Klause lidé nevnímají už jako osobnost, říká sociolog. Bobošíková promluvila

Praha - Je tomu již rok, co ve vedení státu vystřídal Miloš Zeman svého předchůdce Václava Klause. Ten se však politického světa nadále nevzdává a aktivně působí například v Institutu Václava Klause. Odborníci se ale domnívají, že se nyní dostal do nezáviděníhodné situace a lidé už jej nevnímají jako významnou osobnost.

Podle Denisy Kasl Kollmannové z Katedry marketingové komunikace a PR na Univerzitě Karlově se Klaus dostal do problémů díky svým názorům na ukrajinskou krizi. "Václav Klaus trvale hájí několik věcí. Jednou z nich je svoboda, ale také trvale hájí proruský názor. Teď si musel ale vybrat mezi Ruskem a svobodou, a jeho volba byla jasná, vybral si Rusko oproti svobodě," uvedla v pořadu 168 hodin na České televizi.

Domnívá se, že své podporovatele však odradil už dříve, například amnestií. "Poslední kapkou byla amnestie, která hodně lidí rozčílila, a proto se obrátili proti Václavu Klausovi," tvrdí Kollmannová. Klaus sám však dodává, že by na ní nic nezměnil, jelikož podle jeho slov byla racionální, potřebná a svou potřebnou roli také splnila.

Pokles jeho popularity se ale neblaze projevil už u parlamentních voleb, při kterých veřejně podporoval hnutí Jany Bobošíkové Hlavu vzhůru. Ta se však domnívá, že za její neúspěch mohou i média. "Lidé odmítají tržní ekonomiku, de facto odmítají i svobodu a parlamentní demokracii," sdělila ČT a potvrdila tak, že občané odmítají politiku, jakou razil Václav Klaus.

Své si o tom myslí také bývalý ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky Ladislav Jakl: "Věděl, že si to nějak odskáče, že za to nějakou cenu zaplatí, ale on byl vždycky člověk, který neuměl někoho poslat do háje jen proto, že se mu to zrovna zdálo výhodné." 

Klaus o sobě nepochybuje

Po všech těchto eskapádách se Václav Klaus zapojuje do politického dění pouze okrajově, a to skrze svůj institut. Podle Daniela Kunštáta ze Sociologického ústavu Akademie věd ČR o něm ale moc lidí podvědomí nemá.

"Pokud bychom uvažovali v kontextu veřejného mínění jako takového, tak se obávám se, že většina občanů ČR vůbec nemá ponětí o tom, že existuje nějaký Institut Václava Klause. Možná docela překvapivě Václav Klaus nezasahuje do politického dění tak, jak to někteří očekávali," sdělil v pořadu.

Podle něj o svém významu Václav Klaus určitě nepochybuje, veřejnost jej ale nyní vnímá jinak. "Václav Klaus určitě nepochybuje o tom, že je stále významnou osobností českého veřejného života. Jiná věc je, jestli tomu tak skutečně je, a jestli je stále takto vnímán. V obou případech si myslím, že není," tvrdí Kunštát.

Související

Andrej Babiš Glosa

Události Petra Nutila: Novoroční boj o euro, oddávající Babiš a Rajchl lanaří Vémolu

Naše planeta Země úspěšně oběhla další elipsu kolem Slunce, v pořadí už dvoutisící dvacátou čtvrtou, počítaje v nejpopulárnějším letopočtu současnosti. Pozemšťané toto oběhnutí oslavili jako vždy kolektivním opíjením, plašením zvířat a trháním si vlastních končetin skrze odpalování množství zábavní pyrotechniky. Hezky to dokazuje, že nemáme duševně daleko k racionalitě původních vynálezců ohňostrojů ve staré Číně, kteří je používali hlavně k zahánění zlých duchů. No nic. 

Více souvisejících

Václav Klaus Jana Bobošíková Ladislav Jakl

Aktuálně se děje

před 41 minutami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Kupka s Početím je novým rekordmanem českých aukčních síní

Česko má nový nejdražší vydražený obraz v dějinách země. Olejomalba Františka Kupky nazvaná Conception/Danae (Početí) se v neděli v Praze prodala za 115 milionů korun. S aukční přirážkou dosáhne finální cena částky 126,5 milionu korun.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy