Brabec jako ministr životního prostředí? Kozel zahradníkem, myslí si ekologové

Praha – Hnutí ANO získalo v koaličním vyjednávání post ministra životního prostředí. Na post je nominován Richard Brabec. Ekologům se ale nelíbí jeho angažmá v chemickém průmyslu.

Brabec pracoval v Unipetrolu i ve Spolaně. Mezi lety 2005 a 2011 byl navíc generálním ředitelem firmy Lovochemie, která patří do skupiny Agrofert Holding Andreje Babiše. V současnosti je kandidát na ministra stále ještě předsedou dozorčí rady.

Vedoucí energetické kampaně Greenpeace ČR Jan Rovenský řekl Právu, že Brabcovo angažmá je vlastně smutné nedorozumění. „Je nepřijatelné, aby velkoprůmyslník typu pana Babiše měl ve své správě životní prostředí. Proti panu Brabcovi nic osobně nemám, ale kdyby byl jen trochu soudný, tak by do takové funkce jako exředitel dvou našich chemiček a lobbista ve Svazu průmyslu vůbec nešel," uvedl Rovenský. Podezřívá potenciálního ministra z toho, že mu půjde spíše o podporu průmyslu než životního prostředí.

Podobné obavy má i Ondřej Liška ze Strany zelených. „Je zásadní chybou ANO, ale i sociální demokracie, aby resort vedl člověk bez zkušeností s ochranou životního prostředí a někdo, kdo je profesně spojený s byznysem, který se na znečišťování silně podílí," vyjádřil se pro Právo Ondřej Liška ke kandidatuře Richarda Brabce na ministra životního prostředí.

Aktivista a satirik Matěj Hollan situaci vidí jinak. „Babiš se skutečně snažil, aby tam usedl někdo, kdo ekologii rozumí a kdo by nevyvolal okamžitě pochopitelné negativní reakce. Oslovení z různých důvodů odmítli. Proto je tam šéf chemičky," vyjádřil svůj postoj na sociální síti Facebook.

Dodal také, že v tomto bodě ekologové můžou nadávat jen sami sobě. „Ale právě proto, že ze strany ANO byla skutečně dobrá vůle, panuje jistá šance, že ten současnej šéf nebude tak špatnej, jak se všichni bojíme," napsal posměšně o Babišovi známý recesista, který proslavil se mimo jiné jako jeden z autorů satirického portálu Žít Brno.

Související

Ministerstvo životního prostředí

Hospodářské komoře vadí vládní návrh. Po poslancích chce pozměňovací návrhy

Hospodářská komora nesouhlasí s nově navrženými administrativně právními překážkami vynětí půdy ze zemědělského půdního fondu. Novelu zákona o ochraně zemědělského půdního fondu, v níž Ministerstvo životního prostředí prosazuje na půdě první a druhé bonity plošný zákaz výstavby nových distribučních skladů, obchodních center nebo solárních parků přesahujících rozlohu jednoho hektaru, aktuálně projednávají poslanci v prvním čtení.

Více souvisejících

Ministerstvo životního prostředí ekologové Hnutí ANO

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy