V ODS to vře, Praha volí nového předsedu. Kdo po Svobodovi?

Praha - O post předsedy pražské ODS se na dnešním regionálním sněmu utkají dva kandidáti, Filip Humplík a Tomáš Chalupa. Jejich šance jsou údajně vyrovnané, větší naděje jsou ale přisuzovány Humplíkovi. Někteří delegáti se pravděpodobně rozhodnou až přímo na sněmu po kandidátních projevech a po představení týmu místopředsedů.

O obhajobu svého křesla se nebude ucházet dosavadní předseda Bohuslav Svoboda, který chce kandidovat do celostátního vedení strany. Straníci očekávají dlouhé a vzrušené jednání. Oba tábory, na které je pražská ODS rozdělena, ale mluví o nutnosti smíření.

Přímo Svoboda navrhuje za svého nástupce Filipa Humplíka, místopředsedu místního sdružení ODS Radlice, spolumajitele PR agentury Konektor a jednoho z největších sponzorů strany.

Proti němu se postaví místopředseda partaje a bývalý ministr životního prostředí Tomáš Chalupa, za jehož starostování v Praze 6 městská část svěřila několik set milionů firmě Key Investments. Kandidáti se shodují hlavně v tom, že se pražská ODS musí přestat hádat. "Oba tábory se ve čtvrtek střetnou, ale naší ambicí je, aby Praha odešla více jednotná," říká pro iHned.cz Chalupa.

"Zatím to vidím velmi vyrovnaně, pochopitelně doufám, že zvítězím," prohlašuje Humplík o svých šancích. Chalupa nechtěl výsledek dnešní volby předsedy regionu odhadovat, nicméně podle informací Hospodářských novin má o něco více hlasů zajištěna právě skupina kolem Bohuslava Svobody

Humplíka prakticky nikdo nezná. Server Reflex.cz připomíná, že za rok se konají místní volby v Praze, které mohou politickou mapu bývalé pravicové bašty přepsat k nepoznání.

Výsledky pražské ODS ve volbách mají přitom klesající tendenci: 2006 – 48,32%. 2010 – 24,79%. 2013 – 11,99%. Podle toho vidíme, že nejvíce problematické bylo druhé období vládnutí za primátora Pavla Béma (ve funkci od 2002 až do 2010), který měl už v té době na zádech pevně pověšeného kmotra Romana Janouška.

Související

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.
Sjezd ODS v Ostravě

Fiala získal srdce členů ODS, český volič ho ale odmítá. Musí přeskočit zeď a dostat se k lidem

Současný premiér Petr Fiala v sobotu obhájil post předsedy Občanské demokratické strany, ministr financí Zbyněk Stanjura zůstává prvním místopředsedou. Fiala se ale nachází ve složité situaci. Musí překonat vysokou zeď, která ho odděluje od běžného českého voliče. Ten před jménem totiž nemá zkratku prof. a situace na Ukrajině je pro něj velice abstraktním tématem. Sdílení informací s veřejností je klíčem k úspěchu. Pokud Fiala chce obhájit i premiérský post, potřebuje běžného českého voliče. 

Více souvisejících

ODS Tomáš Chalupa Bohuslav Svoboda

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Princezna Kate se věnuje rodině. Vyfotila nový snímek nejmladšího Louise

Princezna Kate, která bojuje s blíže nespecifikovaným typem rakoviny, se sice aktuálně nevěnuje povinnostem člena královské rodiny, ale rodinu má stále na prvním místě. Britům to dokázala v úterý, kdy její nejmladší syn Louis oslavil šesté narozeniny. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy