Vasil Biľak byl největší politická osobnost, smutní mladí komunisté

Praha - Vasil Biľak nebyl žádný zrádce, nýbrž nejslavnější politická osobnost. Takto se o zemřelém komunistickém funkcionáři vyjádřili mladí komunisté ze Svazu mladých komunistů Československa. I ti ale na spoluautorovi zvacího dopisu našli chyby.

V nedožitých 97 letech zemřel v Bratislavě minulý týden Vasil Biľak. Muž, který spoluvytvářel zvací dopis do vojska Varšavské smlouvy v roce 1968, a který si tím vysloužil nálepku zavrženíhodného vlastizrádce.

Mladí komunisté jsou ale proti takové kritice. Biľakovo jméno je podle nich hanobeno buržoazními médii. "I přes davovou psychózu, i přes útoky zmanipulované veřejnosti a medií řízených pravicí, dokázal zůstat věrný socialismu. Souhlasíme s tím, že pokud by se plně realizovalo tzv. Pražské jaro, socialismus by v naší vlasti rokem 1968 skončil. I když není období po dubnu 1969 jen plné pozitiv, byl to kromě jiných význačných soudruhů v prvé řadě Vasil Biľak, jemuž se podařilo zabránit excesům roku 1968 a nasměrovat vývoj k důslednějšímu budování socialismu v naší vlasti, spojenému i s růstem sociálního standardu," píší mladí komunisté.

Oceňují Biľakovo odmítání perestrojky a uvolňování tuhosti komunistických režimů v osmdesátých letech. "Dějinný vývoj potvrdil potřebu porážky kontrarevoluce v roce 1968, stejně jako zrádnost a nebezpečí reformismu a všelijakých maloburžoazních tendencí. Ve Vasilu Biľakovi odchází muž, nejslavnější politická osobnost dodnes žijící v prostoru bývalého Československa," dodávají.

I Svaz mladých komunistů Československa ale na Vasilu Biľakovi našli pár chyb. Vyčítají mu, že z počátku podporoval Alexandra Dubčeka a také se vyslovil pro rozdělení Československa na federaci.

Související

Vasil Biľak s Ceauşescem v roce 1977

První "normalizační" opatření bylo ÚV KSČ přijato před 50 lety

Před 50 lety, 14. listopadu 1968, byla na zasedání ÚV KSČ přijata rezoluce s názvem Hlavní úkoly strany v nejbližším období. V textu se mimo jiné mluvilo o tom, že pro postup strany je "mimořádně důležité upřímné a důsledné plnění moskevského protokolu z 26. srpna, jenž je jediným reálným východiskem pro cestu normalizace poměrů v ČSSR". Ústřední výbor udělal i některé personální změny, mezi nové tajemníky se dostali pozdější významní exponenti normalizace - Vasil Biĺak, Josef Kempný a Lubomír Štrougal.
Československo během vpádu vojsk Varšavské smlouvy v čele s armádou SSSR (21. srpna 1968).

Zrada Československa. Soudruh Biľak před 50 lety předal SSSR zvací dopis

Praha - 3. srpna 1968 se v Bratislavě konala porada představitelů států Varšavské smlouvy (Bulharska, Maďarska, Polska, NDR, SSSR a Československa), na které byla přijata takzvaná Bratislavská deklarace. Vedení SSSR tehdy také dostalo od Vasila Biľaka takzvaný zvací dopis, kterým část československých komunistů žádala Sovětský svaz o pomoc s "kontrarevolucí".

Více souvisejících

Vasil Biľak Komunismus

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 38 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Jaderné zbraně se přesunou na orbitu? Rusko vetovalo rezoluci o zastavení zbrojení ve vesmíru

Rusko ve středu vetovalo návrh rezoluce OSN předložené Spojenými státy a Japonskem, která vyzývá všechny státy světa, aby zabránily závodům v jaderném zbrojení ve vesmíru.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy