Hrad mění plán. Zemana k nám nepustíme, rozhodla automobilka v Kolíně

Praha - Důvodem změny programu návštěvy prezidenta Miloše Zemana v jeho rodném Kolíně bylo odmítnutí automobilky TPCA zastavit kvůli němu výrobu. Zeman chtěl ve firmě, která začala vznikat v době, kdy byl premiérem, promluvit k dělníkům. Firma by ale přerušením provozu riskovala finanční ztrátu, píšou Hospodářské noviny.

Kolínská automobilka zaměstnává 2500 lidí, Zeman k nim chtěl promluvit přímo v moderní výrobní hale. Firma by ale musela minimálně na hodinu zastavit výrobní linky. "Zastavit výrobu rozhodně nemůžeme, protože musíme plnit nasmlouvané dodávky. Vznikla by nám finanční škoda," řekl mluvčí automobilky Radek Kňava. Auta by se podle něj musela vyrobit jindy, například o přesčasech.

Podle Hospodářských novin ale nechtěla automobilka prezidentskou delegaci do výrobních hal pustit také proto, že nyní připravuje přísně tajenou novou řadu vozů. Továrna kvůli tomu zrušila i veřejné prohlídky výroby z motorového vláčku. Zeman se tak nepodívá na místo, kde se tehdy rozkládalo jen pole a kde byl jednou z hlavních postav zahajovací slavnosti - konat se musela kvůli chladnému dubnu v obrovském vyhřívaném stanu o rozloze fotbalového hřiště.

Končící premiér bral příchod konsorcia Toyota, Peugoet, Citroën do třicetitisícového polabského města jako vítězství vládních investorských pobídek. Kolínu továrna přinesla nová místa v automobilce a u jejích dodavatelů. Ale i titul nejzadluženějšího města v zemi: dodnes splácí 900 milionů na stavbu bytů pro zaměstnance TPCA, které původně slíbila postavit Zemanova vláda.

Prezident si tedy ve středu zajede alespoň do továrny Philip Morris v Kutné Hoře, které se zastal, když europoslanci hlasovali o zákazu tenkých cigaret. "Pevně věřím, že zvítězí zdravý rozum a zájem na zaměstnanosti asi 1500 zaměstnanců v Kutné Hoře," řekl kuřák Zeman.

Prezidenta bude na cestě po Středočeském kraji doprovázet náměstek hejtmana Miloš Petera (ČSSD), který ČTK již dříve řekl, že ke změně programu návštěvy došlo na přání prezidentské kanceláře.

Související

Vláda ČR

Vláda chce nová pravidla pro nominace prezidentských kandidátů. Řešila i Dukovany

Poslanci a senátoři už nebudou moci před volbami prezidenta republiky podpořit kandidaturu více než jednoho prezidentského kandidáta. Návrh na změnu zákona o volbě prezidenta republiky projednala vláda na středeční schůzi. Zabývala se také nezbytnými přípravami dopravní infrastruktury potřebnými k zahájení a následnému průběhu výstavby nových jaderných bloků v Dukovanech.

Více souvisejících

prezident čr Miloš Zeman TPCA

Aktuálně se děje

před 42 minutami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 1 hodinou

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy