Füle bude kandidovat na šéfa OBSE? Prestiž ČR ve světě by to mohlo zvýšit

Praha - Diplomat a bývalý eurokomisař Štefan Füle (54) by mohl být českým kandidátem na pozici generálního tajemníka Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). ČTK to potvrdil zdroj z diplomatického prostředí. Nominací Füleho by se měla v lednu zabývat vláda. Ministerstvo zahraničí informaci odmítlo komentovat.

"Ten materiál je připravený a půjde do připomínkového řízení," uvedl zdroj ČTK. Vláda prý bude o nominací Füleho, který nyní působí jako zvláštní zmocněnec ministra pro OBSE, jednat ještě před koncem ledna.

Podle analytika Víta Dostála z Asociace pro mezinárodní otázky (AMO) by s křeslem šéfa OBSE získala česká diplomacie prestižní pozici. "OBSE je v tuto chvíli v podstatě jediná mezinárodní organizace, kde se vede dialog mezi Západem a Ruskem," podotkl Dostál. Dodal, že podle řady zemí už není nutné se s Ruskem setkávat ve formátech EU - Rusko nebo NATO - Rusko, jako tomu bylo dříve. Význam OBSE ve vztahu k Rusku proto vzrostl.

Ohledně šancí Fühleho je Dostál spíše skeptický. Bývalý eurokomisař EU pro rozšíření a politiku sousedství je totiž od května 2015 na sankčním seznamu osob, kterým Rusko zakázalo vstup do země. Füle se v roli komisaře podílel na jednání EU s Ukrajinou o asociační dohodě, s níž Rusko nesouhlasilo. Stavěl se také proti obsazení Krymu Ruskem.

Psali jsme: Za útoky hackerů na OBSE prý stojí Rusko. Německá kontrarozvědka má důkaz  

Pro případné zvolení Füleho by bylo nutné, aby jeho nominaci podpořila také Moskva. Platí totiž, že na generálním tajemníkovi by se měly shodnout všechny členské země OBSE. To za daných okolností není pravděpodobné. "Bude obtížné dosáhnout souhlasu Ruska," odhadl Dostál.

Füle během své kariéry zastával několik velvyslaneckých pozic, například v Litvě nebo Británii. Kromě toho byl ministrem pro evropské záležitosti v úřednické vládě Jana Fischera. V Evropské komisi byl do roku 2014 komisařem pro rozšíření a politiku sousedství.

OBSE tvoří 57 států, zabývá se prevencí válečných konfliktů, ochranou lidských práv a také demokracie. Pozorovatelské mise OBSE dohlížejí například na průběh voleb. Monitorují také situaci v konfliktních oblastech, momentálně například na východě Ukrajiny.

Generálního tajemníka volí rada ministrů, kterou tvoří ministři zahraničí všech členských zemí organizace. Od roku 2011 pozici zastává Ital Lamberto Zannier. Tříleté funkční období obhájil v roce 2014. Jeho druhý mandát vyprší letos v červnu.

Související

Rusko, Kreml

Rusko odmítá OBSE poskytovat údaje o ozbrojených silách, kvůli Česku

Rusko odmítlo poskytovat Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) údaje o svých ozbrojených silách v rámci vídeňského dokumentu z roku 2011 o opatřeních k upevnění důvěry. Uvedl to dnes na svém webu list Kommersant s odvoláním na informace americké strany a vyjádření vedoucího ruské delegace na vídeňských rozhovorech o vojenské bezpečnosti Konstantina Gavrilova, který ruské rozhodnutí odůvodnil výhradami k počínání západních států včetně Česka.

Více souvisejících

OBSE (Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě) Štefan Füle

Aktuálně se děje

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí: Meteorologové letos poprvé varují před bouřkami. Hrozí do půlnoci

První letošní výstrahu před bouřkami vydal v pondělí Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Platí od 14. hodiny do půlnoci na úterý a týká se jižní a východní poloviny republiky. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy