ODS rozjíždí kampaň. Co je to za podivné billboardy?

Praha - ODS podle informací ČTK dnes schválila kandidátky pro volby do Poslanecké sněmovny. Širší vedení strany dodatečně doplnilo na kandidátku Libereckého kraje exposlankyni Ivanu Weberovou, kterou regionální sněm neschválil. Úřadující předseda Martin Kuba bude podle očekávání lídrem ve svém domovském Jihočeském kraji, bývalá šéfka Sněmovny Miroslava Němcová povede kandidátku v Praze.

Kandidátky už dříve schválily krajské organizace ODS. Členové vedení už před jednáním uváděli, že výkonná rada zřejmě nebude do kandidátek příliš zasahovat. A to i přesto, že v některých krajích z kandidátek vypadli zkušení politici.

ODS chce zahájit předvolební kampaň příští týden. Podle některých členů vedení bude skromnější než v minulosti. "Očekávám, že kampaň bude skromnější, že se budeme snažit být vidět více v ulicích a méně hýřit penězi," uvedl šéf středočeské ODS a exministr zemědělství Petr Bendl. Podle místopředsedy Senátu Přemysla Sobotky se dnes večer ještě setká vedení strany s předsedy regionů a zástupci volebních štábů v jednotlivých krajích.

Podle úřadujícího předsedy Martina Kuby se strana bude více propagovat na internetu a sociálních sítích. U magistrály vyvěsila billboard s nápisem Volím pravici, který odkazuje na účet strany na síti Twitter. Z billboardu ale není jednoznačně poznat, že jde o propagaci ODS. "Uvědomujeme si společenskou situaci a ke kampani přistupujeme s pokorou, ale zároveň s důvěrou ve vlastní síly a tradici," uvedl v prohlášení Kuba.

Lídři kandidátních listin ODS pro volby do Poslanecké sněmovny:

Královéhradecký: Pavel Staněk, exposlanecVysočina: Jana FischerováPlzeňský: Jiří Pospíšil, bývalý ministr spravedlnosti a místopředseda ODSJihomoravský: Petr Fiala (nestraník), exministr školstvíPardubický: Radim Jirout, exposlanecStředočeský: Petr Bendl, exministr zemědělstvíKarlovarský: Jan Bureš, exposlanecPraha: Miroslava Němcová, místopředsedkyně strany, bývalá šéfka SněmovnyZlínský: Jan Hrdý, místostarosta Uherského BroduMoravskoslezský: Zbyněk Stanjura, exministr dopravyÚstecký: Radim Holeček, šéf ústecké ODSLiberecký: Hana Moudrá, starostka České LípyOlomoucký: Martin Novotný, primátor OlomouceJihočeský: Martin Kuba, úřadující předseda ODS

Pravice v průzkumech ztrácí

Jakkoli v tuto chvíli nelze pocity skupiny voličů, kteří by se zúčastnili aktuálních hypotetických sněmovních voleb, vnímat jako odhad skutečných výsledků předčasných voleb, je rozhodně zajímavé sledovat momentální voličské nálady v pěti největších územních samosprávných celcích včetně hlavního města Prahy, a to u těch politických stran a hnutí, které mají své zástupce v Parlamentu a dále stran a hnutí, které v ročním monitoringu volebních preferencí společnosti SANEP dosáhly minimální hodnoty dvou procentních bodů.

Z celkového pohledu na hypotetické volební výsledky v pěti sledovaných krajích je rozhodně zajímavé sledovat ve srovnání s výsledky voleb v roce 2010 pokles důvěry v pravicové strany v čele s ODS, ale i TOP 09, a v totální propad v případě koaliční strany vlády Petra Nečase Věcí veřejných. Není bez zajímavosti, že i přes celkový výrazný propad si TOP 09 stále drží své prvenství v Praze.

Vedle poklesu preferencí pravicových stran je zde naopak patrný nárůst důvěry v levicové strany v čele s ČSSD a KSČM, která navíc aktuálně poráží sociální demokraty v Ústeckém kraji.

Na levicovém spektru je však patrný i vzestup strany SPOZ, která ve volbách 2010 skončila těsně před vstupem do Poslanecké sněmovny, a nyní by mohla tuto hranici překročit. Případný další nárůst volebních preferencí strany SPOZ by však mohl být na úkor ČSSD, které by se tak vzdalovala naděje na vysoký volební zisk, podotýká server sanep.cz.

O návrat do poslaneckých lavic se snaží i KDU-ČSL, které se těší největší přízni v Jihomoravském kraji, ale slibnou podporu mají lidovci i v Moravskoslezském a Ústeckém kraji.

Související

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.
Sjezd ODS v Ostravě

Fiala získal srdce členů ODS, český volič ho ale odmítá. Musí přeskočit zeď a dostat se k lidem

Současný premiér Petr Fiala v sobotu obhájil post předsedy Občanské demokratické strany, ministr financí Zbyněk Stanjura zůstává prvním místopředsedou. Fiala se ale nachází ve složité situaci. Musí překonat vysokou zeď, která ho odděluje od běžného českého voliče. Ten před jménem totiž nemá zkratku prof. a situace na Ukrajině je pro něj velice abstraktním tématem. Sdílení informací s veřejností je klíčem k úspěchu. Pokud Fiala chce obhájit i premiérský post, potřebuje běžného českého voliče. 

Více souvisejících

ODS Volby 2013 Volební preference

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 45 minutami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

Zdroj: David Holub

Další zprávy