Pospíšil u Jílkové: Co existuje v civilizované Evropě, u nás je prezentováno jako problém

Praha – Se změnou občanského zákoníku přišla i změna pro dědice. Občané se zbytečně obávají, úprava má věci zjednodušovat. Občané by se měli hlavně uklidnit, myslí si bývalý ministra spravedlnosti Pospíšil.

„Nepřijde mi fér dědit po rodičích dluhy. Co když si budu chtít založit rodinu? To mám platit hypotéku a ještě cizí dluhy?" ptala se tvůrců zákoníku studentka střední školy v pořadu Máte slovo. „Dluhy dědíte jen do výše majetku zemřelého. U soudu podáte výhradu soupisu, pak se nemůže stát, že zdědíte jen dluhy a peníze žádné," vysvětloval divákům Pospíšil.

„Je to bič na nepoctivé dědice, kteří zatajují majetek. Ti pak dluhy zdědí, protože soupis neudělají. Je to řešení spravedlivé pro obě strany. Nejde jen zdědit majetek a odmítnout dluhy," upřesnil změny, které čekají proces dědictví, spolutvůrce nového občanského zákoníku advokát Filip Melzer.

Pokud tedy zemře gambler bez majetku a s hromadou dluhů, jeho rodina se obávat nemusí. „v tom případě se podá k soudu výhrada soupisu. Zjistí se, že zemřelý neměl majetek. Dědic ručí za dluhy pouze do výše majetku, takže vlastně nic neplatí," vysvětloval Pospíšil s tím, že v celé západní Evropě to takhle funguje a žádné problémy to nepřineslo.

Novinkou je také dědická smlouva. „Ta má přednost před závětí. Ale pokud muž podepíše dědickou smlouvu se svou milenkou, pořád platí, že děti jsou nepominutelní dědicové. Proto nejde, aby milenka zdědila všechno," vysvětloval novinky divákům Pospíšil.

Zákoný díl pro zletilé děti je čtvrtina dědictví. "Zbytek se může dělit podle vůle. Ale dědická smlouva může poměry změnit. Je jen třeba se domluvit v rodině," prezentoval další možnost advokát Melzer.

I děti lze ve výjimečných případech vyjmout z dědictví. „Pokud je třeba odsouzen za trestný čin, chová se marnotratně, neposkytl potřebnou pomoc nebo rodiče zanedbával. Listina o vydědění může být napsána jen vlastní rukou s podpisem. Důvod pro vydědění ani nemusí být uveden," řekl Melzer. Vyděděný potomek pak musí dokazovat, že se například o seniora staral a proto byl vyděděn neprávem.

I v tom ale kritici zákoníku spatřují problém. „Svým způsobem nový zákoník zhoršuje podmínky. Zavádí se tam nové termíny, které se nepoužívali ani během první republiky," kritizoval zákoník Hrádela.

Související

Homosexuálové

Šance pro homosexuální páry. Ústavní soud řeší osvojení dítěte partnera

Ústavní soud (ÚS) odmítl dva návrhy plzeňských soudkyň, které by v případě úspěchu mohly přiblížit registrované partnerství na úroveň manželství. Částí občanského zákoníku, kvůli které si homosexuálové nemohou osvojit děti svých registrovaných partnerů, se ale bude nadále zabývat na základě staršího návrhu z Obvodního soudu pro Prahu 5. ČTK to zjistila z přehledu plenárních věcí na webu ÚS.

Více souvisejících

občanský zákoník Jiří Pospíšil Máte slovo

Aktuálně se děje

před 5 minutami

Aktualizováno před 13 minutami

Aktualizováno před 32 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 4 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 8 hodinami

Havárie v Praze. Neteče voda ve čtyřech čtvrtích na severu města

Více než 50 tisíc odběratelů v Praze se ve středu ocitlo bez vody. Důvodem je havárie na vodovodním řadu, ke které došlo při napouštění po plánované výluce. K opravě by mělo dojít ještě dnes. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy