Dusno v koalici: Bělobrádek hrozí vládě kvůli lustračnímu zákonu

Praha - Křesťanští demokraté budou případné hlasování koaličních partnerů pro zrušení lustračního zákona považovat za porušení koaliční smlouvy. Podobný návrh je pro lidovce zcela nepřijatelný. Zákon mástále smysl a měl by nadále platit, řekl dnes předseda strany Pavel Bělobrádek. Podle šéfa sociálních demokratů a premiéra Bohuslava Sobotky budou poslanci ČSSD v otázce zrušení lustračního zákona hlasovat volně.Hnutí ANO bude nejspíš proti zrušení lustrací. Zrušení lustračního zákona navrhli komunisté.

"Takovýto návrh je pro nás zcela nepřijatelný. KDU-ČSL pro zrušení lustračního zákona hlasovat nebude," uvedl Bělobrádek. "Přímo tento zákon v koaliční smlouvě není, ale principiálně bychom to považovali za obejití nás jako lustračního zákona," upřesnil předseda lidovců.

Kvůli hrozbě porušení koaliční smlouvy nebude ČSSD dávat doporučení, aby její poslanci pro zrušení zákona nehlasovali. "Já bych to neviděl tak dramaticky. Předpokládám, že klub sociální demokracie bude mít v této věci volné hlasování," napsal v sms zprávě ČTK Sobotka.

Bělobrádek řekl, že od předsedy koaličního hnutí ANO Andreje Babiše slyšel,že pro zrušení lustračního zákona hlasovat nebude. Lídr KDU-ČSL proto předpokládá, že ani další poslanci hnutí pro zrušení normy ruku nezvednou.

To posléze víceméně potvrdil šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. Na tiskové konferenci po jednání klubu uvedl, že strana závazné stanovisko zatím nemá. Je ale toho názoru, že klub zrušení lustračních zákonů nepodpoří, i kdyžvěc není taxativně stanovena v koaliční smlouvě. "Já předpokládám, že vtomto bude náš poslanecký klub jednotný a nikdo z našich poslanců nebude hlasovat pro zrušení lustračního zákona," nechal se slyšet.

Lustrace jsou koulí na noze

Rušení lustračního zákona navrhli v Poslanecké sněmovně komunisté. Podle nich zákon dávno pozbyl smyslu. "Je určitou koulí na noze dalšího demokratického vývoje," řekl dnes ve Sněmovně předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik.

Markéta Semelová 28. listopadu 2013 na TV Prima řekla: "Připomenula bych i to – promiňte mi tu paralelu – že trestní zákon zná promlčení nebo zahlazení odsouzení. A za tu dobu by i případná protiprávní jednání – podtrhuji slovo protiprávní, nikoli protimorální – byla zahlazena, i kdyby šlo o nejzávažnější trestné činy. Lustrační zákony také nikdy nebyly v souladu s ústavním pořádkem České republiky. Vyřazovaly a stále vyřazují ze společnosti velkou skupinu občanů ne proto, že by něco spáchali, něco provedli, někomu ublížili, ale proto, že byli na nějakých seznamech. A dobře víme, že ti, kteří se bránili, u soudu většinou uspěli. Tyto zákony prostě nemají v našem právním řádu místo. Byli jsme opakovaně upozorňováni Radou Evropy, jejími orgány, i nevládními organizacemi, které se zabývají ochranou lidských práv, na to, že tyto zákony skutečně nemají v právním řádu místo. A já se domnívám, že už je konečně čas, a snad i společenská atmosféra na to, abychom se s nimi vypořádali. Připomeňme i to, že ke zrušení lustračních zákonů vyzvala už v roce 1992 Mezinárodní organizace práce, zaslala dopis tehdejší vládě ČSFR, aby tento zákon jako diskriminační zrušila."

Opoziční pravicová ODS po jednání svého klubu uvedla, že její poslanci pro návrh ruce nezvednou. Zrušení lustračního zákona nepodpoří ani Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury, řekli dnes novinářům jeho zástupci.

Lustrační zákon stanoví podmínky, které musejí splňovat zájemci o výkon funkcí v orgánech státní správy, v justici, armádě a veřejnoprávních médiích, v podnicích s většinovou účastí státu nebo v České národní bance. Norma zakazuje v těchto oblastech působit lidem, kteří byli v letech 1948 až 1989 příslušníky nebo spolupracovníky StB, angažovali se minimálně v okresních výborech komunistické strany, v Lidových milicích nebo studovali alespoň tři měsíce na vysokých školách někdejší sovětské tajné policie KGB. Lustrační osvědčení vydává ministerstvo vnitra.

Podobnou lustrační normu schválila o půl roku později Česká národní rada, i pro službu u policie, ve vězeňství a na ministerstvu vnitra. Oba zákony měly platit pět let, jejich účinnost však byla prodloužena nejprve v říjnu 1995 o čtyři roky a koncem roku 2000 bylo omezení jejich platnosti zrušeno úplně.

Související

Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL)

Komise nemá indicie, že by BIS postupovala nezákonně, uvedl Bělobrádek

Sněmovní komise pro kontrolu činnosti Bezpečnostní informační služby (BIS) nemá žádné indicie, že tato zpravodajská služba postupovala nezákonně. ČTK to po dnešní schůzi řekl předseda Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Členové se po více než roce vrátili k obvinění prezidenta Miloše Zemana, že ředitel BIS Michal Koudelka nařídil v minulosti odposlechy lidí z jeho nejbližšího okolí, a odposlouchávána tak byla i hlava státu. Na jednání komise o tomto tématu upozornil server Lidovky.cz.

Více souvisejících

Pavel Bělobrádek Lustrační zákon koalice ANO, ČSSD a KDU-ČSL

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy