Kardinál Vlk útočí na Okamuru a vyhrožuje ČSSD: Chtějí ohýbat lidská práva a zákony

Praha - Kardinál Miloslav Vlk nepřímo kritizoval Tomia Okamuru a jeho hnutí Úsvit přímé demokracie. Jejich vize politiky bez stran a skrze referenda je podle něj namířena k ohýbání lidských práv.

Kardinál Vlk, který se pravidelně vyjadřuje ke společenským a politickým otázkám, se opět ozval. Všímá si, že se povolební rozjitřená situace postupně uklidňuje a vzniká prostor k jednání o volební spolupráci.

Politici také začínají mluvit více o svých programech a jejich realizaci. A právě k některým se Vlk vyjadřuje. "V projevech různých politiků se ukazuje, že demokracie není jejich silnou prioritou. A ani pro pana prezidenta. Také občané nemají ze zkušenosti k demokracii příliš velký respekt, když vědí, jak se s ní v minulosti, i té nedávné, zacházelo," poukazuje Vlk.

Míní, že někteří politici by chtěli ohýbat lidská práva a manipulovat je například za pomoci neomezených referend "o čemkoliv, bez ohledu na psané zákony nebo na běžné třeba nepsané demokratické zvyklosti či na výroky soudů," naráží na program hnutí Úsvit.

Manipulovat podle něj politici chtějí například ohledně názoru na církevní restituce. Jenže podle Vlka už jsou schváleny a nelze je změnit. "Je tu schválený zákon, jsou tu výroky ústavního soudu, jsou tu už i soukromoprávní smlouvy, ale předseda vítězné strany by to chtěl nedemokraticky měnit," kritizuje Bohuslava Sobotku. Ten chce s církvemi dohodnout snížení narovnání.

Kardinál uvádí, že parlamentní komise zřízená k vyčíslení restitucí došla k závěru, že spravedlivé narovnání by bylo ještě o 168,6 miliardy vyšší. To je dluh za využívání nelegálně zabaveného majetku.

"Když tedy by pan Sobotka chtěl jednat s církví o snížení v zákoně dohodnuté náhrady za nevydaný majetek, pak bude nutné napřed požádat vládu, aby doplatila uvedený dluh, a pak by se mohlo jednat. Když spravedlnost, tak plnou a pro všechny stejně!" vyhrožuje.

Související

Více souvisejících

Miloslav Vlk církevní restituce ČSSD

Aktuálně se děje

včera

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

včera

včera

Aktualizováno včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu

Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy