V ODS hrozí rozkol, střední Čechy budou volit nového lídra

Praha - Středočeská ODS bude na sobotním regionálním sněmu v Mladé Boleslavi volit nové vedení. Funkci krajského předsedy již nebude obhajovat poslanec a bývalý ministr Petr Bendl, který vedl vlivnou organizaci občanských demokratů od roku 2007. Nejvíc nominací od oblastních sněmů na tento post získal ekonom Jan Skopeček, který mimo jiné pracoval jako ekonomický poradce bývalého prezidenta Václava Klause.

Nominační matematiku je ale nutné brát s rezervou. O předsedovi středočeské ODS totiž definitivně rozhodne až sobotní regionální sněm, kde budou kromě zvolených delegátů oblastních sdružení hlasovat někteří poslanci, senátoři, krajští zastupitelé a členové výkonné rady ODS, kteří do dosavadního nominačního procesu nezasáhli.

Otázkou také je, jestli delegáti oblastí podpoří kandidáty, které si zvolili. Hlasování totiž bude tajné. "Jedna věc jsou nominace na oblastních sněmech, druhá věc je samozřejmě rozhodování delegátů na místě. Jdu tam samozřejmě s ambicí uspět a ne že bych šel do nějakého prohraného souboje," řekl ČTK Skopeček.Podle některých zdrojů ČTK by mohl být mírným favoritem volby primátor Nwelati. "Myslím si, že teď je čas na to, aby střední Čechy byly jako jeden muž a jedna žena," řekl Nwelati, který tím zřejmě narážel na dřívější napjaté situace uvnitř středočeské ODS, kde se často tvořila dvě křídla, která proti sobě bojovala.

V srdci Čech vznikl protinečasovský postoj

Při poslední volbě krajského předsedy před dvěma lety šlo například o přívržence Bendla, který jen velmi těsně o šest hlasů porazil svého vyzyvatele Petra Tluchoře. Bendla na sněm přijel podpořit tehdejší premiér a předseda ODS Petr Nečas, Tluchoř a jeho křídlo naopak reprezentovalo "protinečasovský" postoj. Rozdělení středočeské ODS na dvě silná křídla bylo zřejmé také při letošní volbě lídra kandidátky do předčasných voleb, kde byl Bendl do čela těsně zvolen až po 5,5 hodinách v posledním možném kole hlasování.

Středočeští občanští demokraté budou také rozhodovat o svých zástupcích v celostátním vedení strany. Bendl zřejmě bude kandidovat do výkonné rady ODS, kam získal nominaci od oblastní organizace z Rakovnicka.

Oblastní sněmy středočeské ODS podle zjištění ČTK zatím spíše preferují na post předsedy strany exministra školství a bývalého rektora Masarykovy univerzity Petra Fialu, jehož podpořila například ODS na Kutnohorsku, Kolínsku, Nymbursku, Berounsku nebo Příbramsku.

Přesun do Olomouce potvrzen

Lednový kongres Občanské demokratické strany se bude konat na stejném místě, kde byla ODS před téměř 23 lety založena. Nedávné zasedání výkonné rady potvrdilo návrh grémia na přesun původně schváleného pražského kongresu do Olomouce, a to do zrenovovaných prostor bývalého hotelu Sigma. Termín 24. kongresu zůstává nezměněn, tedy 18. a 19. ledna; kongres bude zároveň nejúspornější obdobnou akcí ODS v posledních letech.

„Těší mě, že přesunem do Olomouce získává 24. kongres ODS velkou symbolickou hodnotu tím, že se vrací přímo tam, kde o vzniku Občanské demokratické strany rozhodli její první zástupci," zdůrazňuje Martin Kuba, úřadující předseda ODS.

"Musí dát veřejnosti jasný signál, že ODS má chuť se změnit a hledat zpět cestu k voličům. Nové vedení musí okamžitě začít přípravou na volby do Europarlamentu a následně na zmíněné komunální. Z mého pohledu právě ty jsou pro budoucnost strany klíčové. Pokud si někdo v ODS dnes myslí – prohráli jsme parlamentní volby, vyhrajeme komunální –, jak se v české politice v minulých letech často stávalo, tak to vůbec neplatí. Strana musí jako celek začít naplno pracovat, zastavit prudký pokles a ukázat alespoň minimální růst," řekl Kuba v rozhovoru pro deník Právo.

Kuba dále prohlásil: "V členské základně vládne určitý pocit frustrace. Ukazuje se, že dlouhodobé trendy poklesu byly jednoznačné a ještě částečně dobíhají. Řada členů se s tím stále ještě nevyrovnala a pro ODS je to velmi složité období. Na druhou stranu zaznamenávám při návštěvě oblastí i regionů pozitivní signály. Lidé nerezignovali, scházejí se na debatních sněmech a budoucnost strany jim není lhostejná. Diskutují o ní, a to je první krok, jak se z obtížné situace postupně, samozřejmě dlouhodobě, dostat, aby se značka ODS vrátila, kam patří, a straně se dařilo."

Díky přesunu do Olomouce se ještě více sníží náklady na konání 24. kongresu. Vedení občanských demokratů už rozeslalo pozvánky delegátům, oficiální pozvánku hostům plánuje rozeslat v prvním novoročním termínu.

Související

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.
Sjezd ODS v Ostravě

Fiala získal srdce členů ODS, český volič ho ale odmítá. Musí přeskočit zeď a dostat se k lidem

Současný premiér Petr Fiala v sobotu obhájil post předsedy Občanské demokratické strany, ministr financí Zbyněk Stanjura zůstává prvním místopředsedou. Fiala se ale nachází ve složité situaci. Musí překonat vysokou zeď, která ho odděluje od běžného českého voliče. Ten před jménem totiž nemá zkratku prof. a situace na Ukrajině je pro něj velice abstraktním tématem. Sdílení informací s veřejností je klíčem k úspěchu. Pokud Fiala chce obhájit i premiérský post, potřebuje běžného českého voliče. 

Více souvisejících

ODS Petr Bendl Kuba

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

Slovák, který donášel Rusům, míří za mříže. Neplatil udělenou pokutu

Specializovaný trestní soud na Slovensku poslal Bohuše Garbára do vězení za vyzvědačství pro Rusko a braní úplatků. Soud nevyhověl žádosti odsouzeného o odpuštění zbytku dříve uloženého finančního trestu. Garbár si má nově odsedět přes rok a půl, proti rozsudku podal stížnost.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy