Roithová bez obalu: Dost diplomacie, Rusko je třeba vykázat do patřičných mezí

Brusel/Praha/Kyjev - Organizovaná eskalace násilí na Ukrajině si žádá rychlou a nediplomaticky přímou odpověď. Musíme pomoci Ukrajincům rozhodovat o své budoucnosti v řádných demokratických volbách a ne v atmosféře násilí a nedůvěry. Pro tento cíl je potřeba jasně vykázat Rusko do patřičných mezí - Ukrajina nepatří do sféry vlivu ani EU ani Ruska, jak říká nehorázně ministr zahraničí Lavrov, ale Ukrajinců, říká europoslankyně Zuzana Roithová (KDU-ČSL).

Dále se musí okamžitě uplatnit sankce proti členům prezidenta Janukovyče a jeho nejbližšího kruhu - bez přístupu ke kontům a nemovitostem v západní Evropě ucítí potřebu jednat jinak než použitím hrubé síly. Aspoň takovýmto tlakem se Janukovyč musí přimět k ukončení zabíjení nevinných lidi - demonstrantů i policistů.

Považuji za důležité, aby se v tuto chvíli prostřednictvím všech médií dozvěděli velitelé policejních a bezpečnostních složek, že i jim hrozí soudy za vydávání rozkazů, které vedou k umírání lidí.

Také český prezident by měl pochopit, že už nelze otálet s přehodnocením pozvání Janukovyče do Prahy. Má-li skutečně na prezidenta Ukrajiny jakýkoli sebemenší vliv, měl by od něj telefonicky požadovat, aby ustoupil od destabilizujících kroků a vrátil se k jednacímu stolu. Až po předčasných parlamentních a nejspíše i prezidentských volbách na Ukrajině by se měla konat návštěva ukrajinských představitelů v Praze.

Evropa si nesmí dovolit opakování scénáře krvavého rozpadu, jako se tak stalo v Jugoslávii a Moldavsku. Nyní nastává chvíle pro jednotný postup států Unie, která má svou diplomatickou a hospodářskou váhu. Evropská lidová strana tento postup vyžaduje a bude prosazovat. Je potřeba jednat rychle a nečekat, až se po konci olympijských her do situace plně zapojí ruská vláda za použití scénářů známých z Podněstří, Abcházie a Osetie.

Jenom tak bude mít demokracie, svoboda a vláda práva šanci na Ukrajině pevněji zapustit kořeny, uzavřela Roithová.

Související

Volební sjezd KDU - ČSL 2017

Plán lidovců: Změnit volební zákony, víc peněz na obranu a stop uprchlickým kvótám

Praha - KDU-ČSL by se v příštích letech měla zaměřit na zvyšování výdajů na obranu, na umožnění dobrovolného zdravotního pojištění pro péči nad rámec povinného pojistného nebo na vytvoření přehlednější legislativy. Sjezd dnes také vyzval vedení strany, aby usilovalo o změnu volebních zákonů. Podle delegátů by se měly snížit hranice pro vstup do Sněmovny pro volební koalice. Řešila také migrační krize a zaznělo odmítnutí kvót pro rozdělování uprchlíků.
Volební sjezd KDU - ČSL 2017

Roithová zasedne v širším vedení KDU-ČSL, bude v něm i Čunek

Praha - V Praze druhým dnem pokračuje celostátní sjezd KDU-ČSL. Do širšího vedení strany byla zvolena Zuzana Roithová, která neuspěla při kandidatuře na místopředsedkyni. V celostátním výboru zasedne i zlínský hejtman Jiří Čunek, který neúspěšně kandidoval na předsedu.

Více souvisejících

Zuzana Roithová Ukrajina EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

Slovák, který donášel Rusům, míří za mříže. Neplatil udělenou pokutu

Specializovaný trestní soud na Slovensku poslal Bohuše Garbára do vězení za vyzvědačství pro Rusko a braní úplatků. Soud nevyhověl žádosti odsouzeného o odpuštění zbytku dříve uloženého finančního trestu. Garbár si má nově odsedět přes rok a půl, proti rozsudku podal stížnost.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy