoka o vyslovení důvěry. Tvrdí, že hlasování o důvěře vládě se neuskutečnilo v souladu s ústavou, Listinou základních práv a svobod a se zákonem o jednacím řádu Sněmovny. Ústavní soud by měl podle Skokana Sněmovně uložit, aby o vyslovení důvěry hlasovala znovu. ČTK o tom dnes informovalo tiskové oddělení Věcí veřejných.

Skokan žádá, aby Ústavní soud také vydal předběžné opatření, které by prezidentu republiky do doby rozhodnutí o jeho ústavní stížnosti uložilo, aby nejmenoval předsedu vlády a další členy vlády. "Dále aby do téže doby nereagoval ani na jiné podněty vzešlé z Poslanecké sněmovny, které jsou ostatně v přímé návaznosti na její zmatečné rozhodování během zmíněné schůze," uvedla strana VV v tiskové zprávě.Skokan argumentuje tím, že podle zákona o jednacím řádu svolává jednání Sněmovny alespoň pět dnů předem předseda, což se prý v některých případech nestalo. V případě žádosti vlády o vyslovení důvěry mají být neprodleně vyrozuměny poslanecké kluby a výbory, což se podle Skokana také nestalo.Poslanec VV také poukazuje na to, že při schůzi nefungovalo hlasovací zařízení. Skrutátoři podle něj opakovaně nebyli schopni dospět k výsledku hlasování, který by odpovídal hlasování přítomných poslanců v sále. "Je otázkou, zda se na hlasování podíleli skutečně jen poslanci, nebo i jiné osoby nacházející se v jednacím sále," píše se v tiskové zprávě. Podle Skokana byl v jednacím sále úřadující předseda ODS Martin Kuba, který přitom není poslancem. Poslanec VV si také stěžuje, že o jeho námitce proti výsledku hlasování o důvěře vládě, kterou na tyto rozpory upozorňoval, nenechal předsedající Lubomír Zaorálek (ČSSD) hlasovat.Při hlasování ve Sněmovně Rusnokova vláda důvěru nedostala. Pro kabinet zvedli ruku zejména poslanci někdejší opozice včetně VV, což nestačilo. Bývalá koalice byla proti, ale ne většinou 101 hlasů. Česko tak nyní směřuje k předčasným volbám, které vedle dřívějších opozičních stran prosazuje i TOP 09. O rozpuštění Sněmovny by poslanci měli hlasovat v úterý.

Související

Ilustrační foto

Skokan neuspěl: Ustavní soud jeho stížnost odmítl. Předčasné volby budou

Brno - Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost bývalého poslance Věcí veřejných Petra Skokana proti postupu Poslanecké sněmovny při rozhodování o důvěře vládě Jiřího Rusnoka. K jejímu projednání soud není příslušný, ústava mu podobnou kompetenci nedává. Sněmovna se navíc už rozpustila, proto jí nebo jejím orgánům nelze ukládat žádné povinnosti. Usnesení pléna zveřejnil soud na svých webových stránkách.

Více souvisejících

Petr Skokan Poslanecká sněmovna Jiří Rusnok (guvernér ČNB)

Aktuálně se děje

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 11 hodinami

před 12 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy