ODS se dušuje: Rittig a Janoušek jsou minulostí, nejsme výtah k moci

Praha - Občanští demokraté jsou jedinou domácí politickou stranou, která může říct, že se vyrovnala s minulostí. Nemá ve svých řadách členy s klientelistickými vztahy ani lidi, pro které je strana výtahem k moci. Na dnešní tiskové konferenci ODS to prohlásil její pražský lídr Bohuslav Svoboda.

Spolu s ním vyzvala k podpoře ODS i místopředsedkyně občanských demokratů a hlavní volební lídr strany Miroslava Němcová. Poté představila a podepisovala knihu svých rozhovorů s psychiatrem Cyrilem Höschlem nazvanou O životě.

Svoboda řekl, že ODS se v uplynulých měsících rozloučila s řadou lidí, kteří poškozovali její pověst. Prohlásil, že jména lidí jako Ivo Rittig, Tomáš Hrdlička, Roman Janoušek nebo Patrik Oulický jsou již minulostí. Tito lidé byli označováni za kmotry.

"V tuto chvíli ODS, jako jediná česká politická strana může říct: my jsme se vyrovnali s minulostí, my jsme uzavřeli minulost, nemáme ve svých řadách nikoho, kdo má ekonomické, klientelistické zájmy, nikoho, kdo by tu stranu považoval za výtah k moci," řekl Svoboda.

Tradiční pravicové straně hrozí zásadní odliv voličů. Pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do sněmovny by ale občanští demokraté podle posledních průzkumů překonali. Proč by lidé neměli volit "populistickou levici" a jiné "spasitele", vysvětluje pro deník Metro lídr ODS Miroslava Němcová.

Zkuste odhadnout volební výsledek vaší strany.

Výsledek nebudu tipovat. Věřím, že se nám podaří zmobilizovat dostatek pravicových voličů, kteří si nepřejí dominanci populistické levice, ani nebudou dávat hlasy novým "spasitelům" - novým Věcem veřejným.

S kým byste byli ochotni utvořit koalici a koho již předem vylučujete?

Koalici si umím představit s TOP 09 a KDU-ČSL. Neumím si ji představit se stranami s protichůdným programem, ať už je to ČSSD nebo KSČM, ani s ANO a podobnými nesystémovými hnutími, která žádný program nemají a slouží pouze k posílení vlivu svých vůdců.

Pokud byste měla vybrat jeden nejzásadnější problém, který je nutno hned řešit, který by to byl?

I když máme šestou nejnižší nezaměstnanost v EU, za klíčové považuji téma zvyšování zaměstnanosti. Pracovní místa vytváří hlavně soukromý sektor. Proto bychom se zaměřili na snížení byrokracie a odstranění zbytečné šikany v podnikání, zpružnění pracovního trhu a stabilizaci úřadů práce. Nepřipustili bychom zvyšování přímých daní o 40 miliard korun ročně, jak chystá ČSSD, tím bychom nezaměstnanost jenom zvýšili.

Související

Petr Fiala

Fiala prozradil, jak si představuje úspěch ODS v zářijových volbách

Premiér Petr Fiala (ODS) bude považovat za úspěch, pokud jeho strana v blížících se krajských a senátních volbách obhájí nynější mandáty a bude se podílet na vládě v co největším počtu krajů. Strana je podle něj v dobré kondici. Řekl to v pořadu Partie na stanici CNN Prima News.

Více souvisejících

ODS Bohuslav Svoboda Miroslava Němcová

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Manchester City

Komise si posvítí na Manchester City. Velkoklub podezřívá z porušení finančních pravidel

Možná je to začátek konce úspěšného období anglického velkoklubu Manchesteru City pod majiteli ze Spojených arabských emirátů. Ten je totiž podezřelý z porušení hned 115 finančních pravidel, a pokud se po prošetření nezávislé komise některá či dokonce všechna prokážou, hrozí manchesterskému celku nejen odpočet bodů, ale vše může klidně skončit vyloučením z Premier League.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Válka v Izraeli

Válka v Gaze má přes 34 tisíc obětí, tvrdí Palestinci. OSN řekla, jak s jejich údaji pracuje

Konflikt mezi Izraelem a hnutím Hamás si podle palestinského ministerstva zdravotnictví vyžádal již 34 344 palestinských obětí. Zveřejněný seznam obsahuje údaje o většině zabitých, včetně jmen, věku a pohlaví. Mnoho obětí jsou děti, přičemž seznam zahrnuje i 169 novorozenců a stovky dalších mladších deseti let. Izrael oficiální čísla zpochybňuje, zatímco OSN potvrzuje, že palestinské údaje bývají přesné.

před 12 hodinami

Čech měl spolu s Američany a Španěly zavraždit Madura. Počet zadržených roste

Venezuelské úřady v úterý oznámily zadržení čtvrtého Američana, který je podezřelý z údajného spiknutí proti prezidentovi Nicolásu Madurovi.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy