Pecina přitlačil, v Duchcově se stalo nemožné. Bude už klid?

Duchcov - V Duchcově spolu dnes na podnět ministra vnitra v demisi Martina Peciny diskutovali zástupci radnice, neziskových organizací, místních Romů a nespokojené majority. Většina z nich se shodla na tom, že základem k řešení situace, která se ve městě vyhrotila po květnovém útoku několika Romů na manželský pár, je právě společná komunikace.

"Nejdůležitější je, aby si majorita a minorita spolu povídaly. Aby si povídaly s radnicí, aby řekly, co jim vlastně vadí. Myslím, že ty dvě hodiny dnes byly velmi dobré pro to, aby se taková komunikace nastartovala nebo aby se zase vrátila," uvedl Pecina po jednání. 

Podobná setkání by se v Duchcově měla pravidelně opakovat, Pecina uvedl, že se těch počátečních pravděpodobně zúčastní. Ze strany ministerstva vnitra také zaznělo, že by v Duchcově měli od října působit čtyři asistenti prevence kriminality.

"Myslím, že je smutné, že jsme potřebovali až ministra, abychom se sešli s místními Romy," komentovala dnešní jednání starostka Duchcova Jitka Bártová. Dodala, že vzájemná diskuse majority a minority by v Duchcově měla pokračovat. 

Zástupce zdejších Romů František Chochola řekl, že podle něj přineslo dnešní jednání pozitiva, připustil, že by se Romové mohli účastnit i dalších setkání.

Podle serveru ceskapozice.cz Duchcov vyhlásil politiku nulové tolerance.  Pracovníci města kontrolují přímo v bytech (v případě podezření), zda se rodiče řádně starají o děti, zda nedochází k nelegálnímu odběru elektřiny, jak jsou na tom rodiny s platbou za odvoz odpadu nebo například inspekce zkoumá, zda jsou placeny řádně poplatky za psa. 

Ale nejen to. Čtyřmi zastupiteli včetně místostarosty byl červnovém zastupitelstvu předložen dokument s výrazně radikálními konsekvencemi "Opatření na řešení problematiky s nepřizpůsobivými obyvateli města Duchcova". Najdeme v něm i takové perly jako potřebu dělit sociálně vyloučené občany na „nepřizpůsobivé" a „spolupracující" nebo plán, jak v případě privatizace domu či bytu smluvně zajistit, aby bytové jednotky nebyly poskytnuty „nepřizpůsobivým" – cílem je, aby klesl „počet nepřizpůsobivých osob ve městě".

Server ceskapozice.cz kontaktoval dva z autorů onoho dokumentu a chtěl zjistit, jak se „nepřizpůsobivý" člověk pozná a co se s „nepřizpůsobivými" lidmi má dít, ani jeden neměl mnoho chuti se vyjadřovat. Zastupitel Pavel Koukal po telefonu přiznal, že některé formulace byly nešťastné, že to byl pracovní materiál, a že až nyní na zářijovém zasedání bude předložen kompilát z více návrhů, který teprve bude schválen.

Související

Více souvisejících

Romové Martin Pecina Duchcov

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy