Jurečka u Drtinové: Největším problémem mohou být daně

Praha – Sociální demokraté, lidovci a hnutí ANO jedná o případné vládě. Kde by mohly nastat problémy v průniku programů dnes v ČT, nastínil místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

„Církevní restituce jsou pro nás uzavřená věc. Budeme ale čekat, s čím přijde sociální demokracie," zopakoval postoj lidovců Jurečka. Vyjádření Andreje Babiše, který prohlásil, že by církve měly být vstřícnější k občanům a posečkat, protože jsou nesrovnalosti v seznamech majetku, nepovažuje lidovec Jurečka za problém. „Prohlášení Andreje Babiše neberu nijak klíčově. Vycházím z naší poslední schůzky, která byla v pátek, kde nejenom Věra Jourová, ale i Andrej Babiš deklaroval, že pro ně jsou restituce de facto uzavřené téma," komentoval vyjádření předsedy hnutí ANO Jurečka.

„Tady je zákon a na ten jsou navázány smluvní vztahy. A pokud my bychom chtěli hovořit o nějaké revizi, tak ta by mohla nastat jedině v situaci, kdy by samotné církve a náboženské společnosti sami přišly s návrhem, že oni chtějí něco měnit," vysvětlil Jurečka, proč není tak snadné do restitucí zasahovat.

Větší problém by mohl nastat v otázce daní. „Korporátní daně nepovedou k vyššímu výběru daní. Povedou k tomu, že většina firem se zase zvedne a přesune svá sídla do daňových rájů. A Česká republika v konečném důsledku ztratí na výběru daní," domnívá se Juračka, který sám ve velké firmě pracuje. Důležitější je pro lidovce zaměřit se na nevybrané daně. Podle Ministerstva financí se ročně asi sto milionů korun na daních vůbec nevybere. „Tam je potřeba hledat příjem na posílení státního rozpočtu. Ne dalším zvyšováním daní," nesouhlasí se sociálními demokraty Juračka.

„V tento okamžik nehraje roli, kdy pověří prezident Sobotku vyjednáváním o vládě," myslí si Juračka. Jednání probíhají už teď, příští týden, kdy se očekává, že Zeman Sobotku pověří, budou dále jednání pokračovat. Větší problém vidí místopředseda lidovců v termínu jmenování Sobotky premiérem. „Já se především obávám zdravotních komplikací pana prezidenta, aby třeba nedošlo ke zranění druhého kolena," komentoval Juračka dnešní prohlášení Zemana o tom, že premiéra bude jmenovat v prosinci, až se úplně uzdraví.

Související

Mons. ThLic. Tomáš Holub, Th.D.

Církev bude chudá. U Drtinové se řešily církevní restituce

Praha – Problematika církevních restitucí rozděluje českou společnost i politické strany. Otázka vyrovnání se s církvemi také brzdí vyjednávání o nové vládě. O tom, jak se ke stávající situaci staví katolická církev, mluvil v České televizi Tomáš Holub.
Tejc

Tejc "překvapivě" u Drtinové: Nečekám, že budu ministr vnitra

Praha – Jeroným Tejc byl na konci října znovu zvolen předsedu poslaneckého klubu ČSSD. Kvůli Lánské schůzce ale sklidil kritiku od spolustraníků a po několika dnech na svou funkci rezignoval. O svých politických plánech do budoucna dnes Tejc mluvil v Interview Daniely Drtinové.

Více souvisejících

Interview Daniely Drtinové Povolební vyjednávání

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy