Komisař Füle zostra: Dohoda EU-Ukrajina není mrtvá, ale...

Praha/Brusel - Evropská unie je ochotna Ukrajině i finančně pomoci, ale pouze s realizací dohody o přidružení po jejím podpisu. V diskusním pořadu Otázky Václava Moravce to dnes uvedl evropský komisař pro rozšíření Štefan Füle. Dohodu, kterou minulý měsíc ukrajinský prezident Viktor Janukovyč odmítl podepsat, nepovažuje za "mrtvou", ale její opětovné otevření, jak se dožaduje Kyjev podpořený ruskou finanční injekcí, rezolutně odmítl.

Hrozba finančního bankrotu Ukrajiny podle eurokomisaře s asociační dohodou nijak nesouvisí. Kyjev si mohl vzít půjčku od Mezinárodního měnového fondu (MMF), anebo sehnat peníze jinde. Ale ruská nabídka koupě ukrajinských dluhopisů za 15 miliard dolarů není podle Füleho "nic jiného, než forma půjčky", a to s vyšším úrokem než od MMF.

"Tady se ignorují dvě věci: EU už od roku 1991 byla největším dárcem finanční pomoci Kyjevu. EU dala okolo 3,3 miliard eur opravdu ve formě daru a kolem 10,5 miliard půjčila Ukrajině za výhodných podmínek," vzkázal kritikům vyčítajícím unii skoupost vůči Kyjevu a ujistil, že po podpisu asociační dohody se unie bude chovat "určitě ještě vstřícněji".

Odmítl však licitování nabídek Bruselu a Moskvy vůči Kyjevu: "Tohle přeci není obchod o tom, kdo hodí či přihodí víc," řekl a na adresu ukrajinského vedení poznamenal, že "ta hra není o tom, kterou z židliček si vybrat, ale možná o tom, jak dlouho vydržím sedět na obou z nich".

Budoucnost Ukrajiny je v Evropě

Vedoucí představitelé zemí osmadvacítky v pátek opět vyjádřili politování nad tím, že ukrajinská vláda se v listopadu rozhodla zablokovat připravenou smlouvu o přidružení k EU.

"Není to projekt proti někomu, ale pro něco," podotkl předseda Evropské komise José Barroso v narážce na ruskou nevoli z přibližování Kyjeva k Bruselu. Ukrajina se podle něj musí rozhodnout svobodně. To si myslí i končící český premiér Jiří Rusnok. "Nikdo by neměl Ukrajinu omezovat v její suverenitě, v tom, pro jakou zahraničněpolitickou a ekonomickou integrační politiku se rozhodne," sdělil šéf české vlády.

Podle unijního prezidenta "budoucnost Ukrajiny spočívá v Evropě". "Je možné to zpomalovat, je možné to blokovat, ale nakonec tomu nikdo nemůže zabránit," prohlásil Van Rompuy. Ukrajinská veřejnost podle něj prokázala, že si je vědoma historického významu nabídky Bruselu na podepsání asociační dohody. "Jsme ochotni ji podepsat, jakmile bude země připravená," ujistil prezident EU. Nemusí to přitom znamenat, že unie uzavře partnerství se současnou vládou.

Podle analytika Ústavu mezinárodních vztahů Víta Beneše se ale ukrajinská vláda ukázala jako nedůvěryhodný partner. EU tak prý stále nemá záruku, že Kyjev dohodu opravdu podepíše. „Prezident Janukovyč prý dokonce pohrozil, že bude stíhat ty, kteří za Ukrajinu text smlouvy o přidružení a dohody o volném obchodu vyjednávali. Jak mu pak může EU věřit, že to myslí s podpisem těchto smluv vážně?" řekl Beneš pro EurActiv.cz.

Související

Štefan Füle

Füle se stane českým kandidátem na místo šéfa OBSE

Praha - Vláda dnes takzvaně vzala na vědomí, že diplomat Štefan Füle (54) bude kandidátem České republiky na místo generálního tajemníka OBSE pro nadcházející tříleté funkční období. Podle experta na mezinárodní vztahy by zde ale mohl vyvstat problém.
Štefan Füle

Füle bude kandidovat na šéfa OBSE? Prestiž ČR ve světě by to mohlo zvýšit

Praha - Diplomat a bývalý eurokomisař Štefan Füle (54) by mohl být českým kandidátem na pozici generálního tajemníka Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). ČTK to potvrdil zdroj z diplomatického prostředí. Nominací Füleho by se měla v lednu zabývat vláda. Ministerstvo zahraničí informaci odmítlo komentovat.

Více souvisejících

Štefan Füle Ukrajina EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

před 28 minutami

Kerčský most spojuje pevninské Rusko s anektovaným poloostrovem Krym.

Kyjev by měl přehodnotit plány útoku na Krymský most, ukazují satelitní snímky

Případný ukrajinský útok na most spojující Rusko s anektovaným poloostrovem Krym už nemusí dávat takový smysl jako v minulosti. Britský deník The Independent upozornil, že Moskva přestala využívat Kerčský most k zásobování frontové linie. Odkazuje se na satelitní snímky společnosti Molfar. Rusové aktuálně využívají pozemní trasy na východě Ukrajiny. 

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

Itálie: Protiofenzíva Ukrajiny byla chyba. Když Putin nechce jednat, Západ se musí víc snažit

Italský ministr obrany Guido Crosetto v pondělí vyjádřil přesvědčení, že ekonomické sankce uvalené na Rusko nesplnily svůj účel. Vyzval Západ, aby se pokusil intenzivněji jednat s ruským prezidentem Vladimirem Putinem o diplomatickém řešení s cílem ukončit válku na Ukrajině. Informovala o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy