ČSSD naslibovala, dnes cukla: Není jasné, co se podaří splnit

Praha - Sociální demokraté plánují po volbách zavést náhradní výživné pro děti z chudších rodin, jimž jeden z rodičů neplatí alimenty. Stát by jim tak podle jejich věku teď dával od 2610 do 3675 korun měsíčně. Osamělí senioři a seniorky s nízkou penzí by zas měli mít jistotu, že budou v důchodu pobírat nyní aspoň 4430 korun. Znovu by se platila v prvních třech dnech nemoci nemocenská a porodné by bylo na každé dítě. Záměry ČSSD představil dnes novinářům její stínový ministr práce Roman Sklenák. Podle něj není zatím jasné, co se podaří splnit. Záležet bude na financích.

"Nevíme, jaká bude ekonomická situace a co si stát bude moci dovolit," přiznal Sklenák.Podle plánu ČSSD by měl za neplatiče poskytovat dětem výživné stát. Peníze by začal posílat už dva měsíce poté, co by otec či matka přestali platit. Podmínkou by ale bylo, aby na nezodpovědného rodiče byla podána žaloba. Na náhradní alimenty by dosáhly děti z rodin, kde příjem nepřekročí 2,4násobek životního minima.

To pro jednoho rodiče činí 3140 korun a pro dítě do šesti let 1740 korun, od šesti do 15 let 2140 korun a od 15 do 26 let 2450 korun. U dospělého s pětiletým potomkem by se tedy teď hranice příjmu rovnala 11.712 korun měsíčně. Od státu by dítě dostávalo 1,5násobek svého minima, podle věku tedy nyní 2610 korun, 3210 korun či 3675 korun.

Podle Sklenáka by náhradní výživné ročně přišlo na miliardu či 1,5 miliardy, stát by po neplatičích vyplacené částky vymáhal. 

Jenže. Když neplatící rodič bude žádat soud o zrušení alimentů třeba proto, že je dlouhodobě bez práce, či že mu zdravotní stav neumožňuje pracovat, pak by stát slepě platil alimenty za něj a následně by částku na něm nemohl vymoci, respektive soud by žádosti vyhověl třeba zpětně k datu podání žádosti, podotýká server neviditelnypes.lidovky.cz.

Od koho by pak stát vyplacené alimenty vymáhal? Navíc by nutně došlo ke zbytnění státní správy, protože by musel někdo vyřizovat poštu mezi soudem a státem, další úředníci by museli rozhodovat o vyplácení náhradního výživného, jiní by zase vyplacené částky vymáhali... náklady by byly vyšší než samotná vyplacená částka.

Voliče ČSSD má přesvědčit i zavedení minimálního důchodu pro osamělé seniory a seniorky s nízkou penzí. Činil by 1,3násobek jejich životního minima, tedy v tuto chvíli přesně 4433 korun. Získat by ho mohli lidé, jimž by bylo o tři roky víc, než je důchodový věk. Kolik by opatření stálo, Sklenák neupřesnil. 

Boj s nezaměstnaností už v podání levice započal. Bylo přijato nových tři sta úředníků, kteří mají s nezaměstnaností bojovat. Mandatorní výdaje se tak navýší o dalších více než sto milionů ročně. A to ještě socialisté plánují zvýšit počet zaměstnanců Úřadů práce o osm set lidí, kteří vám v případě vašeho zájmu o novou práci řeknou, že pro vás nic nemají.

Související

Zdeněk Koudelka Rozhovor

25 let od opoziční smlouvy. Navzdory nálepkování zajistila stabilní vládu a snížila schodek rozpočtu, míní Koudelka

Před čtvrtstoletím, 9. července 1998, uzavřely dvě tehdy nejsilnější tuzemské politické strany Smlouvu o vytvoření stabilního politického prostředí v České republice, známou jako opoziční smlouva. Výsledkem byla jednobarevná vláda vítěze voleb, ČSSD vedené Milošem Zemanem, tolerovaná druhou stranou v pořadí, ODS v čele s Václavem Klausem. Ačkoliv se proti tomuto uspořádání kriticky vymezovaly menší politické subjekty a část veřejnosti i médií, mezi voliči ČSSD a ODS mělo nezanedbatelnou podporu, uvádí v rozhovoru pro server EuroZprávy.cz politolog a právník Zdeněk Koudelka. 

Více souvisejících

ČSSD Volby 2013 alimenty

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 12 minutami

Policie pátrá po pachateli vraždy v Jevíčku. (5.6.2024) Prohlédněte si galerii

Vražda v Jevíčku: Policie stanovila hlavního podezřelého

Policie od úterního večera vyšetřuje vraždu ženy v Jevíčku na Svitavsku v Pardubickém kraji. Kriminalisté již stanovili hlavního podezřelého ze závažného trestného činu, pachatel je pro tuto chvíli na útěku. 

před 22 minutami

před 1 hodinou

německá policie v akci

Další útok na politika: V Německu nožem napadli člena AfD

Na komunálního politika z krajně pravicové strany Alternativa pro Německo (AfD) v úterý večer zaútočili nožem v jihoněmeckém městě Mannheim. Politik utrpěl zranění a pachatele zadrželi, informuje agentura DPA s odvoláním na nejmenované zdroje.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Joe Biden a Volodymyr Zelenskyj v USA (13. prosince 2023).

Biden se na oslavách výročí Dne D setká se Zelenským

Americký prezident Joe Biden se setká s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským během oslav 80. výročí Dne D ve francouzské Normandii a na setkání skupiny G7 v Itálii. Diskutovat budou o situaci Kyjeva v boji proti Rusku, uvedl ve středu Bílý dům. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR)

Vedení ÚSTR: Čelíme obviněním z vyprázdněnosti, ústav přitom vstává jako Fénix z popela

Vedení Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) v reakci na komentář historika Matěje Bílého ze začátku května požádalo o možnost poskytnout pro EuroZprávy.cz rozhovor s tím, že si přeje uvést věci na pravou míru. Odpovědi poskytl ředitel ÚSTR Ladislav Kudrna a jeho náměstek Kamil Nedvědický. Oba reagovali na obvinění z netransparentního rozdělování prémií či odborné ostrakizace, ředitel Kudrna se navíc obhajoval, že jeho habilitační práce nebyla plagiátem.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

Záporožská jaderná elektrárna

Situace okolo Záporožské jaderné elektrárny zůstává nejistá

Generální ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (IAEA) Rafael Mariano Grossi při úvodním projevu před Radou guvernérů IAEA varoval před situací v Záporožské jaderné elektrárně, největší svého druhu na Ukrajině a desáté největší na světě. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Petr Fiala

Fiala prozradil, kdy se Česko zbaví závislosti na ruské ropě

Česko se závislosti na ruské ropě zbaví nejpozději do poloviny příštího roku. Termín záleží na dokončení rozšíření Transalpinského ropovodu (TAL). Následně požádá o zrušení výjimky na dovoz ruské ropy. Dnes to oznámil premiér Petr Fiala.

včera

Tlak migrantů na polsko-běloruské hranici se od loňského roku zdvojnásobil

Tlak migrantů na polsko-běloruské hranici se od loňského roku zdvojnásobil, uvedl v úterý polský ministr vnitra Tomasz Siemoniak. Tento nárůst označil za politické rozhodnutí Minska a Moskvy, přičemž uvedl, že 90 procent narušitelů má ruská víza, uvedla agentura PAP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy