Franz jde do politiky, funkce se pro něj nakonec našla

Praha - Hudební skladatel a pedagog Vladimír Franz bude pracovat jako poradce ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL). Dříve se o Franzovi mluvilo jako o možném kandidátovi na pozici Hermanova náměstka, nominovalo ho hnutí ANO. Mluvčí ministerstva Anna Ješátková dnes ČTK sdělila, že nové vedení úřadu včetně svého poradního týmu ministr představí ve čtvrtek na tiskové konferenci.

Počátkem týdne ministr oznámil jména všech čtyř svých náměstků, na svém místě zůstala jen Anna Matoušková, která bude i nadále řídit odbory památkové péče, ochrany movitého kulturního dědictví, muzeí a galerií a také odbor regionální a národnostní kultury. První náměstkyní je Kateřina Kalistová (ČSSD), hudebníka Miroslava Rovenského nominovala KDU-ČSL. Čtvrtým náměstkem je René Schreier, v jehož gesci bude odbor ekonomický, odbor investic a odbor veřejných zakázek, informatiky a vnitřní správy.

Vláda má s MK velké plány

Vláda si je vědoma své odpovědnosti za kulturní dědictví ČR, zahrnující i kulturní dimenzi péče o krajinu, a je připravena vytvářet příznivé podmínky pro jeho identifikaci, ochranu, uchování a zprostředkování veřejnosti.

Vláda se bude zabývat oborovými koncepčními materiály pro oblast rozvoje muzeí a galerií, pro oblast účinnější péče o tradiční lidovou kulturu a pro oblast nakládání s památkovým fondem. Mimořádnou pozornost bude vláda věnovat otázkám zajištění materiálních, technických a prostorových podmínek činnosti národních paměťových institucí resortu kultury.

Vláda předloží taková legislativní opatření, která zajistí účinný, transparentní, předvídatelný a odborně garantovaný způsob nakládání s památkovým fondem ČR, která ale též posílí právní jistotu občanů a zároveň odstraní zbytečné administrativní zátěže a zároveň bude navrhovat opatření, která zmírní dopady vznikající z titulu omezení vlastnických práv. Vláda podpoří uplatnění moderních nástrojů v poskytování dotací a příspěvků ze státního rozpočtu v oblasti kultury, aby zájemci byli více motivováni ke spolufinancování kulturních aktivit. Předloží přesná pravidla pro poskytování dotací na jasně definované projekty k plnění veřejné služby v kultuře.

Vláda bude usilovat o zlepšení pozice českého filmu ve světě a o zatraktivnění ČR pro domácí a zahraniční producenty. Vláda předloží návrh zákona o kinematografii.

Vláda považuje svobodu slova za jednu z klíčových svobod, které zajišťují demokratické uspořádání naší společnosti. Proto bude trvat na garanci maximální míry svobody slova, při vědomí odpovědnosti autora za obsah mediálního sdělení, včetně oblasti internetu.

Vláda zahájí diskusi o transformaci mediálních rad veřejnoprávních médií a prosadí změny v systému voleb zástupců veřejnosti do mediálních rad s významným podílem nominací z odborné veřejnosti, uvádí web mkcr.cz.

Související

Ministerstvo kultury

Ministerstva chtějí odklad projednání istanbulské úmluvy

Čtyři ministerstva žádají o další roční odklad projednání Úmluvy Rady Evropy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí, známé jako Istanbulská úmluva. Ministerstva zemědělství, životního prostředí a práce vedená ministry za KDU-ČSL chtějí posun kvůli možnosti najít dostatečnou politickou shodu. 

Více souvisejících

Ministerstvo kultury Vladimír Franz

Aktuálně se děje

před 32 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy