Proč dostala pravice výprask? Klaus našel viníka a zaútočil

Praha - Neochota Strany svobodných občanů přidat se k integračnímu proudu stojí za neúspěchem pokusu spojit pravicové strany pod společnou vlajkou. V rozhovoru pro studentský časopis Vysoké školy ekonomické to řekl bývalý prezident Václav Klaus. Někdejší hlava státu před volbami podpořila blok Hlavu vzhůru, v jehož čele stojí Jana Bobošíková. Politička si vzala za cíl sjednotit více pravicových stran a jít společně do voleb. Pokus se ale nezdařil.

"Abych to specifikoval, myslím, že největší úder tomu dalo jedno seskupení, jedna malá strana, která je nám jinak názorově velmi blízká, ale která se v žádném případě připojit nechtěla. Byla to strana Svobodných občanů Petra Macha. To, že se Petr Mach se svou stranou nebyl ochoten přidat, byla zásadní trhlina v pokusu takovéto širší seskupení udělat," řekl studentskému časopisu iList Klaus.

Šéf svobodných to rezolutně odmítá. "Svalovat vinu na svobodné je absurdní nesmysl," řekl Mach on-line deníku tyden.cz. Podle jeho názoru je příčina debaklu Hlavy vzhůru v jeho ideové neukotvenosti, proto svobodní neuvažovali o připojení. "Byl to slepenec lidí od prava do leva, nebyla to pravicová strana," dodal.

Klaus Bobošíkovou sice podpořil, ale to, že byl pak na reklamách bloku, ho netěší. "Že paní Bobošíková mé slovo 'vyjádřím podporu' přetaví v to, aby se má fotka dostala v celé naší republice na billboardy, jsem netušil," řekl Klaus v rozhovoru.

Klaus se také (pochopitelně) vyjádřil k EU. "Zcela jasně říkám a opakuji ve všech svých projevech doma i po celém světě, zejména v Evropě, že evropská – dnešní – forma integrace je založená na dvou omylech. Prvním omylem je naivní představa o úžasných přínosech teritoriální integrace v ekonomickém slova smyslu, představa, že rozsah sám o sobě přináší obrovské výhody, aniž by se vzaly v úvahu i náklady tohoto procesu. To je primárně ekonomický důvod."

"A druhá větev mé kritiky je to, že při této formě evropské integrace byl hluboce podceněn nedemokratický charakter tohoto unifikačního a centralizačního procesu. Čili mně vadí jak převládající ekonomicko-sociální model v Evropě, tak integrační model, který působí v oblasti politiky, demokracie, resp. absence demokracie. Pro mě tyto oba důvody jsou naprosto stejně závažné, aniž bych jeden předsazoval druhému. S prohlubováním integrace, možná bych si troufl říci, že ten druhý defekt začíná být pro mě významnější než ten první," myslí si exprezident.

Související

Andrej Babiš Glosa

Události Petra Nutila: Novoroční boj o euro, oddávající Babiš a Rajchl lanaří Vémolu

Naše planeta Země úspěšně oběhla další elipsu kolem Slunce, v pořadí už dvoutisící dvacátou čtvrtou, počítaje v nejpopulárnějším letopočtu současnosti. Pozemšťané toto oběhnutí oslavili jako vždy kolektivním opíjením, plašením zvířat a trháním si vlastních končetin skrze odpalování množství zábavní pyrotechniky. Hezky to dokazuje, že nemáme duševně daleko k racionalitě původních vynálezců ohňostrojů ve staré Číně, kteří je používali hlavně k zahánění zlých duchů. No nic. 

Více souvisejících

Václav Klaus Petr Mach Jana Bobošíková

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Aktualizováno před 11 hodinami

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy