Politici by neměli být trestně stíháni, tvrdí senátor a vysvětluje proč

Praha - Senátor a člen ODS Jaroslav Kubera navrhoval v roce 2007 změnu ústavy, která by zabránila narůstající snaze kriminalizovat hlasování členů zastupitelstev. Návrh na změnu však přijat nebyl, a Kubera se nyní k celé záležitosti vyjádřil.

V návrhu tehdy stálo: "Člena zastupitelstva nelze postihnout pro hlasování v zastupitelstvu územního samosprávného celku. Za projevy učiněné v zastupitelstvu územního samosprávného celku nelze člena zastupitelstva trestně stíhat," a senátor tento návrh obhajoval před sedmi lety v poslanecké sněmově, neúspěšně.

"Tehdy se politika změnila v soutěž, kdo podá více trestních oznámení s fatálními důsledky pro policii i pro politiky," vysvětluje Kubera serveru ceska-justice.cz. Podle něj se však situace dodnes nezměnila. "Kdo si politicky neví rady, podává trestní oznámení," dodává.

Kriminalizace hlasování je podle Kubery velmi výběrová a osm tisíc korun na jesle nebo dotace dvacet korun na jízdenky se přehlíží, i když se mohou vyšplhat do milionových ztrát. Trestní oznámení se však neustále točí kolem veřejných zakázek.

Kubera souhlasí s tím, že by se za hlasování neměli zastupitelé trestně stíhat. "Dospěli jsme do stádia, kdy zastupitel, který nechce riskovat stíhání, hlasuje vždy proti všemu. Tak jako nemá pronikat do politiky byznys, ani trestní právo tam nemá co dělat," sdělil portálu.

Samotné stíhání se pak také negativně projevuje na životech stíhaných a i samotní policisté jsou při vyšetřování údajně často nekompetentní. "Pak se ho pokoušejí zavřít za podpis, když to nejde s celým zastupitelstvem. Jenže starosta má povinnost podepsat usnesení rady, i když pro ně nehlasoval," vysvětluje Kubera.

Související

Jaroslav Kubera

Jaroslav Kubera zemřel před třemi lety. Senátoři dnes uctili jeho památku

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) společně s dalšími členy senátorského sboru uctil na nádvoří Valdštejnského paláce památku svého předchůdce Jaroslava Kubery (ODS). Pietního aktu u lavičky, která byla pojmenována po bývalém šéfovi horní komory, jenž zemřel před třemi lety, byla přítomna také vdova Věra Kuberová s dcerou.
Jaroslav Kubera

V Lounech odhalili pamětní desku Jaroslava Kubery

Na rodném domě bývalého předsedy Senátu Jaroslava Kubery (ODS) dnes odhalila jeho manželka Věra pamětní desku. V příštím týdnu by Kubera, který zemřel náhle před dvěma lety, oslavil 75 let. Dlouholetému primátorovi Teplic a senátorovi za Teplicko loni město udělilo čestné občanství.

Více souvisejících

Jaroslav Kubera trestní odpověnost zastupitelstvo

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

RECENZE: Boy Kills World v krvavé lázni zabíjí struhadlem a drží se videoherních kontur

Ačkoli film Boy Kills World se v nabídce českých kin objevil relativně nenápadně, nabízí zběsilou, ujetou a sebeuvědomělou akční jízdu, kde je dějovým tahounem samotné násilí. Postmoderní hříčka sází na nápaditou stylistiku a moralizování zahazuje daleko od zmasakrovaných antagonistů.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy